Βραβείο “Silver” στην Περιφέρεια Αττικής από τα Best City Awards 2023 για δράσεις στον τομέα της πολιτικής προστασίας

ΔΗΜΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Βραβείο “Silver” στην Περιφέρεια Αττικής από τα Best City Awards 2023 για δράσεις στον τομέα της πολιτικής προστασίας

Διακρίθηκε για το πρόγραμμα «Εκτίμηση Κινδύνων Σεισμού, Πυρκαγιάς & Πλημμυρών στην Περιφέρεια Αττικής» σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Γ. Πατούλης: «Πρώτα η προστασία του πολίτη. Επενδύουμε στην πρόληψη για την καλύτερη θωράκιση της Αττικής μας»

Το πρόγραμμα «Εκτίμηση Κινδύνων Σεισμού, Πυρκαγιάς & Πλημμυρών στην Περιφέρεια Αττικής» που εκπονήθηκε από την Περιφέρεια σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, μετά από πρωτοβουλία του Γ. Πατούλη, βραβεύτηκε με το βραβείο «SILVER» στα Best City Awards 2023.

Το βραβείο που απονεμήθηκε στην Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής στην κατηγορία Δράσεις & Έργα για την παρακολούθηση και έλεγχο/προστασία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, παρέλαβε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Β. Κόκκαλης, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη.
Το βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου.

Με αφορμή τη βράβευση της Περιφέρειας ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους διοργανωτές των Best City Awards 2023 για την πολύ τιμητική βράβευση της Περιφέρειάς μας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος είναι στις απόλυτες προτεραιότητές μας. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω θερμά τόσο το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όσο και το Εθνικό Αστεροσκοπείο για την άψογη συνεργασία και την πολύτιμη επιστημονική τους συνδρομή, στη βάση της προγραμματικής σύμβασης που υπογράψαμε, με στόχο την αποτελεσματικότερη θωράκιση της Αττικής από φυσικές καταστροφές. Για εμάς το πιο «ισχυρό όπλο» στη μάχη μας για την προστασία της ζωής των πολιτών είναι η πρόληψη και σε αυτή θα συνεχίσουμε να επενδύουμε με εστιασμένες δράσεις και έργα. Θα επαναλάβω πως στόχος μας είναι να μην νιώθει κανένας πολίτης της Αττικής απροστάτευτος. Σ΄αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε εντατικά αξιοποιώντας και το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, σε μία συμμαχία ευθύνης απέναντι στους πολίτες.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης σημείωσε:
«Η Περιφέρεια Αττικής αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό, το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό και την τεχνολογία αιχμής τόσο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), όσο και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), τα οποία συντάσσουν λεπτομερείς μελέτες κινδύνων από πυρκαγιά, πλημμύρα και σεισμό, διαμορφώνοντας ένα αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισής τους, σε μια σειρά Δήμων της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίοι επιλέχθηκαν με κριτήριο την τρωτότητα στους συγκεκριμένους κινδύνους. Για τη διοίκηση της Περιφέρειας η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εντατικά».
Το Πρόγραμμα «Εκτίμηση Κινδύνων Σεισμού, Πυρκαγιάς & Πλημμυρών στην Περιφέρεια Αττικής»
Έχοντας ως στόχο την αποτελεσματικότερη θωράκιση της Αττικής, έναντι των επιπτώσεων της συνεχούς επιταχυνόμενης κλιματικής κρίσης, με εργαλεία την πρόληψη και την ενημέρωση των πολιτών, υπεγράφη στις 3-3-2021 η τριμερής προγραμματική σύμβαση μεταξύ: της α) Περιφέρειας Αττικής, β) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) και γ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επισημαίνεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάτι ανάλογο, δηλαδή το επιστημονικό δυναμικό των κορυφαίων Ερευνητικών Ιδρυμάτων της Περιφέρειας, να συνδράμει συντονισμένα, μέσα από ένα κοινό πρόγραμμα, βάσει του επιστημονικού του έργου αφενός στην υποστήριξη της λήψης μέτρων και στον καλύτερο σχεδιασμό και αφετέρου στην τροφοδότηση των ενεργειών διαχείρισης κρίσης κατά την ώρα του καταστροφικού συμβάντος (πυρκαγιά, πλημμύρα, σεισμός).
Ο σκοπός της Προγραμματικής Σύμβασης είναι ο διαρκής εμπλουτισμός, μέσω των παραδοτέων του έργου, το σύνολο των απαιτούμενων εργαλείων και έγκυρων πληροφοριών που πρέπει να κατέχουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής.
Για το σκοπό αυτό, το συγκεκριμένο έργο, υποστηρίζει το σύνολο των δράσεων και μέτρων που προβλέπει ο νέος σχετικός νόμος με στόχο α) να εξασφαλιστεί η μείωση ή και/ η απόλυτη αποφυγή των δυνητικών επιπτώσεων εξ αιτίας των φυσικών και ανθρωπογενών κινδύνων, καταστροφών και απειλών (Πρόληψη) καθώς και β) να υποβοηθήσει στο σύνολό του ο σχεδιασμός περαιτέρω δράσεων, μέτρων και έργων –μελετών (Ετοιμότητα) που πρέπει να αναληφθούν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική αντίδραση και αποφυγή κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων και απωλειών ανθρωπίνων ζωών.
Μετά την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου, η Περιφέρεια Αττικής θα είναι σε θέση να κάνει συνδυασμένη χρήση των αποτελεσμάτων της συγκεκριμένης έρευνας με ολοκληρωμένα συστήματα πληροφόρησης πραγματικού χρόνου για τη διαχείριση της καταστροφής και τη δημιουργία επιχειρησιακής εικόνας την ώρα της κρίσης.

Πήγαινε στην κορυφή