Πώς θα ρίξετε τον πυρετό των παιδιών με φυσικό τρόπο

ΥΓΕΙΑ
Πώς θα ρίξετε τον πυρετό των παιδιών με φυσικό τρόπο

Με αφορμή την έλλειψη φαρμάκων, μεταξύ αυτών και κάποια αντιπυρετικά, η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία δίνει οδηγίες για την πτώση του πυρετού. Οι διευκρινίσεις αυτές είναι χρήσιμες στην διαχείρισή του πυρετού τόσο για τους παιδιατρικούς ασθενείς όσο και για τους ενήλικες.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι ο υψηλός πυρετός (40ο C) προκαλεί στο παιδί μεγαλύτερο αριθμό αναπνοών, πιο πολλές σφύξεις και αδιαθεσία. «Καμία άλλη βλαβερή επίπτωση δεν προκαλεί ο πυρετός» τονίζει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, ενθαρρύνοντας τους γονείς να μην φοβούνται τον υψηλό πυρετό. Μάλιστα, η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία εξηγεί ότι ο υψηλός πυρετός λειτουργεί ευεργετικά για τον οργανισμό και αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των ιών. «Ρίχνουμε το πυρετό μόνο για να νοιώσει πιο άνετα ο άρρωστος» εξηγούν οι ειδικοί.

Για την πτώση του πυρετού χρησιμοποιούμε αφ΄ ενός απλά φυσικά μέτρα και αφ΄ ετέρου αντιπυρετικά φάρμακα. Τα φυσικά μέτρα είναι τα εξής:
1) Δεν σκεπάζουμε το παιδί με κουβέρτες και παπλώματα παρά μόνο όταν έχει ρίγος. Διαφορετικά δεν το σκεπάζουμε, για να φύγει η θερμοκρασία του σώματος προς το περιβάλλον.
2) Δεν φοράμε πολλά ρούχα στο παιδί. Το ντύνουμε όσο γίνεται με ελαφρά ρούχα και όχι πολλές στρώσεις που δρουν ως μονωτικό, και εμποδίζουν την πτώση του πυρετού. Εάν δεν έχει κρύο το αφήνουμε τελείως γυμνό η με ένα φανελάκι.
3) Κάνουμε ένα μπάνιο στη μπανιέρα αφήνοντας το παιδί στο νερό για 10-20 λεπτά, και καλό θα είναι όταν το νερό ζεσταίνεται να το φρεσκάρουμε. Το ντουζ δεν ρίχνει το πυρετό, διότι το νερό περνά στιγμιαία από το σώμα του παιδιού και δεν γίνεται ανταλλαγή της θερμοκρασίας ανάμεσα στο σώμα και το νερό. Εάν εφαρμόσετε αυτά τα μέτρα ο πυρετός από 40ο C ελαττώνεται κατά 1-2οC και το παιδί νοιώθει καλύτερα και δεν χρειάζεται να δοθεί αντιπυρετικό φάρμακο.

Σε περίπτωση που χρειασθεί να λάβουν τα παιδιά αντιπυρετικά φάρμακα, «υπάρχουν στην καθημερινή πράξη σε σιρόπι, οι παρακεταμόλες και τα παράγωγα της ιβουπροφαινης» αποσαφηνίζει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρείας. Με δεδομένη την έλλειψη σιροπιού παρακεταμόλης οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν αναβράζοντα δισκία που υπάρχουν σε αφθονία.
Αναλυτικά, ανά ηλικία η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία συνιστά:
Για παιδιά άνω των 12 ετών χρησιμοποιούμε αναβράζοντα δισκία ανά 5-6 ώρες.
Παιδιά 6-12 ετών μπορούν να πάρουν μισό αναβράζον δισκίο ανά 6ωρο.
Για παιδιά 3-6 ετών συμβουλευτείτε το παιδίατρο σας. Μπορείτε να διαλύσετε 1/2 δισκίο σε 80 ml νερού και να δώσετε στο παιδί 40 ml ανά 6ωρο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή