Ξεκινούν στο Π.Τέρμα οι εργασίες κατεδάφισης, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Ξεκινούν στο Π.Τέρμα οι εργασίες κατεδάφισης, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Σήμερα, 13 Ιανουαρίου και ημέρα Παρασκευή, για κάποιους μπορεί να θεωρείται γρουσούζικη ημέρα αλλά για το Γαλάτσι είναι μάλλον τυχερή και ιστορική, θα έλεγα, κι αυτό γιατί σήμερα ξεκινούν οι εργασίες για την κατεδάφιση του τετραώροφου κτιρίου στο Παλαιό Τέρμα, του γνωστού στους Γαλατσιώτες ως κτίριου Κολιόπουλου, για τη δημιουργία στο χώρο αυτό κεντρικής πλατείας.

Οι πρώτες εργασίες αφορούν το ξήλωμα όλων των κουφωμάτων εσωτερικών και εξωτερικών, του ανελκυστήρα, των ηλεκτρολογικών πινάκων μέχρι το κτίριο να απογυμνωθεί τελείως για να αρχίσει στη συνέχεια η κατεδάφισή του.
Η κατεδάφιση, όμως, ενός τετραώροφου κτιρίου στο κέντρο, μάλιστα, της πόλης δεν μπορεί να θεωρηθεί εύκολη υπόθεση. Για το λόγο αυτό το έργο της κατεδάφισης με τον παραδοσιακό τρόπο και όχι με εκρηκτικά, ανέλαβε ένας έμπειρος και πολύ καλά οργανωμένος για αυτές τις δουλειές επιχειρηματίας, ο συμπολίτης μας Γιάννης Βλασερός. Πιστεύω ότι είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος για να αναλάβει ένα τέτοιο έργο.
Η είσοδος και η έξοδος των φορτηγών που θα μεταφέρουν τα μπάζα θα γίνεται από το πίσω μέρος του κτιρίου, από την οδό Ιπποκράτους. Το ακίνητο έχουν ήδη εγκαταλείψει οι δύο από τους τρεις ενοικιαστές (φροντιστήρια Σύγχρονο και Γράψας) και σε περίπου δύο εβδομάδες θα έχει μετακομίσει και η επιχείρηση γρήγορου φαγητού (Goody’s) η οποία στεγάζεται στο ισόγειο.
Κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν υπερβολή αυτό που γράφω στην αρχή, ότι δηλαδή σήμερα είναι ιστορική μέρα για το Γαλάτσι αλλά πράγματι είναι ιστορική! Το όραμα της κεντρικής πλατείας στο Π. Τέρμα το έχουν όλοι οι Γαλατσιώτες και όλοι οι δημοτικοί παράγοντες και συζητιέται εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου από τότε που το Γαλάτσι έγινε δήμος. Αλλά σήμερα είναι που αρχίζει να χτίζεται το όνειρο!
Και για να λέμε αλήθειες, για να φτάσουμε μέχρι εδώ η υπόθεση αυτή πέρασε από 40 κύματα με πολλές δυσκολίες και αδιέξοδα. Και πώς να το κάνουμε; Δεν είναι καθημερινή είδηση, όχι μόνο για το Γαλάτσι αλλά για όλη την Αθήνα, να γκρεμίζεται τετραώροφη πολυκατοικία για να δημιουργηθεί κοινόχρηστος χώρος πρασίνου και πλατεία.
Όμως, για να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για την κεντρική πλατεία απομένουν ακόμα δύο ακίνητα: το τριώροφο κτιρίο επί της οδού Αγ. Γλυκερίας και το διώροφο κτίριο επί της Λ. Γαλατσίου. Για το δεύτερο, έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του ιδιοκτήτη του ακινήτου και της διοίκησης του Δήμου Γαλατσίου για απευθείας αγορά. Για το τελευταίο από τα πέντε ακίνητα του τετραγώνου, το τριώροφο κτίριο επί της Αγ. Γλυκερίας, ο Δήμος Γαλατσίου θα προχωρήσει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση. Μετά την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης θα έχει περιέλθει όλο το οικοδομικό τετράγωνο πλέον στα χέρια του Δήμου Γαλατσίου για τη δημιουργία της κεντρικής πλατείας.

Πήγαινε στην κορυφή