Χρηματοδότηση 4 εκατ. ευρώ στον Δήμο Γαλατσίου για τον Λόφο του Παιδιού

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Χρηματοδότηση 4 εκατ. ευρώ στον Δήμο Γαλατσίου για τον Λόφο του Παιδιού

Σε πέντε δήμους της Αττικής και άλλους έξι της περιφέρειας εγκρίθηκε η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και ξεκινούν τα πρώτα 11 έργα μεγάλων αστικών αναπλάσεων. Μεταξύ των δήμων που χρηματοδοτούνται είναι και ο Δήμος Γαλατσίου για το έργο της ανάπλασης του Λόφου του Παιδιού, αναλυτικό σχέδιο του οποίου είχε παρουσιάσει ο «Παλμός» στο φύλλο της Παρασκευής 23 Απριλίου 2021.

Από το συνολικό ποσό των 252,8 εκ. ευρώ της δράσης «Παρεμβάσεις σε αστικές περιοχές και στο κτιριακό απόθεμα» του Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότη­τας, με ΚΥΑ που υπογράφουν ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, ο αν. υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς, εγκρίθηκε χρηματοδότηση 77,5 εκ. ευρώ για να ξεκινήσουν άμεσα τα πρώτα 11 έργα μεγάλων αστικών αναπλάσεων. Πρόκειται για έργα των δήμων Πέλλας, Καλαμαριάς, Χαλανδρίου, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Λαρισαίων, Κορινθίων και Λουτρακίου Περαχώρας, Νοτίου Πηλίου, Χανίων, Καλλιθέας και Λαυρεωτικής.
Για την επιλογή των συγκεκριμένων μεγάλων αστικών αναπλάσεων συντέλεσε το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι δήμοι είχαν εγκαίρως φροντίσει για την μελετητική ωριμότητα των έργων, την τεκμηρίωση της οικονομικής, τεχνικής και περιβαλλοντικής σκοπιμότητάς τους και την επίλυση τυχόν πολεοδομικών, χωροταξικών, ιδιοκτησιακών και άλλων εκκρεμοτήτων.
Η χρηματοδότηση για την πλειοψηφία των έργων καλύπτεται στο σύνολό της από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις συμμετέχουν οι δήμοι με ίδια χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με την απόφαση οι ωφελούμενοι δήμοι θα πρέπει να αναθέσουν τις συμβάσεις και να εγκατασταθεί ο ανάδοχος του έργου έως τις 30 Ιουνίου 2023, ενώ η ολοκλήρωση όλων των εργασιών θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.
Παράλληλα η απόφαση ορίζει 19 συνολικά όροι που θα πρέπει να τηρήσουν οι δήμοι κατά τη διάρκεια κατασκευής και μέχρι την ολοκλήρωση των έργων, για να αποφύγουν το ενδεχόμενο απένταξης των έργων και επιστροφής των ποσών χρηματοδότησης.
Η ΚΥΑ προβλέπει επίσης ότι με τη δημοσίευσή της αποδίδεται στους ωφελούμενους δήμους προκαταβολή 40% επί του προϋπολογισμού των ενταγμένων έργων για να δρομολογηθεί άμεσα η διαδικασία ανάθεσης και έναρξης της κατασκευής των έργων.

Ας δούμε τί προβλέπεται για τον Δήμο Γαλατσίου και την Ανάπλαση του Λόφου του Παιδιού.
Εγκρίνεται χρηματοδότηση 4 εκατ. ευρώ. Συνολικός προϋπολογισμός 4.298.498,69 ευρώ.
Το έργο περιλαμβάνει την ανάπλαση του Λόφου του Παιδιού στο Γαλάτσι. Πρόκειται για ένα πάρκο σε δημοτικό κοινόχρηστο χώρο που περικλείεται από τις οδούς Πασσώβ, Δρίσκου, Αλτέως, Σπόν, Κεας, Βέλλερ, Κύθνου, Τριανταφύλλου, Ιππόλυτου, Καστελίου, Σκιάθου και Αθλητικού Συγκροτήματος του Δήμου Αθηναίων. Η ανάπλαση περιλαμβάνει επεμβάσεις βελτίωσης των υποδομών και προσθήκης ήπιων δραστηριοτήτων. Σε λειτουργικό επίπεδο, μέσω της ανάπλασης επιδιώκεται η διάκριση των ακόλουθων χώρων:
– Φυσικός ελεύθερος χώρος πάρκου.
– Περιοχές καθιστικών (παγκάκια, τραπεζόπαγκοι).
– Χώρος ελεύθερου παιχνιδιού και χώρος Παιδικής Χαράς περιφραγμένος.
– Χώρος με όργανα άσκησης ενηλίκων.
– Δημιουργία μονοπατιών για περπάτημα και ήπιο τρέξιμο – βάδην.
– Χώροι θεματικής φύτευσης (ζώνη φύτευσης, παρτέρια, κήπος με εποχιακά λουλούδια, αλλά και σημειακές φυτεύσεις ενίσχυσης βλάστησης, σε συνδυασμό με εργασίες στήριξης πρανών).
– Αθλητικές εγκαταστάσεις.
– Δημιουργία πάρκου σκύλων.
– Ενίσχυση του χώρου με εξοπλισμό όπως παγκάκια, κάδους απορριμμάτων, κιόσκι ανάπαυσης, τραπεζόπαγκους, σκέπαστρα σκίασης κ.α.
Πέρα από τους ελεύθερους χώρους, αναπτύσσονται συγκεκριμένες περιοχές στάσης και δραστηριοτήτων.
Όλες οι περιοχές στάσης χωροθετούνται σε υφιστάμενα φυσικά πλατώματα του Λόφου, που δεν φέρουν φύτευση, προκειμένου να έχουμε την ελάχιστη δυνατή επέμβαση στο φυσικό ανάγλυφο.

Πήγαινε στην κορυφή