Έχασε τη ζωή του ο Νότης Μαυρουδής

ΕΛΛΑΔΑ
Έχασε τη ζωή του ο Νότης Μαυρουδής

Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση του τραγικού χαμού του γνωστού συνθέτη Νότη Μαυρουδή το βράδυ της Τρίτης 3 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας,ο άτυχος καλλιτέχνης βρισκόταν για διακοπές στο σπίτι του στον Βόλο και στην προσπάθειά του να επιδιορθώσει κάτι στο σπίτι του, έπεσε και χτύπησε το κεφάλι του θανάσιμα.
Τη θλιβερή είδηση έκανε γνωστή και ο γιος του, Χάρης Μαυρουδής, με ανάρτησή του στο Facebook: «Αν κάτι χαρακτήριζε τον πατέρα μας, Νότη Μαυρουδή, ως άνθρωπο, ήταν η καλοσύνη του, το ήθος και η σεμνότητά του. Με τον ίδιο σεμνό τρόπο σας ανακοινώνουμε τον ξαφνικό θάνατό του. Η πολιτική κηδεία του θα γίνει στο Χαλάνδρι τις επόμενες ημέρες. Η γυναίκα του Βάσω, τα παιδιά του Ροδή και Χάρης και τα εγγόνια του Ιάσονας, Αριάδνη, Έλλη και Οδυσσέας.»

Ο «Παλμός» είχε φιλοξενήσει συνέντευξη του μεγάλου Έλληνα συνθέτη πέντε χρόνια πριν, τον Δεκέμβριο του 2017. Ο Νότης Μαυρουδής με λόγο απλό μα χειμαρρώδη είχε απαντήσει στις ερωτήσεις της Μαίρης Γκιώνη – Λαρεντζάκη, η οποία του είχε ζητήσει να σχολιάσει την Ελλάδα του σήμερα σε σχέση με εκείνη του 1965.
«Παρά τα όσα τραβάμε, θεωρώ πως βρισκόμαστε σε μια Ελλάδα, όχι στάσιμη, όχι ακίνητη. Όποιος θεωρεί πως όλα είναι στάσιμα, πρέπει να πάει σε… οφθαλμίατρο επειγόντως! Τέτοιες απολυτότητες λέγονται μόνο από εμπαθείς και δογματιστές. Η χώρα είναι ριζικά αλλαγμένη από το ’65. Τόσο ως ανάπτυξη, όσο και ως κοινωνία. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, προχώρησε με τα κυβερνητικά σχήματα που επιλέγει ο λαός και την διοίκησαν. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι και απαιτούμε περισσότερες διορθωτικές κινήσεις σε κάθε επίπεδο, αλλά δεν θα κλείσουμε τα μάτια, ούτε και τα αυτιά μας, σε ό,τι δημιουργήθηκε μετά τον πόλεμο, τους εμφυλίους και τις άλλες δυσάρεστες σελίδες της νεότερης ιστορίας μας. Το ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι είναι καλό σημάδι και δείχνει πως επιμένουμε να επιθυμούμε μια καλύτερη πατρίδα. Υπάρχει βέβαια η συνειδητή επιμονή για μια πολιτική με κοινωνικές παροχές, με σωφροσύνη στις περικοπές και άρνηση να καταντήσουμε φτωχότεροι και περισσότερο αδικημένοι από αυτό που ήδη μας βρήκε. Απαιτώ κι εγώ αποκατάσταση των τόσων αδικιών που έχουν φέρει τα πάνω κάτω. Δεν μπορώ να είμαι αδιάφορος στη μορφή άσκησης τής πολιτικής των τελευταίων δέκα χρόνων. Η χώρα δυστυχώς θα στενάξει για πολλά χρόνια, για να ξαναβρεί το πρόσωπο που θα την εκφράζει στον 21ο αιώνα. Θα το καταφέρει άραγε μέσα στο παγκόσμιο τοπίο τής τρέλας, της παραφροσύνης, της εξαθλίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων και ανάμεσα σε πολλούς ακατάλληλους και παρανοϊκούς ηγέτες που διαφεντεύουν και κρατούν τα ηνία της παγκοσμιοποίησης;»

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΝΟΤΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ
Ο Νότης (Παναγιώτης) Μαυρουδής ήταν Έλληνας συνθέτης, κιθαρίστας και ραδιοφωνικός παραγωγός. Τα δυο πρώτα χρόνια της ζωής του τα έζησε στη φυλακή δίπλα στη μητέρα του, που ήταν πολιτική κρατούμενη. Το 1958 ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας στο Εθνικό Ωδείο με καθηγητή τον Δημήτρη Φάμπα και πήρε το δίπλωμά το 1969 με Άριστα. Το 1970 εγκαταστάθηκε στην Ιταλία, όπου του ανατέθηκε η έδρα κλασικής κιθάρας στη Scuola Ciciva di Milano, στην οποία δίδαξε ως το 1975. Το 1970 επίσης παρακολούθησε τα μαθήματα της Ακαδημίας Santiago de Compostella στην Ισπανία με τον Jose Tomas. Το 1975 εγκαταστάθηκε οριστικά στην Αθήνα και από αυτή τη χρονιά δίδαξε κλασική κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο.
Τα έτη 1975, 1977 και 1979 έδωσε ρεσιτάλ στο Φεστιβάλ Κλασικής Κιθάρας του Esztergom της Ουγγαρίας. Το 1978 πήρε μέρος στο διεθνές Φεστιβάλ Πολιτικού Τραγουδιού στο Ανατολικό Βερολίνο και στο 11ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας στην Αβάνα της Κούβας. Ως συνθέτης και σολίστ έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ σε πολλές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Φινλανδία, Ελβετία, Γερμανία, Ουγγαρία, Αυστρία, Κούβα). Ως καθηγητής στο Εθνικό Ωδείο Αθήνας, είχε μαθητές αρκετούς δημοφιλείς καλλιτέχνες όπως οι Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Σωκράτης Μάλαμας, Παναγιώτης Μάργαρης, Γιώργος Μελάς, Λάμπρος Ντούσικος, Δημήτρης Σωτηρόπουλος, κ.ά. Από το 1994 ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Υπουργείου Πολιτισμού και από το 1995 ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής στο διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας (από το 1999 τη θέση κατέχει ο Αλέξανδρος Μυράτ).
Ο Νότης Μαυρουδής εισήλθε στη δισκογραφία το 1964 με τα τραγούδια «Άκρη δεν έχει ο ουρανός» και «Τα γιορτινά σου φόρεσε», σε στίχους του Γιάννη Κακουλίδη με ερμηνευτή τον Γιώργο Ζωγράφο. Το 1966 έγραψε μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο.
Μερικοί σταθμοί στη δισκογραφία του είναι οι ακόλουθοι:
Το 1968 μελοποίησε το έργο του του Οδυσσέα Ελύτη Άσμα ηρωϊκό και πένθιμο για τον χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας, που είναι ένα λαϊκό ορατόριο για φωνή-χορωδία και ορχήστρα.
Το 1976 κυκλοφόρησε τον δίσκο Ζωγραφιές απ’ τον Θεόφιλο σε στίχους του Άκου Δασκαλόπουλου, εμπνευσμένους από τις ζωγραφιές του Θεόφιλου. Το 1977, μελοποίησε ποιήματα του Μάνου Χατζιδάκι στον δίσκο Παιδί της Γης. Το 1985 κυκλοφόρησε τον δίσκο Έρως ανίκατε μάχαν σε ποίηση του Ηλία Πετρόπουλου. Από το 1990 έχει γράψει τραγούδια για Παιδική Χορωδία, και συνεργαζόταν με την Παιδική Χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου. Το 1998 κυκλοφόρησαν οι δίσκοι με μουσική για τις θεατρικές παραστάσεις «Όλιβερ Τουίστ» (με μουσική και τραγούδια του για την παράσταση του «Θιάσου 81»), και «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» (με μουσική και 3 τραγούδια, για την παράσταση της ομώνυμης τραγωδίας από τον Θίασο «Θυμέλη»).
Μεταξύ 1999-2008 ηχογράφησε μαζί με τον μαθητή του Παναγιώτη Μάργαρη τη βραβευμένη σειρά Cafe de l’ art, στην οποία διασκεύαζαν γνωστά τραγούδια από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο, για δύο κιθάρες. Στο ίδιο πνεύμα, το 2018 ξεκίνησε τη σειρά Café Latino με τον Γιώργο Τοσσικιάν.
Το 2019 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις IANOS το έργο «Άγρυπνο φεγγάρι», Μελοποιημένοι Έλληνες ποιητές από τον 19ο και τον 20ό αιώνα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή