365 ημέρες, 365 ευκαιρίες…, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
365 ημέρες, 365 ευκαιρίες…, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

Aν η ερώτηση είναι «θέλεις να φύγει το 2022 και να ξεκινήσει η νέα χρονιά ή προτιμάς να συνεχίσεις να ζεις στον ίδιο χρόνο», οι περισσότεροι θα απαντήσουν, «εννοείται να φύγει το 2022 και να ζήσουμε τη νέα χρονιά!». Όλοι νιώθουμε σαν έτοιμοι από καιρό για το νέο. Με μια υποσημείωση: Σχεδόν κανένας δεν είναι έτοιμος να αλλάξει, να προσπαθήσει, να κάνει τα πράγματα διαφορετικά. Όλοι δηλώνουν πως θέλουν το διαφορετικό, το άλλο, το νέο και το πιο όμορφο, αλλά να έρθει …μαγικά και να τους χτυπήσει την πόρτα.

Αύριο μηδενίζει το ρολόι μας. 1η Ιανουαρίου! Ξεκινάμε από την αρχή. Στη ζωή μας μπορεί να γίνει επανεκκίνηση. Ακούγεται ωραίο και ελπιδοφόρο, αλλά είμαστε έτοιμοι να μηδενίσουμε το χθες, όσα δεν μας αρέσουν, όσα θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας; Να μείνουν στη ντουλάπα του 2022 και να κοιτάξουμε μόνο το ρολόι του 2023 ξεκινώντας τη ζωή μας πάλι από την αρχή. Με νέες ελπίδες, καινούργια όνειρα, φρέσκους στόχους. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να το πιστέψουμε, να τα ακολουθήσουμε και να δώσουμε τον καλύτερό εαυτό μας για αυτό.
Κάθε νέα χρονιά είναι η νέα αρχή που ψάχνουμε, η καινούργια δέσμευση στον εαυτό μας πως θα προσπαθήσουμε περισσότερο, θα χρησιμοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο ό,τι μέσο διαθέτουμε, με στόχο να καταφέρουμε εκείνο που πραγματικά θέλουμε. Ό,τι κι αν είναι αυτό για τον καθένα από εμάς. Είναι όμως και η ευκαιρία να κάνουμε μια ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε. Να θυμηθούμε τι θέλαμε και δεν έγινε, τι είχαμε ανάγκη και δεν προσπαθήσαμε αρκετά ώστε να το αποκτήσουμε!
Να δούμε ταυτόχρονα τι πέτυχαμε για να επιβραβεύσουμε τον εαυτό μας για αυτή την επιτυχία του. Κι αν νιώσουμε ότι υπήρχαν στιγμές που φερθήκαμε άσχημα στον εαυτό μας, αν λίγο τον αφήσαμε στην άκρη και τον αμελήσαμε, να του υποσχεθούμε πως με τη νέα χρονιά θα δώσουμε όλη μας την προσοχή σε εκείνον και θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Θα είναι ψηλά και θα παραμένει πάντα ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων μας.
Ό,τι κι αν περιλαμβάνει η λίστα μας, όσους στόχους κι αν επιλέξουμε, το βασικότερο είναι να έχουμε τη δύναμη για να πιστεύουμε στον εαυτό μας. Οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί, το ίδιο και οι ανάγκες μας. Λογικό η λίστα κάθε ανθρώπου να είναι διαφορετική. Όλοι όμως χρειάζονται πίστη στους στόχους και καθημερινή προσπάθεια. Όλοι πρέπει πρώτα να πιστέψουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Και τότε θα τα καταφέρουν!

Πρέπει να έχουμε στόχο για να τον πέτυχουμε. Πρέπει να βρούμε τι είναι εκείνο που πραγματικά έχουμε ανάγκη να πετύχουμε, τι είναι εκείνο που θα κάνει το πρόσωπό μας να λάμψει από ευτυχία, και την καρδιά μας να χτυπά χαρούμενα ξανά. Διαφορετικά, θα γυρνάμε από εδώ και από εκεί χωρίς λόγο και θα καταλήξουμε να κλαιγόμαστε για την άδικη ζωή και την κακή τύχη που μας ταλαιπωρεί. Θα μας φταίνε όλα, χωρίς να γνωρίζουμε τι είναι αυτό που μας ενοχλεί και πρέπει να το αλλάξουμε. Τι είναι αυτό που μας δίνει χαρά και πρέπει να το αναζητήσουμε με κάθε τρόπο.
Να βρω πού θέλω να πάω, να μην φοβηθώ με την δυσκολία, να βγάλω από το μυαλό μου την αποτυχία και να ξεκινήσω το ταξίδι. Με πίστη στο στόχο, χωρίς plan Β, C ή ό,τι άλλο. Μόνο μια σκέψη: «Εγώ θα πετύχω, εγώ θα τα καταφέρω, εγώ θα φτάσω εκεί που θέλω, εγώ μπορώ να αποκτήσω αυτό που επιθυμώ!». Η σκέψη μας επικεντρώνεται στο στόχο και στο μυαλό μας δεν χωράει τίποτα άλλο πέρα απ’ αυτό που επιθυμούμε.
Μόνοι μας θα ορίσουμε τους στόχους μας, διότι μόνο εμείς μπορούμε να ορίσουμε τη ζωή μας. Με τη βοήθεια του Θεού ή όπου αλλού πιστεύει κάποιος, θα ζητήσει αυτά που θέλει ο ίδιος για αυτόν. Χωρίς να επηρεάζεται από άλλους αλλά συνάμα χωρίς να εξαρτάται και από τους άλλους. Με τη δική μας δύναμη και προσπάθεια, βασιζόμενοι στον δικό μας αγώνα. Ας μην ξεχνάμε πως αν βασιζόμαστε σε κάποιον για την ευτυχία μας, του δίνουμε και τη δύναμη να μας κάνει δυστυχισμένους. Αν στην πορεία κάποιος μπορεί να μας βοηθήσει είναι ευπρόσδεκτος, αλλά η επιτυχία μας δεν εξαρτάται από άλλους. Η ευτυχία μας είναι μέσα μας, έτσι κι αλλιώς.
Αύριο θα ανοίξουμε το νέο βιβλίο με τις κενές σελίδες που θα γράψουμε μόνοι μας. Το βιβλίο αυτό είναι η Ζωή μας και ξεκινάει με το πρώτο κεφάλαιο που είναι η είναι η Πρωτοχρονιά. Ας γεμίσουμε την κάθε σελίδα του με όμορφες λέξεις κι αν νιώσουμε κάποια μέρα ότι δεν θέλουμε να γράψουμε κάτι, ας κάνουμε μια ζωγραφιά. Οι 365 ημέρες είναι 365 δικές μας σελίδες, είναι 365 δικές μας ευκαιρίες. Ας κοιτάξουμε μπροστά, ας δούμε ποιοι πραγματικά είμαστε, τι πραγματικά αξίζουμε να αποκτήσουμε στη ζωή μας.
Και ας κάνουμε 365 προσπάθειες για να τα αποκτήσουμε!

• Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου: eetsi@windowslive.com

Πήγαινε στην κορυφή