Καλά Χριστούγεννα σε όλους!, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Καλά Χριστούγεννα σε όλους!, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

Τα Χριστούγεννα, σύνθετη λέξη της δημοτικής Χριστός + γέννα, είναι η ετήσια χριστιανική εορτή της γέννησης του Χριστού και κατ’επέκταση το σύνολο των εορτών από εκείνη την ημέρα, τις 25 Δεκεμβρίου, μέχρι τα Θεοφάνια. Η Εκκλησία μας ψάλλει το κοντάκιο του Ρωμανού του Μελωδού που συμπυκνώνει όλο το νόημα της ημέρας: «Η Παρθένος σήμερον τον Υπερούσιον τίκτει και η Γη το σπήλαιον τω απροσίτω προσάγει. Άγγελοι μετά ποιμένων δοξολογούσι. Μάγοι δε μετά αστέρος οδοιπορούσι. Δι’υμάς γαρ εγεννήθη παιδίον νέον, ο προ αιώνων Θεός».

Κάθε άνθρωπος νιώθει διαφορετικά με αυτήν τη γιορτή, αν και η χαρά, η ζεστασιά, η αγάπη και η αλληλεγγύη είναι η κοινή βάση όλων μας. Μπορεί να είναι η αγαπημένη εορτή των παιδιών, αλλά είναι και μια γιορτή που εύκολα κάποιος θα μπορούσε να αναπτύξει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Είναι ακόμη η γιορτή που οι παιδικές αναμνήσεις δεν ξεχνιούνται ποτέ και όλοι θα επιθυμούσαν να ξαναζήσουν τα παιδικά τους Χριστούγεννα. Για το λόγο αυτό έχουν γραφτεί και ειπωθεί άπειρες γνώμες και σκέψεις για τη συγκεκριμένη γιορτή. Μερικά από τα λόγια που έχουν ειπωθεί είναι τα εξής:
«Προτάσεις χριστουγεννιάτικων δώρων: Στον εχθρό σας, τη συγχώρεση. Στον ανταγωνιστή σας, την ανοχή. Σε έναν φίλο, την καρδιά σας. Σε όλους, την φιλανθρωπία. Σε κάθε παιδί, ένα καλό παράδειγμα. Στον εαυτό σας, σεβασμό», έγραψε πολύ εύστοχα ο Αμερικανός συγγραφέας, ενώ ένας κωμικός ηθοποιός παραδέχτηκε «σκέφτηκα κάποτε να γίνω άθεος, αλλά εγκατέλειψα αμέσως την ιδέα. Οι άθεοι δεν έχουν χριστουγεννιάτικες αργίες!». Πολύ σημαντικά είναι, τέλος, τα λόγια «τα Χριστούγεννα δεν είναι τόσο για να ανοίγουμε δώρα, αλλά περισσότερο για να ανοίγουμε τις καρδιές μας».
«Μακάρι να μπορούσαμε να φυλακίσουμε το πνεύμα των Χριστουγέννων σε ένα βάζο και να το ανοίγαμε κάθε μήνα», σκέφτηκε με νοσταλγία ένας σκληροτράχηλος αθλητής του Αμερικανικού ποδοσφαίρου. Ενώ η γυναίκεια ευαισθησία μας δίνει ανάλογες απαντήσεις: «Τι είναι τα Χριστούγεννα; Είναι τρυφερότητα για το παρελθόν, θάρρος για το παρόν, ελπίδα για το μέλλον. Είναι η ευχή, ότι κάθε φλιτζάνι μπορεί να υπερχειλίσει με τις πλούσιες και αιώνιες ευλογίες, και ότι κάθε δρόμος μπορεί να οδηγήσει στην ειρήνη.»
«Τα Χριστούγεννα είναι μια αναγκαία γιορτή. Πρέπει να υπάρχει μία τουλάχιστον ημέρα του χρόνου η οποία θα μας υπενθυμίζει για ποιον λόγο βρισκόμαστε πάνω στον πλανήτη εκτός από τον εαυτό μας», μας εκμυστηρεύθηκε ένας συγγραφέας που είχε εργαστεί και ως ανταποκριτής πολέμου. Βέβαια, αν έχεις γεννηθεί με ταλέντο και γίνεις διάσημη ηθοποιός, τραγουδίστρια και χορεύτρια μπορείς εύκολα να ισχυριστείς ότι «σταμάτησα να πιστεύω στον Αι-Βασίλη όταν ήμουν έξι χρονών. Η μητέρα μου με πήγε να τον δω σε ένα πολυκατάστημα κι εκείνος, μόλις με αναγνώρισε, μου ζήτησε αυτόγραφο!»
Για τα Χριστούγεννα είπαν με θάρρος πως «εκείνος που δεν έχει τα Χριστούγεννα στην καρδιά του, δεν θα τα βρει ποτέ κάτω από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο», αλλά και πως «τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή που καταδιώκει κάθε μοναχικό, κουρασμένο και εγκαταλελειμμένο άνθρωπο». Ενώ με έντονη νοσταλγία μια δημοσιογράφος με πηγαίο χιούμορ δεν δίστασε να πει πως «δεν υπάρχει τίποτε πιο θλιβερό σ’ αυτόν τον κόσμο από το να ξυπνάς τα Χριστούγεννα το πρωί και να μην είσαι παιδί».
Αν δεν σας αρέσουν οι οικογενειακές συγκεντρώσεις δεν είστε ο μόνος. Θα βρείτε εύστοχο το «τα Χριστούγεννα είναι σαν τους τυφώνες. Έρχονται θέλεις δεν θέλεις και πρέπει υποχρεωτικά να τα περάσεις μαζί με άλλους», που είπε ο πολυτάλαντος Γκάρισον Κίλορ, ενώ αν είσαι μετρημένος και ρεαλιστής πολιτικός θα μπορούσες να πεις πως «Χριστούγεννα είναι η εποχή που τα παιδιά λένε στον Αι-Βασίλη τι δώρο θέλουν και οι μεγάλοι το πληρώνουν. Δημόσιο έλλειμμα είναι όταν οι μεγάλοι λένε στην κυβέρνηση τι δώρο θέλουν και τα παιδιά τους το πληρώνουν».
Αν είσαι σπιτόγατος και ενθουσιάστηκες με την περίοδο της καραντίνας – θυμάστε; – θα συμφωνήσεις πως «τα Χριστούγεννα, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο σπίτι». Ακόμη κι αν σου αρέσει η τάξη θα ταυτιστείς με την άποψη, «μια από τις πιο υπέροχες ακαταστασίες στον κόσμο είναι η ακαταστασία που δημιουργείται στο σαλόνι την ημέρα των Χριστουγέννων. Μη βιαστείτε να την καθαρίσετε». Καλό θα ήταν να πάρουμε σαν προτροπή τα λόγια «αυτό είναι το μήνυμα των Χριστουγέννων: Δεν είμαστε ποτέ μόνοι» και να σκεφτούμε λίγο περισσότερο τον συνάνθρωπο.
Αναφορικά με τον στολισμό και τα δώρα ας θυμόμαστε πως «ποτέ να μην ανησυχείτε για το μέγεθος του Χριστουγεννιάτικου δέντρου σας. Στα μάτια των παιδιών είναι όλα 10 μέτρα» καθώς και πως «τα καλύτερα δώρα γύρω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Η παρουσία μιας ευτυχισμένης οικογένειας, που ο ένας είναι τυλιγμένος γύρω από τον άλλον». Ενώ για να μην αρκεστούμε στα υλικά δώρα ας μην ξεχνάμε ότι «τα δώρα του χρόνου και της αγάπης είναι σίγουρα τα βασικά συστατικά των πραγματικά χαρούμενων Χριστουγέννων.»
Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος με τόση αλήθεια αναρωτήθηκε «πόσοι πολλοί άνθρωποι γιορτάζουν τα γενέθλια του Χριστού! Πόσοι λίγοι ακολουθούν τις διδαχές του!». Έτσι, μια καλή ιδέα θα ήταν «να αγαπάς τους άλλους. Κι αν το καλοσκεφτείτε… γιατί πρέπει να περιμένουμε τα Χριστούγεννα για να το κάνουμε αυτό;». Με τα συναισθήματα της αγάπης και της αλληλοκατανόησης να ξεχειλίζουν όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε πως «τα Χριστούγεννα είναι η έμπρακτη αγάπη. Κάθε φορά που αγαπάμε, κάθε φορά που προσφέρουμε, είναι Χριστούγεννα».
Κρατείστε από τα παραπάνω λόγια όσα σας άρεσαν, σας αγγίξαν, σας έκαναν να χαμογελάσετε, αλλά να θυμάστε πως κάποιος, εντελώς άγνωστος, είπε πως «νομίζω ότι καθώς μεγαλώνεις η Χριστουγεννιάτικη λίστα σου μικραίνει και τα πράγματα που θέλεις για τα Χριστούγεννα δεν μπορούν να αγοραστούν». Έτσι, πριν μεγαλώσουμε αρκετά, ας φροντίσουμε να περάσουμε τις γιορτές με τον τρόπο που θα τις απολαύσουμε περισσότερο. Ας χαρούμε και ας γεμίσουμε ευγνωμοσύνη με όλα αυτά που έχει η λίστα μας. Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

• Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου: eetsi@windowslive.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή