Κρ. Αρσένης: Στον “βολικό” ρόλο του παρατηρητή η κυβέρνηση ενώ τα ΚΔΑΥ καίγονται το ένα μετά το άλλο

Ανακοίνωση ΜΕΡΑ25:

Κρ. Αρσένης: Στον “βολικό” ρόλο του παρατηρητή η κυβέρνηση ενώ τα ΚΔΑΥ καίγονται το ένα μετά το άλλο με δραματικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της Αττικής

Επίκαιρη ερώτηση για τη νέα πυρκαγιά σε Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στον Ασπρόπυργο που έπνιξε στους τοξικούς καπνούς τη Δυτική Αττική στις 23 Νοεμβρίου κατέθεσε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης. Πρόκειται για τη δεύτερη πυρκαγιά στη συγκεκριμένη βιομηχανική εγκατάσταση -που δεν υπάγεται στην ευρωπαϊκή οδηγία SEVESO για τα βιομηχανικά ατυχήματα, όπως θα έπρεπε.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 είχε ζητήσει στοιχεία για το πόσοι έλεγχοι γίνονται στα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων και με ποια αποτελέσματα. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς είπε ότι σε τέσσερα χρόνια έχουν γίνει 22 έλεγχοι σε έργα και δραστηριότητες στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής από το Τμήμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος του Σώματος Επιθεώρησης Νότιας Ελλάδας, και επίσης “έλεγχοι” σε άλλες εννιά συνολικά μονάδες και κέντρα -χωρίς να δίνει συγκεκριμένο αριθμό. Δηλαδή, 5-6​ ελάχιστοι έλεγχοι τον χρόνο. Πόσες παραβάσεις διαπιστώθηκαν; Πόσα πρόστιμα επιβλήθηκαν; Πόσες υποθέσεις είχαν ποινική συνέχεια; Ούτε ένα στοιχείο δεν έδωσε ο αρμόδιος υπουργός. Μας είπε γενικά κι αόριστα ότι “διαπιστώθηκαν παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα”, και ότι “έφυγαν οι φάκελοι για τις εισαγγελικές αρχές” για τυχόν ποινικές κυρώσεις. Αυτή είναι η επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η Π.Υ. Ελευσίνας, είπε ο υφυπουργός, όπου λειτουργούν 78 ΚΔΑΥ, έχει κάνει πάνω από 30 αυτοψίες σε “3-4 χρόνια”, ανακάλεσε τέσσερα πιστοποιητικά πυροπροστασίας και επέβαλε τέσσερα διοικητικά πρόστιμα.

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι την ώρα που τα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών καίγονται το ένα μετά το άλλο τα τελευταία χρόνια -αφότου η Κίνα σταμάτησε τις εισαγωγές υλικών προς ανακύκλωση. Οι δεκάδες πυρκαγιές σε τέτοιες βιομηχανικές εγκαταστάσεις έχουν δραματικές συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού της Δυτικής Αττικής, καθώς έχουν ρυπάνει τον αέρα, το έδαφος, τα υπόγεια νερά, ζώα και καλλιέργειες, με άγνωστες και μη μετρημένες ακόμα συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στην περιοχή.

Ο κ. Αμυράς δεν απάντησε γιατί δε συστήνεται υπηρεσία η οποία να έχει την αρμοδιότητα και τον εξοπλισμό να μεταβαίνει άμεσα στο σημείο ενδεχόμενου ατυχήματος και να μετρά τα επίπεδα της ρύπανσης -όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο ρόλος της κυβέρνησης δεν είναι να αφήνει τα ΚΔΑΥ ανεξέλεγκτα, να παρακολουθεί τις πυρκαγιές να ξεσπούν και να στέλνει μηνύματα στο 112 για να μένουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους. Η υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να μην ξεσπούν πυρκαγιές στα ΚΔΑΥ για να μη δηλητηριάζεται η υγεία των κατοίκων της Δυτικής Αττικής και όλου του Λεκανοπεδίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή