Οι αλλαγές στις δημοτικές εκλογές, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Οι αλλαγές στις δημοτικές εκλογές, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Στο προηγούμενο φύλλο του «Παλμού» έγραφα γι’αυτούς/ες που μέχρι τώρα έχουν δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιοι/ες δήμαρχοι στο Γαλάτσι. Σε αυτό το φύλλο έκρινα σωστό να σας γράψω για τις αλλαγές που έχουν γίνει με το Ν. 4804/2021 στα δεδομένα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Οι προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές έγιναν, ως γνωστόν, με το νόμο της απλής αναλογικής, ο οποίος προκάλεσε προβλήματα στη διοίκηση των δήμων. Με το νέο νόμο, το ποσοστό για να εκλεγεί ένας υποψήφιος δήμαρχος ή περιφερειάρχης από την πρώτη Κυριακή ορίζεται στο 43% συν 1 ψήφο από το 50% συν 1 ψήφο που ίσχυε.
Εάν ο πρώτος συνδυασμός λάβει ποσοστό έως 60%, εκλέγει τα 3/5 των εδρών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου ενώ για άνω του 60% οι έδρες κάθε συνδυασμού κατανέμονται αναλογικά.
Εάν δεν εκλεγεί κάποιος από την πρώτη Κυριακή (8/10/2023) οι επαναληπτικές εκλογές θα γίνουν την επόμενη Κυριακή 15/10/2023 μεταξύ των δύο πρώτων και θα εκλεγεί αυτός που θα λάβει τις περισσότερες από τις έγκυρες ψήφους.

Η θητεία τώρα των δημάρχων και περιφερειαρχών από 4 χρόνια που ήταν, γίνεται πενταετής και θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Το εκλογικό όριο που τίθεται για να εκλέξει κάποιος συνδυασμός έναν δημοτικό σύμβουλο είναι το 3% των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Ερχόμαστε τώρα στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων των συνδυασμών που θα λάβουν μέρος στις εκλογές. Ο ελάχιστος αριθμός των υποψήφιων συμβούλων ενός συνδυασμού θα πρέπει να είναι ίσος με τη δύναμη των εδρών του κάθε δήμου ή της κάθε περιφέρειας. Αν μιλάμε για το Γαλάτσι, η δύναμη των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου έχει αυξηθεί στις 35. Επομένως, αυτό είναι και το ελάχιστο όριο υποψηφίων συμβούλων για κάθε συνδυασμό στην πόλη μας.
Με το νέο νόμο για πρώτη φορά οι υποψήφιοι δήμαρχοι ή περιφερειάρχες έχουν τη δυνατότητα προσαύξησης των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων έως 150%. Δηλαδή στο Γαλάτσι οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι που θα περιλαμβάνονται σε κάθε ψηφοδέλτιο μπορεί να φτάσουν έως και τους 88! Αυτό βέβαια είναι λιγάκι δύσκολο, έως αδύνατο θα έλεγα, και δεν είμαι σίγουρος ότι όποιος φτάσει αυτό το όριο θα έχει και περισσότερα εκλογικά οφέλη.

Καθορίζεται επίσης ποσόστωση φύλου στους υποψήφιους συμβούλους που είναι το 40% του συνολικού αριθμού των υποψηφίων.
Για την εκλογή των δημοτικών συμβούλων στο 35μελές πλέον Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ τεσσάρων (4) υποψήφιων συμβούλων κατά ανώτατο όριο.
Ως προς τον αριθμό των μελών των δημοτικών συμβουλίων, ο νόμος ορίζει ότι:
• Δήμος με πληθυσμό μέχρι 2.000 κατοίκους, τα μέλη είναι 13.
• Από 2001 έως 5.000 κάτοικοι, τα μέλη είναι 15.
• Από 5.001 έως 10.000, τα μέλη είναι 19.
• Από 10.001 έως 30.000, το συμβούλιο γίνεται 25μελές.
• Από 30.001 έως 50.000 κατοίκους, τα μέλη είναι 29.
• Από 50.001 έως 100.000 το συμβούλιο απαρτίζεται από 35 μέλη – όπως γίνεται ο Δήμος Γαλατσίου.
• Από 100.001 έως 150.000, τα μέλη γίνονται 39.
• Από 150.000 κατοίκους και άνω τα μέλη είναι 43.
Ως προς την κατάθεση των υποψηφιοτήτων ο νόμος ορίζει ότι αυτή θα γίνεται μόνο μέσω των συνδυασμών με δήλωση που υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο gov.gr. Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 31η Αυγούστου και η 10η Σεπτεμβρίου είναι η ημερομηνία ανακήρυξης των συνδυασμών από τα αρμόδια δικαστήρια.

Αυτά είναι τα νεότερα ως προς τη διαδικασία των δημοτικών εκλογών και καλό είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αν θέλουν να έχουν μια αξιοπρεπή πορεία, να αρχίσουν να δραστηριοποιούνται – αν δεν το έχουν κάνει ήδη. Κι αυτό διότι, όπως έγραφα και στο προηγούμενο φύλλο, ο πολιτικός χρόνο μέχρι τις εκλογές είναι λίγος και αν αφαιρέσουμε γιορτές και καλοκαίρι, απομένουν μόνο 6 μήνες δουλειάς!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή