Στην αφετηρία σίγουροι μόνο τέσσερις, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Είμαστε, αγαπητοί φίλοι, δέκα μήνες πριν τις Δημοτικές Εκλογές του 2023 και το κλίμα στην πόλη μας είναι τελείως υποτονικό έως άκρως αδιάφορο θα έλεγα. Σε προηγούμενες δημοτικές εκλογές, η προεκλογική περίοδος ξεκινούσε δύο χρόνια πριν τη διεξαγωγή τους με έντονο ενδιαφέρον από πλευράς υποψηφιοτήτων αλλά και των πολιτών. Στις 8 Οκτωβρίου 2023 θα είναι η πρώτη Κυριακή διεξαγωγής των Δημοτικών Εκλογών και ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιοί θα διεκδικήσουν τη δημαρχία στο Γαλάτσι. Δεν μπορώ να εξηγήσω πού οφείλεται αυτή η αδιαφορία από πλευράς υποψηφιότητων – αν και έχω κάποιες υποψίες.

Η πρώτη απόπειρα, εκ μέρους μου, διερεύνησης των προθέσεων των υποψηφίων έγινε πριν το καλοκαίρι και συγκεκριμένα στο φύλλο του «Παλμού» της 1ης Ιουλίου. Σήμερα, πέντε μήνες μετά την πρώτη διερεύνηση, θα δούμε σε ποιό σημείο βρισκόμαστε και ποιοί έχουν αποφασίσει να διεκδικήσουν την ψήφο μας ως υποψήφιοι Δήμαρχοι Γαλατσίου για την περίοδο 2023-2028.

Ξεκινώ από τον σημερινό Δήμαρχο, τον Γιώργο Μαρκόπουλο, που ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές του 2023 σε μια αποκλειστική συνέντευξη που μας είχε παραχωρήσει στον «Παλμό» στις 24 Ιουνίου 2022. Εκεί είχε αναφέρει και τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να ζητήσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης των Γαλατσιωτών προς το πρόσωπό του. Οι λόγοι αυτοί, όπως είχε δηλώσει τότε, είναι ότι θέλει να είναι παρών στο τιμόνι του Δήμου Γαλατσίου για την επόμενη πενταετία για να ολοκληρωθούν όλα τα μεγάλα έργα, προϋπολογισμού 72 εκατ. ευρώ (κεντρική πλατεία, δύο βρεφονηπιακοί σταθμοί, Ζαΐρα, Λόφος Παιδιού, Κλειστό Αθλητικό Κέντρο στο Άλσος).
Από τη στιγμή που πήρε την απόφαση να είναι και πάλι υποψήφιος έχει ξεκινήσει και την αναζήτηση νέων υποψήφιων δημοτικών συμβούλων για να στελεχώσει το ψηφοδέλτιό του. Από τους σημερινούς δημοτικούς συμβούλους του τέσσερις δεν θα είναι και πάλι υποψήφιοι (δύο άντρες, δύο γυναίκες). Οι υπόλοιποι 17 (16 συν την Ασπασία) θα είναι και πάλι υποψήφιοι με τον συνδυασμό του. Εκτός αυτών, απ’ό,τι μαθαίνω, έχει εξασφαλίσει και τη συμμετοχή κι άλλων, τα ονόματα των οποίων θα τα ανακοινώσει εν καιρώ.
Να σημειώσω εδώ ότι βάσει του νέου νόμου που ψήφισε η Ν.Δ. το 2021, η δύναμη των δημοτικών συμβούλων στο Γαλάτσι είναι πλέον 35 από 33 και κάθε υποψήφιος δήμαρχος έχει τη δυνατότητα προσαύξησης των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων έως 150%. Δηλαδή μπορεί να δούμε ψηφοδέλτια με 88 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους – αν και είμαι σίγουρος ότι κανείς υποψήφιος δήμαρχος δεν θα εξαντλήσει αυτό το όριο.

Πάμε τώρα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Δήμο Γαλατσίου, τον Κωνσταντίνο Ζώμπο. Στο τεύχος της 1ης Ιουλίου, μας είχε πει ότι «θα ανακοινώσω τον Σεπτέμβρη τί θα κάνω στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι είναι πολύ νωρίς». Επικοινώνησα μαζί του την προηγούμενη Δευτέρα 21/11 και του έκανα την ίδια ερώτηση, αν δηλαδή θα είναι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος. Μου είπε ότι θα έχω την απάντησή του μέχρι την Τετάρτη 23/11. Αυτές οι γραμμές γράφονται Πέμπτη 24/11 και μέχρι τώρα, αν και επικοινώνησα και πάλι μαζί του, δεν έχω καμία απάντηση για το τί θα κάνει ο κ. Ζώμπος στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Ίσως το σκέφτεται ακόμη.

Άλλη σίγουρη υποψηφιότητα για τη διεκδίκηση της δημαρχίας θα είναι αυτή της Αγγέλικας Σαπουνά, επικεφαλής του συνδυασμού «Γαλάτσι από Κοινού» που στηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Όπως μου ανέφερε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε, θα είναι και πάλι υποψήφια δήμαρχος στο Γαλάτσι και έχει ήδη ξεκινήσει τον αγώνα της αφενός για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου και αφετέρου για την επίτευξη του στόχου της για ευρύτερες συνεργασίες των προοδευτικών δυνάμεων.

Ο τρίτος σίγουρος της παρέας, κατά την προσωπική μου εκτίμηση όμως, είναι ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης. Αν και εδώ τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά γιατί οι αποφάσεις για τους υποψηφίους λαμβάνονται συλλογικά από τα αρμόδια όργανα του ΚΚΕ.

Ο τέταρτος στην αφετηρία για τις εκλογές του Οκτωβρίου είναι για πρώτη φορά υποψήφιος δήμαρχος και είναι ο Γερμάνος Μελισσουργός, ο οποίος μαζί με την υποψηφιότητά του ανακοίνωσε και τη συνεργασία του με τον Σπύρο Παναγιώτου και τον συνδυασμό «Γαλάτσι ο Τόπος μου». Ο κ. Μελισσουργός ήταν για πρώτη φορά υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις εκλογές του 2002 με τον Θόδωρο Τούντα, είχε εκλεγεί και είχε διατελέσει μάλιστα και για δύο χρόνια αντιδήμαρχος. Στις εκλογές του 2006 ήταν και πάλι υποψήφιος με τον Θ. Τούντα, είχε μεν εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος αλλά ο Θ. Τούντας είχε χάσει από τον αείμνηστο Κυριάκο Τσίρο.
Στις εκλογές του 2010 απείχε και το 2014 αποφάσισε να είναι και πάλι υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο αυτή τη φορά του Γιώργου Μαρκόπουλου. Εκλέχτηκε, διατέλεσε αντιδήμαρχος και παραιτήθηκε οκτώ μήνες πριν τις εκλογές του 2019 από τις οποίες απείχε. Στις δημοτικές εκλογές του 2023 θα κάνει το επόμενο βήμα και θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Γαλατσίου. Έχει αρχίσει τις συζητήσεις και τις επαφές του για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου του και την ετοιμασία του προγράμματός του με το οποίο θα ζητήσει την ψήφο των Γαλατσιωτών.

Τέλος, η κα Έλενα Ζέρβα παραμένει ακόμα στο ΔΞ/ΔΑ.

Αυτά για σήμερα και από δω και πέρα θα τα λέμε τακτικά για τα των δημοτικών εκλογών γιατί είπαμε: είμαστε μόνο δέκα μήνες πριν τη διεξαγωγή τους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή