Φώτης Καρύδας : Όχι άλλες Γαρυφαλλιές στον «βωμό»

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Φώτης Καρύδας : Όχι άλλες Γαρυφαλλιές στον «βωμό»

Για την ψυχή της Γαρυφαλλιάς, και όλων των θυμάτων γυναικοκτονιών, είναι χρέος της πολιτείας και δικό μας, να μην ξεχάσουμε ποτέ, και να δράσουμε, , καταγγέλοντας προβληματικές συμπεριφορές, προτού γίνουν εγκλήματα, και το κράτος να αυξήσει της δράσης πρόληψης αν όχι καταστολής.
Είναι αδιανόητο να ακούμε στην εποχή μας για δολοφονίες γυναικών, είτε από ζήλια, είτε γιατί «ήταν η κακιά στιγμή», είτε γιατί ζήτησε διαζύγιο, είτε γιατί ήθελε να χωρίσει από τον σύντροφό της.
Την Πέμπτη ξεκινάει η εκδίκαση της υπόθεσης της Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου, θύμα γυναικοκτονίας, η οποία δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της στη Φολέγανδρο, τον Ιούλιο του 2021, μια υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο.
Η Γαρυφαλλιά δολοφονήθηκε με πολύ βάναυσο τρόπο, ενώ ήταν σε διακοπές στη Φολέγανδρο, από το αγόρι της γιατί, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος τότε στις αρχές, «χάλασε η φάση». Την ημέρα της δίκης, η μητέρα της 26χρονης θα κρατά στα χέρια της μια πέτρα που είχε ζωγραφίσει η Γαρυφαλλιά στις μοιραίες διακοπές στη Φολέγανδρο και που πλέον την έχει σαν φυλαχτό.
Μεταξύ άλλων η άξια αυτή γυναίκα έκανε την ακόλουθη συγκλονιστική δήλωση: «Η Γαρυφαλλιά μου είναι το “φως” μου, ο παράδεισος, και μέσα από το παιδί μου παίρνω δύναμη για να ζήσω αλλά και να δικαιώσω την ψυχή της. Θέλω όταν συναντήσω το παιδί μου στους ουρανούς να μη γυρίσει ποτέ και μου πει “μαμά, γιατί δεν έκανες τίποτα για μένα και για τα άλλα κορίτσια που έφυγαν άδικα από τη ζωή”;»
Αρχικά όλες οι γυναίκες πρέπει να ενημερωθούν για την τηλεφωνική γραμμή 15900.Η γραμμή αυτή απευθύνεται σε γυναίκες θύματα βίας. Είναι πανελλαδικής εμβέλειας, 24ωρης λειτουργίας 365 μέρες τον χρόνο. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί επιστήμονες που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας.Η πολιτεία οφείλει να δράσει άμεσα ώστε να μη θρηνήσουμε και άλλα θύματα.
Θα μπορούσε η κυβέρνηση να ξεκινήσει μια καμπάνια ενημέρωσης τόσο για την ύπαρξη αυτής της γραμμής όσο και για τα 43 συμβουλευτικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, όπου παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής στήριξης αλλά και για τους 19 ξενώνες φιλοξενίας γυναικών.
Να μην ξεχνάμε τον σημαντικό ρόλο που η οικογένεια και το σχολείο διαδραματίζουν στην διαμόρφωση συμπεριφοράς του παιδιού, και στο πως αυτός και μόνο αυτός ο άνθρωπος θα ορίσει αργότερα το πως θα αυτοδιατεθεί.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα παιδιά να μάθουν από μικρή ηλικία να μην κάνουν φυλετικές διακρίσεις και παράλληλα να γαλουχηθούν με τις αξίες του αλληλοσεβασμού και του σεβασμού στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης του κάθε ανθρώπου
Κανείς δεν πρέπει να νιώθει ευάλωτος σε μια σύγχρονη κοινωνία. Εύχομαι πραγματικά η ελληνική Δικαιοσύνη να δικαιώσει την ψυχή της Γαρυφαλλιάς και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Καμία άλλη γυναικοκτονία στη χώρα μας.
Ως εδώ…

Φώτης Καρύδας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή