Υποκλοπές, κοριοί, επισυνδέσεις νόμιμες και παράνομες, γράφει ο Γιώργος Πένταρης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Υποκλοπές, κοριοί, επισυνδέσεις νόμιμες και παράνομες, γράφει ο Γιώργος Πένταρης

Το έργο το έχουμε ξαναδεί και οι στόχοι γνωστοί. Πολλοί θα θυμούνται τους περιβόητους Γρυλλάκη και Μαυρίκη. Ο στρατηγός Γρυλλάκης ήταν αυτός που, ως πρωτοπαλίκαρο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, είχε δώσει εντολή στον υπάλληλο του ΟΤΕ Χρήστο Μαυρίκη να βάλει κοριό στα τηλέφωνα του Ανδρέα Παπανδρέου και άλλων πολιτικών προσώπων. Προσέξτε σύμπτωση: Το 1993 αποκαλύφτηκε από τον Μαυρίκη ότι τα έτη 1990 και 1991 το Μητσοτακαίικο παρακολουθούσε τους ΠΑΣΟΚους και μετά 30 χρόνια πάλι Μητσοτάκης παρακολουθεί πάλι ΠΑΣΟΚους!!! Σύμπτωση ε;… Εκείνη την εποχή η παρακολούθηση γινόταν με τους περιβόητους κοριούς στα «ΚΑΦΑΟ» του ΟΤΕ και επειδή ήταν αφύλακτα και ξεχαρβαλωμένα, κάθε επίδοξος εκβιαστής, ντετέκτιβ κ.τ.λ μπορούσε να πάει σε ένα και να βάλει τον περίφημο κοριό για καταγραφή των συνομιλιών του θύματος.

Πολλοί εκβιασμοί είχαν γίνει και πολλά είχαν γραφτεί τότε και είχαν απασχολήσει τα ΜΜΕ όπως ακριβώς γίνεται και τώρα. Και τότε, το 1990 και 1991, από τις παρακολουθήσεις δεν την είχαν γλυτώσει ούτε οι ΠΑΣΟΚοι ούτε οι Νεοδημοκράτες. Εκτός του Ανδρέα, θύμα υποκλοπών ήταν ο εξ απορρήτων του Ανδρέα Αντώνης Λιβάνης, ο Κουρής της «Αυριανής», τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ο Μιλτιάδης Έβερτ, ο Γεώργιος Ράλλης, ο Κυριάκος Γριβέας που ήταν αναπληρωτής διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Μητσοτάκη και διάφοροι άλλοι.
Λέτε ο Κυριάκος να ζήλεψε την τακτική του πατέρα του και αποφάσισε και αυτός τις παρακολουθήσεις;

Το εντυπωσιακό και στις δύο περιπτώσεις είναι ότι οι παρακολουθήσεις περιλαμβάνουν πρόσωπα από όλα τα πολιτικά φάσματα, θα μπορούσαμε να πούμε. Τότε οι παρακολουθήσεις καταγραφόταν σε μαγνητοταινίες που ήταν λιγάκι δύσκολο να αντιγραφτούν και να μεταφερθούν λόγω του μικρού όγκου δεδομένων που μπορούσαν να δεχτούν. Αντίθετα σήμερα ένας σκληρός δίσκος μπορεί να καταγράψει ομιλίες πολλών ημερών και όχι μόνο αυτό, αλλά να τις κάνει επιλεκτικά.
Θυμάμαι το 1999, που έκανα μεταπτυχιακό στους υπολογιστές στο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών, είχα γνωρίσει τον γιο ενός υπουργού του Άσαντ, πατέρα του νυν Άσαντ της Συρίας. Μου είχε πει ότι διάφορες εταιρείες είχαν προτείνει να αρχίσουν την εγκατάσταση Internet και Email στην Δαμασκό και σε όλη τη χώρα σε δεύτερο στάδιο. Ο Άσαντ δέχτηκε με την προϋπόθεση ότι κάθε Email που θα διακινούνταν εντός Συρίας θα έπρεπε να παρακολουθείται και να ελέγχεται από τις Μυστικές του Υπηρεσίες! Το έργο δεν έγινε γιατί τότε η τεχνολογία καταγραφής και διαχείρισης μεγάλου όγκου δεδομένων δεν ήταν εφικτή. Μετά όμως από την κατάρριψη των δίδυμων πύργων τον Σεπτέμβρη του 2001 επενδύθηκαν τεράστια κεφάλαια προς την ανάπτυξη τεχνολογιών παρακολούθησης και καταγραφής δεδομένων.

Σήμερα πλέον ό,τι κινείται στον αέρα και στα καλώδια καταγράφεται και μπορεί να καταγράφεται και επιλεκτικά. Δεν υπάρχει καμιά εγγύηση απορρήτου επικοινωνιών. Ακόμη και οι κρυπτογραφημένες επικοινωνίες με μεθόδους σκληρής κρυπτογράφησης, μπορούν να αποκρυπτογραφηθούν επειδή η ισχύς των υπολογιστικών συστημάτων είναι τεράστια και αν δουλέψουν με παράλληλους αλγορίθμους, σπάνε κάθε κρυπτογραφημένο μήνυμα. Συμπέρασμα; Τίποτα δεν παραμένει κρυφό από την στιγμή που κάποιος θα μας βάλει στο μάτι.

Ας φύγουμε όμως από τα τεχνικά και ας πάμε στην ουσία του θέματος. Το θέμα ξέσπασε, όπως θα θυμάστε, με την απόπειρα παρακολούθησης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, το οποίο έκανε σημαία αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ανδρουλάκης ακολούθησε και έπεσε στην παγίδα του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε το δεκανίκι του στην αντιπολίτευση εναντίον της ΝΔ και όσον αφορά τη ΝΔ ξέχασε ότι ως κόμμα που ήταν για χρόνια στην εξουσία και που θα πρέπει να ξανακυβερνήσει, να σχεδιάσει και να αναπτύξει ένα σχέδιο διακυβέρνησης που να λαμβάνει υπ’ όψη του τις νέες συνθήκες στην κοινωνία και τις νέες προκλήσεις εσωτερικές και παγκόσμιες. Θέλει ο Ανδρουλάκης να κυβερνήσει αλλά δεν έχουμε δει μια πειστική και εφαρμόσιμη πολιτική που θα απαντά κυρίως στα σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νεολαίας. Δεν βλέπουμε, για παράδειγμα, καμιά σοβαρή πολιτική για το δημογραφικό ή για την υγεία, τον πρωτογενή τομέα, την απουσία εργατικών χεριών από την μια μεριά και την υψηλή ανεργία από την άλλη.
Με τις υποκλοπές έχει δημιουργηθεί ένα τοξικό κλίμα που δεν ωφελεί κανέναν. Δεν μπορώ να πω ποιος είναι ο υπεύθυνος για το θέμα αυτό, αλλά βλέπω τα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, η συνεργασία των μεγάλων πανεπιστημίων της Αμερικής με τα Ελληνικά πανεπιστήμια πέρασε στα ψιλά. Το ότι η χώρα έχει ασκήσει μια επιθετική και σωστή εξωτερική πολιτική όσον αφορά τα Εθνικά Θέματα κανείς δεν το τονίζει, ούτε βέβαια λέγεται κάτι για την αύξηση των επενδύσεων και την προσέλκυση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στην χώρα, που θα έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλα τεχνολογικά και οικονομικά οφέλη. Όλα αυτά εκμηδενίζονται από το τοξικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί και συντηρείται από δημοσιεύματα του τύπου «έχω μια πληροφορία». Το λέω αυτό γιατί ο Μπαξεβάνης δημοσίευσε στην εφημερίδα του μια λίστα παρακολουθούμενων χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο και, όπως λέει ο ίδιος, θα τα δώσει στην δικαιοσύνη μόνο αν αξιοποιηθούν!!! Από ένα στημένο, κατά την γνώμη μου, δημοσίευμα έχει δημιουργηθεί πολιτικός σάλος που οπωσδήποτε πάει πίσω την κυβέρνηση στα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει. Μας λέει ακόμη ο Μπαξεβάνης ότι θα δημοσιεύσει νέα στοιχεία την ερχόμενη Κυριακή. Μα γιατί δεν το κάνει τώρα; Θέλει δηλαδή να τα οικονομήσει με την αύξηση των πωλήσεων του φύλλου της Κυριακής προφανώς και νομίζει ότι ο κόσμος χάφτει τις ανυπόστατες «καταγγελίες του».
Άκουσα προχθές στο ραδιόφωνο τον Σκυλακάκη να λέει ότι τα έσοδα πάνε πολύ καλά και ότι αν υπάρξουν πλεονάσματα πέραν των μνημονιακών υποχρεώσεων, θα μοιραστούν στον κόσμο. Κανείς δεν του είπε ότι θα ήταν καλό αυτά τα πλεονάσματα να πάνε είτε στην παιδεία, είτε στην υγεία είτε το κυριότερο σε δράσεις για την ελάττωση της υπογεννητικότητας. Και δεν το είπε κανείς γιατί όλοι είναι απασχολημένοι με τις υποκλοπές. Έχουν σταματήσει τα πάντα από πλευράς αντιπολίτευσης και όλοι είναι επικεντρωμένοι στο θέμα των υποκλοπών και στο πώς θα υπονομεύσουν την κυβέρνηση, αλλά δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό είναι εις βάρος της χώρας. Από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν περιμένω κάτι το ιδιαίτερο, αλλά από το ΠΑΣΟΚ θα περίμενα μια πιο γενναία και ρηξικέλευθη πολιτική που μόνο αυτή θα μπορούσε να το φέρει πάλι στην κυβέρνηση.

Θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψη μας ότι αυτή η τοξικότητα επειδή θα συντηρηθεί μέχρι τις εκλογές, στην ουσία θα ωφελήσει την Τουρκία που καιροφυλακτεί σαν σκυλί που κρυφοτρώει να μας βρει σε πολιτική αδυναμία. Αυτό δεν είναι δύσκολο να γίνει από την στιγμή που θα έχει δηλητηριαστεί το πολιτικό κλίμα και δεν θα υπάρχει κανένα πεδίο συνεννόησης.
Ας έχουμε λοιπόν υπ’ όψη ότι υποκλοπές πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν όχι μόνο από την εκάστοτε εξουσία, αλλά και οποιονδήποτε έχει τα οικονομικά μέσα και συμφέροντα να το κάνει. Ό,τι νομοθετικό πλαίσιο και να ψηφίσει η κυβέρνηση, η ανάπτυξη του λογισμικού και η εύρεση τεχνικών πληροφοριών που είναι διάσπαρτες στο διαδίκτυο επιτρέπουν σε κάθε άτομο με γνώσεις προγραμματισμού να φτιάξει προγράμματα υποκλοπών και να τα εκμεταλλευτεί με διάφορους τρόπους. Ο μόνος τρόπος προφύλαξης είναι να είμαστε προσεκτικοί στο τί λέμε και τί γράφουμε στα ηλεκτρονικά μέσα (τηλέφωνα, υπολογιστές κτλ). Πάρτε για παράδειγμα τις απάτες με τις τράπεζες και τα εκατομμύρια που χάνονται κάθε χρόνο από λογαριασμούς καταθετών γιατί δεν πρόσεξαν και αποκάλυψαν ευαίσθητα δεδομένα τους σε τρίτους μέσω email ή τηλεφώνου. Παρανομία γίνεται αλλά είναι δύσκολο να συλληφθούν οι δράστες γιατί είναι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά μας. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, γιατί κάποιος μπορεί να παρακολουθεί ένα τηλέφωνο ή υπολογιστή από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη οπότε προσοχή στο τί λέμε και τί γράφουμε…

Υ.Γ.: Δεν αναφέρθηκα στον εορτασμό του Πολυτεχνείου γιατί πιστεύω ότι αυτή η γελοιότητα πρέπει να σταματήσει. Όσοι λάβαμε μέρος, βλέπουμε τί γίνεται και σωπαίνουμε…

Πήγαινε στην κορυφή