Η Γενική Συνέλευση της ΠΕΔΑ στο «Καμίνι» του Δ. Γαλατσίου

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Η Γενική Συνέλευση της ΠΕΔΑ στο «Καμίνι» του Δ. Γαλατσίου

Με σύνθημα «η Αυτοδιοίκηση ενώνει τις δυνάμεις της» διεξήχθη την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, η ετήσια Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Γαλατσίου «Το Καμίνι».

Στη Γ.Σ. συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι Δήμαρχοι της Αττικής, ενώ έδωσαν το παρών και απηύθυναν χαιρετισμούς ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ και Δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος, αφού καλωσόρισε τους παριστάμενους και τους ευχαρίστησε για την αγαστή συνεργασία που έχουν, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Τα τελευταία χρόνια, περάσαμε και συνεχίζουμε να περνάμε πολλά και, σε πολλές περιπτώσεις, πρωτόγνωρα. Από την πανδημία ως την ενεργειακή κρίση κι από τα χιόνια ως τις πυρκαγιές. Μάγοι δεν είμαστε, Δήμαρχοι είμαστε. Μαγικά ραβδιά μπορεί να μην έχουμε, έχουμε όμως όρεξη για δουλειά, όραμα και αποφασιστικότητα για ένα καλύτερο μέλλον στις πόλεις μας. Σε αυτή την καθημερινή προσπάθεια, υπάρχει κάτι καθοριστικό με το οποίο η κυβέρνηση μάς έχει βοηθήσει: Μας έδωσε ξανά τη δυνατότητα να διοικούμε τους Δήμους μας. Να μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις. Γιατί η αλήθεια είναι, ότι ο νόμος της απλής αναλογικής είχε προκαλέσει σε πολλούς Δήμους χάος και ακυβερνησία. Και κοιτώντας το μέλλον, είναι ακόμα πιο σημαντικό ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με τον νέο εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση και την εκλογή με 43%. Ωστόσο το πρόβλημα της υποστελέχωσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πολύ μεγάλο. Και πρέπει να αντιμετωπιστεί με δέσμη μέτρων, με τον ίδιον ακριβώς ρεαλισμό και την ίδια θετική διάθεση που αντιμετωπίστηκε και το πρόβλημα της διοίκησης των Δήμων.»
Και έκλεισε την τοποθέτησή του υπογραμμίζοντας: «Είναι προσωπική επιλογή μου να δίνουμε έμφαση πρωτίστως στην καθημερινότητα. Κι αυτό γιατί πάντα πίστευα ακράδαντα κάτι πολύ απλό: Ότι αν δεν μπορείς να λύσεις τα καθημερινά προβλήματα, τότε σίγουρα δεν μπορείς να λύσεις ούτε τα πιο μεγάλα».
Στη συνέχεια, Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι οι οποίοι είναι Πρόεδροι των Επιτροπών της ΠΕΔΑ, ανέπτυξαν σειρά προτάσεων για την αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι προτάσεις αυτές, όπως και συνολικά οι εισηγήσεις των Επιτροπών, θα συζητηθούν εκτενέστερα στο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας που θα διεξαχθεί στις 21-23 Νοεμβρίου, στον Βόλο.

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ: «ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ “ΚΛΕΙΔΙ” ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Στον χαιρετισμό του ο κ. Πατούλης και αναφερόμενος στη σημασία να γίνουν βαθιές τομές που θα φέρουν την Αυτοδιοίκηση στο επίκεντρο ενός πραγματικά επιτελικού κράτους, ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα από το κράτος και μάλιστα εξήρε και τη συνεργασία που έχει με τον Αν. Υπ. Εσωτερικών Σ. Πέτσα, ωστόσο τόνισε πως ακόμα έχουμε δρόμο, προς αυτή την κατεύθυνση.
«Για να επιτευχθεί αυτό οφείλουμε όλοι μας να συμβάλλουμε σε μια θεσμική μεταρρύθμιση η οποία θα έχει ως βάση της την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Ως αιρετοί πρώτου και δεύτερου βαθμού γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών και γνωρίζουμε πώς να τις υπηρετήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης ανέφερε μία σειρά θεμάτων που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση και δυσκολεύουν τη λειτουργία της, εστιάζοντας στο ζήτημα της υποστελέχωσης, σημειώνοντας: «Περιφέρειες και δήμοι έχουν ανάγκη από καταρτισμένο προσωπικό και από στελέχη τα οποία σε πολλές περιπτώσεις φεύγουν από τις υπηρεσίες μας καθώς επιλέγουν μέσα από την κινητικότητα να πάνε σε αντίστοιχες θέσεις της κεντρικής διοίκησης όχι γιατί έχουν λιγότερο φόρτο εργασίας, αλλά επειδή έχουν καλύτερες οικονομικές απολαβές».
Επιπρόσθετα ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στις βασικές προτεραιότητες της διοίκησης της περιφέρειας αλλά και τις δράσεις που υλοποιούνται σ΄αυτό το πλαίσιο με κυριότερες την ανακύκλωση, την προάσπιση της οδικής ασφάλειας αλλά και την ταχύτερη υλοποίηση εμβληματικών έργων με αναπτυξιακό πρόσημο.
Κλείνοντας αναφέρθηκε στο ΕΣΠΑ, το οποία χαρακτήρισε έναν πολύτιμο και ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθεια για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττικής.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή