Στον Δήμο Ελευσίνας ακίνητα του Παλαιού Ελαιουργείου

Δήμος Ελευσίνας
Στον Δήμο Ελευσίνας ακίνητα του Παλαιού Ελαιουργείου

Ανακοίνωση Δήμου Ελευσίνας :

Κατατέθηκε η αποζημίωση από το Υπουργείο Πολιτισμού, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για την απαλλοτρίωση τμήματος του Παλαιού Ελαιουργείου, ιδιοκτησίας Εθνικής Τράπεζας.

Υπενθυμίζεται, πως το 2020, με ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, προωθήθηκε η αλλαγή χωροθέτησης του Αρχαιολογικού Μουσείου και ακολούθησε η ευνοϊκή ρύθμιση (Ν.4685/2020 – ΦΕΚ92/Α/7.5.2020) που προβλέπει τα ανωτέρω.
Πρακτικά, με τον εν λόγω νόμο, μεταφέρεται ο χώρος ανέγερσης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου από το ΒΟΤΡΥΣ ( ΣΙΝΤΡΑ ), στο χώρο του παλαιού Ελαιουργείου, στον οποίο διατηρούνται και χρήσεις Πολιτιστικών λειτουργιών.
Επιπλέον το ακίνητο του ΒΟΤΡΥΣ αποκτά αποκλειστικά πολιτιστικές χρήσεις.
Αξίζει να αναφερθεί, πως η ευνοϊκή αυτή εξέλιξη για τον Δήμο μας, προέκυψε μετά από πρόταση του Δημάρχου Αργύρη Οικονόμου και του αρμόδιου Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Αθανάσιου Μαυρογιάννη στα πλαίσια της Διυπουργικής Επιτροπής για την Π.Π.Ε.2023.
Ακολούθησαν επαφές και συνεννοήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ελευσίνας με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΥΠΕΝ, που είχαν ως αποτέλεσμα την αλλαγή της χωροθέτησης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου.
Μετά λοιπόν, και την κατάθεση της αποζημίωσης από το Υπουργείο Πολιτισμού στην Εθνική Τράπεζα, το Υπουργείο –όπως είχε εξαγγείλει και η Υπουργός Λίνα Μενδώνη- πρόκειται να προχωρήσει στην εκπόνηση όλων των απαραίτητων μελετών και να αντλήσει πόρους για την ανέγερση του Μουσείου.
Αυτήν τη στιγμή, στον χώρο των αποθηκών του Παλαιού Ελαιουργείου εκτελούνται ήδη εργασίες ανακατασκευής και επισκευής προκειμένου στις αρχές του 2023, οι χώροι να παραδοθούν προς χρήση για πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Σε δήλωσή του, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Αθανάσιος Μαυρογιάννης ανέφερε: «Θέλοντας να επαναφέρουμε το θέμα της ανέγερσης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ελευσίνας, καταθέσαμε πρόταση στα αρμόδια Υπουργεία για την αναδιάταξη των χωρών Πολιτιστικών Λειτουργιών και Αρχαιολογικού Μουσείου στα Ο.Τ. 362 και 363. Συγκεκριμένα, προτείναμε την χωροθέτηση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου σε τμήμα του Ο.Τ. 363 (Παλαιό Ελαιουργείο – ιδιοκτησίας Εθνικής Τράπεζας), και τον χαρακτηρισμό του Ο.Τ. 362 (ΒΟΤΡΥΣ – πρώην ΣΙΝΤΡΑ) και τμήματος του Ο.Τ. 363 ως χώρο Πολιτιστικών Λειτουργειών.Η πρόταση μας έγινε δεκτή, κυρώθηκε με νόμο, και πρόσφατα το Υπουργείο Πολιτισμού κατέθεσε την σχετική αποζημίωση. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα την έναρξη εργασιών αποκατάστασης μέρους των κτηρίων του Παλαιού ελαιουργείου και αποτελεί ένα ακόμα προαπαιτούμενο για την ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου από το Υπουργείο Πολιτισμού».
Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου: «Μπορούμε να νιώθουμε ικανοποιημένοι, βλέποντας την καθημερινή μας προσπάθεια να αποδίδει. Από το 2020 και δεδομένων όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών που επιβάλλουν τα δημόσια πράγματα, φτάσαμε σήμερα, να παραχωρηθούν οι χώροι του Παλαιού Ελαιουργείου στον Δήμο μας. Με εκπροσώπους της Εθνικής Τράπεζας και της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, επισκεφθήκαμε το Παλαιό Ελαιουργείο, που βρίσκεται υπό ανακατασκευή. Οι χώροι, μετά την ανακαίνισή τους, θα φιλοξενήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις και ποικίλες δράσεις. Οι εργασίες προχωρούν με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς και αισιοδοξώ πως στις αρχές του 2023, τα κτήρια θα είναι έτοιμα προς χρήση».

Πήγαινε στην κορυφή