Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Αγωνιζόμαστε για μια διαφορετική κουλτούρα διακυβέρνησης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΔΥΣΣΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»:

1) Κ. Κωνσταντινόπουλε, ο πρόεδρος του κόμματος στην ερώτηση της ΜτΚ στην συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ είχε καλέσει τότε τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε άρση του απορρήτου προκειμένου να γίνουν γνωστοί οι λόγοι για τους οποίους τον παρακολουθούσαν. Παραμένει το αίτημα ή εκτιμάτε ότι χάθηκε το… timing;

Η υπόθεση των υποκλοπών έχει φέρει στην επιφάνεια μια σήψη στη δημοκρατία. Σε τέτοια ζητήματα δεν τίθεται θέμα timing, πρέπει να μάθουμε τους λόγους της παρακολούθησης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Ανδρουλάκης είναι αρχηγός μιας ολόκληρης παράταξης, φυσικά και επιμένουμε στη θέση ότι δεν πρέπει να μένουν σκιές γύρω από το πρόσωπό του. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν με ποιόν έχουν να κάνουν. Σήμερα εξαιτίας της στρατηγικής της Κυβέρνησης για το απόρρητο, αλλά και της άρνησης ελέγχου των εταιρειών που σχετίζονται με το Predator, υπάρχει ένα δημοσίευμα με συγκεκριμένα ονόματα, χωρίς να μπορεί κανείς να μάθει τι από αυτά είναι αλήθεια και τι ψέματα. Το αίτημα παραμένει επίκαιρο, αν και η κυβέρνηση γνωρίζει ήδη ότι δεν υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας. Απλώς, κρύβεται ώστε να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια.

2) Τι απαντάτε σε εκείνους που ισχυρίζονται πως οι παρακολουθήσεις… κούρασαν;

Η επιμονή του κ. Ανδρουλάκη για την αποκάλυψη της αλήθειας μέσα από θεσμικές και διαφανείς διαδικασίες ήταν αυτή που κούρασε. Χρειάστηκε ένα πέναλτι για μας πει ο Πρωθυπουργός ότι υπάρχει κέντρο παρακολουθήσεων Predator στην Ελλάδα; Γιατί δεν καλούμε τις εταιρείες που έχουν σχέση με το λογισμικό και έχουν καταρτίσει συμβάσεις με το ελληνικό δημόσιο από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ και τώρα με τη ΝΔ ώστε να μάθουμε τι συμβαίνει; Δεν είναι μόνο θέμα δημοκρατίας, αφορά και τα εθνικά μας συμφέροντα.

3) Μιλάτε για «προσκήνιο». Κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ στο… παρασκήνιο σε ό,τι αφορά τις παρακολουθήσεις;

Ο κ. Ανδρουλάκης με τις πράξεις του έδειξε το δρόμο της διαφάνειας και των θεσμικών διαδικασιών. Δεν χρησιμοποιούμε δημοσιεύματα, δεν λειτουργούμε στο παρασκήνιο. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι δύο εταιρείες που σχετίζονται με το Predator αγοράστηκαν για 5.000 ευρώ, όπως ειπώθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή, και πήραν ανάθεση 1,4 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και 10 εκατ. ευρώ επί ΝΔ. Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν τις εκλογές του 2019 καταργεί το άρθρο 370Ε του νόμου 4411/2016 «αθωώνοντας» όσους πουλούν παράνομα λογισμικά. Αλέξης κερνάει, Κυριάκος πίνει…παράξενα πράγματα.

4) Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Θα την στηρίζατε;

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τσακώνονται για τα μάτια του κόσμου, ενώ την ίδια ώρα συμφωνούν και μοιράζουν τις θέσεις των στελεχών του ΑΣΕΠ παρά το γεγονός ότι εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, προτείναμε μια ανοιχτή διαδικασία μέσω opengov για την πλήρωση των συγκεκριμένων θέσεων. Η μομφή είναι στην αναξιοκρατία και το μοίρασμα των θέσεων στο οποίο επιδίδονται τα δύο κόμματα.

5) Τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ καλούν τον κ. Ανδρουλάκη να ξεκαθαρίσει τη στάση του την επομένη των εκλογών, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αρκείται να δηλώσει ότι το κόμμα σας θα είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Με ποιον τρόπο; Ποιος είναι ο εκλογικός σας στόχος;

Εδώ και μήνες έχουμε διατυπώσει τις θέσεις μας για την επόμενη μέρα των εκλογών και έχουμε μείνει σταθεροί σε αυτές. Από την πρώτη Κυριακή – εφόσον έχουμε με ισχυρή λαϊκή εντολή – θα θέσουμε τους όρους μας για την επόμενη Κυβέρνηση, η οποία θα έχει συγκεκριμένες προτεραιότητες. Έχουμε μια συμμετοχική δημοκρατία και πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε κουλτούρα προγραμματικών συνεργασιών. Το μέλλον των πολιτών της χώρας δεν συνδέεται με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη, όπως θέλουν να μας επιβάλλουν, θα το δουν και στην πράξη.

6) Πως αξιολογείτε την δημοσκοπική στασιμότητα που παρατηρείται;

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συρρικνώθηκε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αλλά δεν έχασε την επαφή του με την Κοινωνία των Πολιτών, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τον κόσμο της παραγωγής, είναι δεδομένο ότι έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία. Γι’ αυτό τώρα έχει πάρει το δρόμο της αυτόνομης πορείας που θέλουμε να οδηγήσει στη διακυβέρνηση της χώρας. Δεν υπάρχει στασιμότητα αν κοιτάξουμε καλύτερα τα ποσοστά. Περάσαμε δύσκολες εποχές, αλλά από το 4% πήγαμε στο 6,7%, έπειτα στο 8,1% και τώρα να έχουμε αύξηση της δυναμικής μας πάνω από 50%, μεταξύ 12% και 15%. Αναρωτιέμαι, υπάρχει κάποιο άλλο κόμμα με σταθερά ανοδική πορεία;

7) Η υπόθεση των παρακολουθήσεων σας απομακρύνουν από οποιαδήποτε πιθανή συνεννόηση με τη ΝΔ και σας φέρνουν πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ισχυρίζονται κυβερνητικά στελέχη;

Αυτά τα πολιτικά παιχνίδια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν πιάνουν πια! Για εμάς το «όχι Τσίπρας, όχι Μητσοτάκης» είναι πάντα επίκαιρο και πάγια θέση μας στο δρόμο προς τις εκλογές. Αναρωτιέμαι αν όλοι θέλουν κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ γιατί ο λαός να μην ψηφίσει απευθείας ΠΑΣΟΚ; ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τσακώνονται γιατί νομίζουν ότι η πολιτική οντότητα του ΠΑΣΟΚ εξαντλείται στο να γίνει κόμμα συμπλήρωμα. Θέλουν να ανταλλάξουμε τις αρχές και τις αξίες μας με τις καρέκλες που μας προσφέρουν απλόχερα. Αλλά εμείς αγωνιζόμαστε για μια διαφορετική κουλτούρα διακυβέρνησης. Ήμασταν κόμμα εξουσίας, είμαστε ιστορική παράταξη που πατά στέρεα ιδεολογικά και ακριβώς για αυτό στοχεύουμε στη διακυβέρνηση της χώρας.

8) Η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση είναι τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τους πολίτες, όπως αυτοί απαντούν στις δημοσκοπήσεις. Το «καλάθι του νοικοκυριού» που το κόμμα σας ψήφισε, τελικά απέτυχε;

Δυστυχώς, το καλάθι του νοικοκυριού, για κάποιες αλυσίδες, έγινε ένα μέσο «ξεστοκαρίσματος». Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το μέτρο για να δώσει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να λειτουργήσει υπέρ του καταναλωτή αλλά αυτό δε φαίνεται να συμβαίνει. Σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουμε «διαφημιστές» των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας και των προσφορών των μεγαλύτερων σουπερμάρκετ για να ενισχυθεί η κερδοφορία πέντε αλυσίδων. Η ακρίβεια πρέπει να αντιμετωπιστεί και η πρότασή μας για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα είναι σαφής.
Αναφορικά με την έκρηξη του κόστους ενέργειας, η μόνη λύση που μπορεί να ανακουφίσει τους πολίτες είναι το κλιμακωτό πλαφόν στη λιανική τιμή ενέργειας. Αυτή ήταν η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ εξαιτίας των εξαρτήσεών τους δεν ήθελαν να εφαρμοστεί, συντηρώντας τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών. Θα είχε καταφέρει να ανακουφίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, χωρίς να φτάσουμε σε αυτή την ανέχεια.

9) Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν οι πρώτοι υποψήφιοι για τις επόμενες εθνικές εκλογές. Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά τους; Βλέπετε εκλογές νωρίτερα από τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης, όπως άλλωστε έχει δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης;

Είναι τα πρόσωπα και όχι απαραίτητα οι ηλικίες που ανανεώνουν την παράταξη δημιουργώντας μια ομάδα ικανή να υλοποιήσει με συνέπεια το σοσιαλδημοκρατικό μας πρόγραμμα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πότε ο Πρωθυπουργός θα αποφασίσει να προκηρύξει εκλογές, ωστόσο η κυβέρνηση είναι ήδη από καιρό πολιτικά απονομιμοποιημένη.

10) Δημοσιεύματα σας θέλουν να «φλερτάρετε» με τις ευρωεκλογές. Θα σας ενδιέφερε;

Τα δημοσιεύματα μπορούν να υποθέτουν ό,τι θέλουν, εγώ είμαι ξεκάθαρος, θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές στο νομό Αρκαδίας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή