Στην εκδήλωση με θέμα: «Παιδιά και έφηβοι: Το αλκοόλ ως περισπασμός ή απόδραση;» συμμετείχε η Υφ. Υγείας Ζωή Ράπτη

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Στην εκδήλωση  με θέμα: «Παιδιά και έφηβοι: Το αλκοόλ ως περισπασμός ή απόδραση;» συμμετείχε η Υφ. Υγείας Ζωή Ράπτη

Η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη συμμετείχε σε εκδήλωση με θέμα: «Παιδιά και έφηβοι: Το αλκοόλ ως περισπασμός ή απόδραση;», που διοργάνωσε ο Δήμος Γαλατσίου το απόγευμα της Τετάρτης 2 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου. Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ Ηλίας Τζαβέλλας, και η Παιδοψυχίατρος Ιουλία Καρατζά, ενώ την εκδήλωση προλόγισε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας Ασπασία Παναγιωτακοπούλου.

Η Υφυπουργός Υγείας, στην ομιλία της για τα παιδιά και τις εξαρτήσεις, τόνισε:
«Η χρήση αλκοόλ από τους εφήβους και τους νέους στις ημέρες φτάνει συχνά στην κατάχρηση, με την πανδημία να έχει αυξήσει τις εξαρτητικέςσυμπεριφορές από 40% σε 63%. Η χώρα μας δυστυχώς κατέχει την 8η θέση ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες στην κατανάλωση αλκοόλ, ότανπρο 10ετίας κατείχε την 20η θέση.
Σε ό,τι αφορά στα παιδιά και στους εφήβους, σύμφωνα με έρευνα του ΕΠΙΨΥ, η συντριπτική πλειονότητα (93,4%) των μαθητών Λυκείου στην Ελλάδα αναφέρουν ότι έχουν εύκολη πρόσβαση σε οινοπνευματώδη ποτά και ότι έχουν καταναλώσει αλκοόλ τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους (92,5%).
Επιπλέον, το 78% των εφήβων έχουν πιει αλκοόλ παραπάνω από μια φορά στη ζωή τους και ένας στους 8 (το 13%) έχει μεθύσει μια φορά σε διάστημα 30 ημερών».
Όπως επεσήμανε η Υφυπουργός Υγείας, πολλοί λόγοι ωθούν τους έφηβους να πιούν αλκοόλ, με την εξάρτηση από το οινόπνευμα να αποτελεί μία από τις πλέον διαδεδομένες ψυχικές διαταραχές, οι οποίες συνυπάρχουν με την χρήση ουσιών, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%.
Ακόμη, το αλκοόλ είναι υπεύθυνο για εκτεταμένες κοινωνικές και συναισθηματικές βλάβες, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος και της ενδοοικογενειακής βίας, με τη χρήση αλκοόλ να εμπλέκεται τουλάχιστον στο ήμισυ των περιστατικών σεξουαλικής θυματοποίησης.
Βαρύς είναι ο αντίκτυπος της χρήσης αλκοόλ και στα τροχαία ατυχήματα. Σύμφωνα με έρευνα του Πρωταθλητή Αγώνων Αυτοκινήτων, Τάσου Μαρκουίζου, γνωστού ως Ιαβέρη, το 95% των θανατηφόρων παρασύρσεων από οδηγούς, οφείλεται σε πεζούς, οι οποίοι περπατούσαν μεθυσμένοι.
Στην πατρίδα μας, ήδη λειτουργούν στο λεκανοπέδιο Αττικής Ειδική Μονάδα Σωματικής Απεξάρτησης από το Αλκοόλ και Νόμιμες Εθιστικές Ουσίες, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αιγινήτειο, Α’ Ψυχιατρική Κλινικήκαι Μονάδα Απεξάρτησης Αλκοολικών, Θεραπευτική Μονάδα Εξαρτήσεων και Συμβουλευτικός Σταθμός Αλκοολικών (18 Άνω) στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής.
Στη Θεσσαλονίκη, λειτουργούν Υπηρεσία Σωματικής Απεξάρτησης από το αλκοόλ και Μονάδα Απεξάρτησης από Αλκοόλ, Φάρμακα και Τυχερά Παιχνίδια, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ενώ Μονάδες υπάρχουν και στα Περιφερειακά Πανεπιστημιακά ΝοσοκομείαΠατρών και Ηρακλείου Κρήτης.
Παράλληλα, παρέχονται στοχευμένες υπηρεσίες απεξάρτησης στην Αττική, στο ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ και στον ΟΚΑΝΑ, σε συνεργασία με το Αιγινήτειο και μέσω του προγράμματος ‘’ΑΘΗΝΑ΄΄ καιπαρεμβάσεις αυτοβοήθειας, από την Β’ Πανεπιστημιακή κλινική του νοσοκομείου «Αττικόν» σε συνεργασία με τους Ανώνυμους Αλκοολικούς στην Αττική και από τον ΟΚΑΝΑ σε συνεργασία με το ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη.
Επίσης, δράσεις πρόληψης σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση πραγματοποιούν τα 75 Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, που λειτουργούν σε όλη την χώρα, ενώ νέα κέντρα για την απεξάρτηση από το αλκοόλ θα δημιουργηθούν με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Κλείνοντας την ομιλία της, η Υφυπουργός Υγείας τόνισε πως «η αντιμετώπιση των εθισμών και των εθιστικών συμπεριφορών αποτελεί βασικό πυλώνα για την διασφάλιση της ψυχικής υγείας των παιδιών και πως για να αντιμετωπιστούν οι εξαρτήσεις είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων σε μια κοινή προσπάθεια, που δεν αφήνει κανέναν πίσω».
Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής ΕΚΠΑ Ηλίας Τζαβέλλας παρουσίασε τα γενικά στατιστικά για τον αλκοολισμό στον πληθυσμό, υπογράμμισε πως μόνο ένας στους δέκα εξαρτημένους αναζητά θεραπεία και έκανε ειδική αναφορά στη σημασία της ενδονοσοκομειακήςνοσηλείας για τη σωματική απεξάρτηση του εξαρτημένου.
Τέλος, η Παιδοψυχίατρος Ιουλία Καρατζά εξειδίκευσε τον αλκοολισμό στην εφηβεία, ανέφερε πως τα αγόρια ξεκινούν να πίνουν στην ηλικία των 11 ετών, ενώ τα κορίτσια στην ηλικία των 13 ετών και κατέγραψε τις βλάβες που κάνει η κατάχρηση αλκοόλ στον νεανικό οργανισμό

Από Δελτίο Τύπου Ζωης Ράπτη

Πήγαινε στην κορυφή