Έπεσαν οι υπογραφές, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Έπεσαν οι υπογραφές, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Ή αλλιώς «μπήκε το νερό στ’αυλάκι»!
Την προηγούμενη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την αγορά από τον Δήμο Γαλατσίου των δύο ακινήτων στο Παλαιό Τέρμα με σκοπό τη δημιουργία κεντρικής πλατείας. Όταν λέμε ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες, εννοούμε ότι μπήκαν οι τελικές υπογραφές στα συμβόλαια αγοράς του τετραώροφου κτιρίου (ιδιοκτησίας Κολιόπουλου) και ενός οικοπέδου (ιδιοκτησίας Καμπέρη).

Όπως απεδείχθη η υπόθεση της αγοράς, κυρίως του τετραώροφου κτιρίου, δεν ήταν και πολύ εύκολη και πολλές φορές κινδύνευσε να ναυαγήσει κι έτσι το όνειρο των Γαλατσιωτών για κεντρική πλατεία να παραμείνει όνειρο. Τα πρώτα προβλήματα είχαν να κάνουν με τον τραπεζικό φορέα ο οποίος θα δανειοδοτούσε τον Δήμο για την αγορά των ακινήτων. Στην πρώτη φάση, ήταν η τράπεζα Eurobank, η οποία είχε δεσμευθεί για την παραχώρηση του δανείου, οι όροι όμως που έθεσε η τράπεζα δεν έγιναν δεκτοί από το Ελεγκτικό Συμβούλιο κι έτσι ο Δήμος Γαλατσίου βγήκε πάλι στην αγορά για να εξασφαλίσει πιστωτικό ίδρυμα.
Η τράπεζα Optima ήταν τελικά ο νέος φορέας ο οποίος ανέλαβε να εκχωρήσει στον Δήμο Γαλατσίου ως δάνειο το ποσό των 4,25 εκατομμυρίων ευρώ για την απευθείας αγορά των δύο ακινήτων.

Εκτός του προβλήματος της τράπεζας, ένα άλλο πρόβλημα, το οποίο απεδείχθη πολύ πιο σοβαρό, ήταν οι διαφωνίες μεταξύ των κληρονόμων Κολιόπουλου. Από τη μια πλευρά ήταν τα δύο παιδιά του και από την άλλη η δεύτερη σύζυγός του. Οι μεταξύ τους διαφωνίες ήταν αυτές που καθυστέρησαν τόσο πολύ το να μπουν οι τελικές υπογραφές και που είχαν φέρει επανειλημμένα τον Δήμαρχο Γαλατσίου Γιώργο Μαρκόπουλο στο σημείο να σηκώσει τα χέρια ψηλά και να πει «τέλος, δεν γίνεται τίποτα».
Τέλος καλό, όμως, γιατί μετά από 12ώρη συζήτηση εντός του συμβολαιογραφικού γραφείου την προηγούμενη Δευτέρα, με την υπογραφή των συμβολαίων αγοράς μπήκε το πρώτο λιθαράκι για τη δημιουργία της κεντρικής πλατείας στο Γαλάτσι. Απομένουν βέβαια άλλα δύο ακίνητα – το τριώροφο επί της οδού Αγ. Γλυκερίας και το διώροφο επί της Λ. Γαλατσίου – για να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός. Κάποιοι εκ των τεσσάρων ιδιοκτητών των ακινήτων αυτών είχαν πει «ναι» στην αρχική πρόταση του Δήμου Γαλατσίου για απευθείας αγορά και κάποιοι είχαν πει «όχι». Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν προχώρησε, όπως αρχικά προβλεπόταν, η αγορά μέσω τραπεζικού δανεισμού όλων των ακινήτων στο Π. Τέρμα.
Φαντάζομαι ότι τα εναπομείναντα αυτά ακίνητα, αν δεν περιέλθουν στα χέρια του Δήμου Γαλατσίου μέσω μιας νέας συμφωνίας για απευθείας αγορά, θα κηρυχθούν σε αναγκαστική απαλλοτρίωση.

Το θέμα της κεντρικής πλατείας στο Π. Τέρμα συζητείται τόσο εντός Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου τόσο και εκτός, από τη μεταπολίτευση και μετά και ήταν και στο πρόγραμμμα και των τριών προηγούμενων δημάρχων. Επί δημαρχίας Γ. Μαρκόπουλου γίνεται ουσιαστικά η αρχή αλλά δεν τελείωσε τίποτα και δεν γνωρίζω κι αν θα είναι ο ίδιος δήμαρχος όταν κοπούν οι κορδέλες των εγκαινίων. Μπορεί η πλειοψηφία των Γαλατσιωτών να συμφωνεί με την κεντρική πλατεία, υπάρχουν όμως και αυτοί, τόσο δημοτικοί παράγοντες όσο και πολίτες, οι οποίοι διαφωνούν και κρίνουν ότι δεν είναι απαραίτητο αυτό το έργο για την πόλη μας. Εγώ, όπως έχω δηλώσει, είμαι με αυτούς που λένε ότι το Γαλάτσι θα πρέπει να αποκτήσει πλατεία στο Παλαιό Τέρμα. Όταν μάλιστα ολοκληρωθούν τα έργα του μετρό, πιστεύω ότι και οι σημερινοί αρνητές θα πουν καλώς έγινε η κεντρική πλατεία.
Αυτό που απομένει τώρα είναι η κατεδάφιση του ακινήτου Κολιόπουλου, η οποία μάλλον θα ξεκινήσει τέλος του 2022 με αρχές του 2023. Προβλέποντας την εξέλιξη αυτή ένας εκ των ενοικιαστών του ακινήτου, ο Γ. Δήμος του Φροντιστηρίου «Σύγχρονο» φρόντισε να μετακομίσει εγκαίρως σε άλλη διεύθυνση (Λ. Βεΐκου 14) και να μην τρέχει τελευταία στιγμή.
Με την υπογραφή του συμβολαίου αγοράς, είπαμε, δεν τελείωσε τίποτα αλλά, όπως λέω και στον τίτλο, «μπήκε το νερό στ’ αυλάκι» για τη δημιουργία της κεντρικής πλατείας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή