Πετάξτε τα κινητά από το κρεβάτι για να βρείτε τον ύπνο σας

ΥΓΕΙΑ
Πετάξτε τα κινητά από το κρεβάτι για να βρείτε τον ύπνο σας

Κινητά και φορητοί υπολογιστές στο κρεβάτι πριν από τον ύπνο υπερδιπλασιάζουν τον κίνδυνο για αϋπνία παιδιών και εφήβων, προειδοποιούν οι επιστήµονες. Η χρήση κινητού τηλεφώνου, υπολογιστή-ταµπλέτας ή άλλου ηλεκτρονικού «γκάτζετ» στο κρε- βάτι πριν τον ύπνο αποτελεί «συνταγή» αϋπνίας ή κακής ποιότητας ύπνου, προειδοποιεί µια νέα βρετανική επιστηµονική µελέτη, που αξιολόγησε όλες τις σχετικές έρευνες µέχρι σήµερα πάνω στο ζήτηµα.

Οι ερευνητές, µε επικεφαλής τον ειδικό στη βιοστατιστική Μπεν Κάρτερ του King’s College του Λονδίνου και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου του Κάρντιφ, που έκαναν τη σχετική δηµοσίευση στο αµερικανικό παιδιατρικό περιο- δικό “JAMA Pediatrics”, αξιολόγησαν (µετα-ανάλυση) 20 έρευνες παρατήρησης, που συνολικά αφορούσαν περίπου 125.200 παιδιά, µε µέση ηλικία 14,5 ετών.

∆ιαπιστώθηκε ότι η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο ανεπαρκούς ύπνου. Οι επιστήµονες επισήµαναν ότι ο ύπνος είναι ζωτικός για την υγιή σωµατική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών και τόνισαν ότι η χρήση ηλε- κτρονικών φορητών συσκευών πριν από τον ύπνο έχει αρνητικές συνέπειες τόσο για την ποσότητα, όσο και για την ποιότητα του ύπνου, µε αποτέλεσµα τα παιδιά να είναι νυσταγµένα την επόµενη µέρα. Οι ερευνητές συνιστούν την ελάχιστη δυνατή χρήση τέτοιων συσκευών στην κρεβατοκάµαρα πριν την ώρα του ύπνου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή