Συµβουλές για σωστή χρήση των κλιµατιστικών

Με τον υδράργυρο να «χτυπάει» κόκκινο, η δροσιά του κλιµατιστικού είναι απόλαυση. Ωστόσο, οι ειδικοί επισηµαίνουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αλόγιστη χρήση τους και την µη σωστή συντήρησή τους. Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο ∆ηµήτρης Βασσάλος, Πνευµονολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστηµίου Αθηνών και Επιστηµονικός συνεργάτης της Σχολής Επαγγελµάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) ΤΕΙ Αθήνας, έχει παρατηρηθεί από ιατρικές µελέτες ότι αυξάνονται οι παθήσεις του αναπνευστικού συστήµατος, δέρµατος, µυών και αρθρώσεων σε ανθρώ- πους που ζουν ή και εργάζονται σε χώρους µε κλιµατισµό.

Αύξηση της νοσηρότητα κατά τους µήνες που γίνεται µε- γαλύτερη χρήση των κλιµατιστικών, κατέγραψε, ανάλυση στην Καλιφόρνια, µε πρώτη αιτία νοσηρότητας την πνευµονία, το άσθµα και την ΧΑΠ, ακολουθούσαν τα καρδιαγγειακά και τα εγκεφαλικά. Σύµφωνα µε τον κ. Βασσάλο, τα πλέον συνηθισµένα προ- βλήµατα υγείας στην Ελλάδα µε τα οικιακά κλιµατιστικά είναι: η φαρυγγίτιδα (επίµονη που κρατεί 2 εβδοµάδες), η ρινίτιδα, λόγω ξηρότητας των βλεννογόνων από τον αέρα που ανακυ- κλώνεται µε το κλιµατιστικό, ο πονοκέφαλος, η ψύξη µυών, η επιδείνωση αρθρίτιδας ή νευρίτιδας, η ξηρότητα δέρµατος και η εµφάνιση δερµατοπαθειών, η εµφάνιση αλλεργιών από µύ- κητες και σκόνη από τα φίλτρα του κλιµατιστικού, η ξηρο- φθαλµία και η επιπεφυκίτιδα. Επίσης, από κλιµατιστικά σε νοσοκοµεία, ξενοδοχεία και χώ- ρους εργασίας, λόγω κακής συντήρησης των συστηµάτων αποθήκευσης και µεταφοράς του νερού στον κλιµατισµό, µπο- ρεί να αναπτυχθούν µικρόβια που προκαλούν µια επικίνδυνη πνευµονία την Legionela (νόσος των Λεγεωνάριων).

Ο κ. Βασσάλος εξηγεί τι πρέπει να κάνουµε, ώστε η χρήση των κλιµατιστικών να µην έχει επιπτώσεις στην υγεία µας:

Σωστή συντήρηση κλιµατιστικών

• Καθαρισµός φίλτρων σε τακτά χρονικά διαστήµατα

• Ρύθµιση σε 25 βαθµούς Κελσίου (ιδανικές συνθήκες θερµοκρασία 25-26 βαθµούς Κελσίου και 65% υγρασία)
• Συχνός αερισµός του χώρου (π.χ. λίγο ανοικτό το παράθυρο συνεχώς)

• Όχι απότοµες εναλλαγές κρύο – ζεστό και αντίστροφα

• Τέλος, αφενός δεν βάζουµε το κλιµατιστικό σε πολύ χαµηλή θερµοκρασία και αφετέρου το σβήνουµε 20 λεπτά πριν βγούµε από το σπίτι ή το αυτοκίνητο, ώστε να προσαρµοστεί ο οργανισµός στην µεταβολή της θερµοκρασίας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή