Χρ.Σπίρτζης:Εκλογές θα γίνουν το ’19 με τη χώρα έξω από την περιπέτεια που την έβαλαν οι δυνάμεις του παλαιοκομματισμού

Συνέντευξη Υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστου Σπίρτζη

στο ραδιοσταθμό «Real FM»


 


“Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm και τη δημοσιογράφο κ. Κάτια Μακρή. Ο κ. Σπίρτζης απάντησε σε ερωτήματα που αφορούν την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα.

 

Ολόκληρη  η συνέντευξη έχει ως εξής: 

 

Κ. ΜΑΚΡΗ: Πάμε στην τηλεφωνική μας γραμμή να συναντήσουμε και να καλωσορίσουμε τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων τον κ. Χρήστο Σπίρτζη.

Καλό μεσημέρι κ. Υπουργέ, τι κάνετε.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Καλό μεσημέρι κα Μακρή, καλό μεσημέρι σε όλους.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Θέλω να μου πείτε τι περιμένουμε από Βρυξέλλες. Δηλαδή ποια είναι η δική μας προσδοκία και ποιο είναι και το αίτημά μας, κ. Σπίρτζη.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Το αίτημά μας είναι να είναι σεβαστή η συμφωνία από όλες τις πλευρές. Αυτό σημαίνει ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης επιταχύνονται όλες οι διαδικασίες για να έχουμε μια οριστική λύση για τη διευθέτηση του χρέους, από τώρα. 

Κ. ΜΑΚΡΗ: Να έχουμε μια οριστική λύση, τώρα; Ή να έχουμε τη συζήτηση για την οριστική λύση από το ’18;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τη συζήτηση αλλά και την απόφαση.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Τότε, θέλω να σας ρωτήσω το εξής: γιατί στο Eurogroup του Μαΐου δεχτήκαμε ότι το ’18 θα έρθει η οριστική λύση για το χρέος; Μήπως κάναμε λάθος τότε;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Το ’18 θα εφαρμοστεί. Η συμφωνία περιελάμβανε μια άμεση λύση, μια μεσοπρόθεσμη και μια μακροπρόθεσμη. 

Κ. ΜΑΚΡΗ: Σωστά. 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ωραία, αυτή τη στιγμή εμείς αυτό που λέμε είναι για τη μεσοπρόθεσμη και προφανώς να ξεκινήσει και η συζήτηση για την οριστική διευθέτηση του χρέους, που θα εφαρμοστεί με τη λήξη του προγράμματος.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Άρα ούτως ή άλλως εμείς αποδεχόμαστε ότι η οριστική λύση θα έρθει το ’18. Εμείς την κουβέντα θέλουμε τώρα, την συζήτηση.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και τις αποφάσεις γιατί δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε το θέμα του χρέους για μια ακόμη φορά να συζητηθεί στο μέλλον, χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις και συγκεκριμένη πολιτική.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Μάλιστα. Πάντως όπως και να έχει, η εφαρμογή θα γίνει το ’18, απλώς εμείς θέλουμε μια δεσμευτική συζήτηση. 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ένα μέρος θα γίνει το ’18 για τη μακροπρόθεσμη και ένα άλλο ζητάμε για τώρα, για άμεσα, είναι η μεσοπρόθεσμη λύση που σημαίνει ότι η χώρα μετά από συγκεκριμένες ενέργειες θα μπει στην ποσοτική χαλάρωση, που σημαίνει άλλα πράγματα μέχρι το ’18 για την καθημερινότητά μας, για τη ζωή μας, για το πώς προγραμματίζουμε, για το πώς περνάμε σε μια άλλη εποχή, που είναι εποχή ανάπτυξης και όχι εποχή ύφεσης και ανακύκλωσής της.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Κύριε Υπουργέ, είστε αισιόδοξος γι’ αυτό; Με δεδομένη βεβαίως και τη γερμανική άρνηση, ο Σόιμπλε δεν ξέρω αν του έχει μείνει κάτι άλλο για να πει επί του θέματος προκειμένου να το κλείσει, πάντως μέχρι στιγμής τα έχει πει όλα, ότι «δεν υπάρχει καμία τέτοια κουβέντα, μέχρι τις γερμανικές εκλογές».

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ο κ. Σόιμπλε δεν τα λέει τώρα αυτά, τα έλεγε πάντα. Και δυστυχώς υπήρξαν δυνάμεις στη χώρα μας που στήριζαν αυτά που έλεγε ο κ. Σόιμπλε. Μιλούσαν δηλαδή για ένα βιώσιμο χρέος και στήριξαν αυτή την πολιτική, όταν η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας ο Πρωθυπουργός μας πέτυχε ό, τι πέτυχε στη διαπραγμάτευση, βγήκαν και είπαν «μα αυτά τα είχαμε πετύχει κι εμείς».

Κ. ΜΑΚΡΗ: Καλά, η αλήθεια είναι ότι υπήρχε μια απόφαση του Eurogroup του ’12, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν υπήρχε απόφαση, υπήρχε ευχή το ’12.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Όχι υπήρχε απόφαση η οποία δεν είναι πολύ διαφορετική από τη δική σας κ. Σπίρτζη από την απόφαση του Μαΐου.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι είναι πολύ διαφορετική κα Μακρή.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Αν δείτε τα χρονοδιαγράμματα και τότε έταζαν…

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και το βλέπετε τώρα ότι είναι διαφορετική, βλέπετε ποιοι είχαν συμμαχήσει στην Ευρώπη με ποιους και με αυτούς που είχαν συμμαχήσει, επιμένουν, ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο για να συνεχίσουμε την ίδια κατάσταση στον αιώνα των αιώνων. Κι αυτό πήγαμε και ανατρέψαμε και αυτό ανατρέπεται σήμερα.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Ξέρετε, μακάρι να γίνει αυτό που λέτε γιατί πραγματικά θα είναι μία ανακούφιση, δεν είναι πανάκεια η συζήτηση για το χρέος αλλά τουλάχιστον στέλνει ένα μήνυμα και ειδικά αν μπούμε και στην ποσοτική χαλάρωση, αυτό θα είναι σαν σήμα που θα στείλουμε στο εξωτερικό. 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ακριβώς. Απλά υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις οι οποίες συνεχίζουν τη διαπραγμάτευση εξαντλητικά, για να κερδίσει η χώρα σύμφωνα με τις συμφωνίες και τους κανόνες που έχει βάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι θεσμοί. Και υπάρχουν και δυνάμεις, που τηρούν μια στάση υπέρ της πολιτικής γραμμής του κ. Σόιμπλε ότι είναι βιώσιμο το χρέος, ότι αν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις θα λύσουμε το πρόβλημά μας, όπως εννοούν εκείνοι τις μεταρρυθμίσεις και πολλά άλλα ωραία.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Και πάλι μόνο με το χρέος κ. Σπίρτζη πραγματικά αν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις, δε λύνεται το πρόβλημά μας. Θα ξαναδημιουργήσουμε χρέος. 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως κα Μακρή αλλά οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να διευκρινίζουμε κάθε φορά που λέμε τον όρο, σε ποια κατεύθυνση είναι. Για τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ μεταρρύθμιση ήταν το κούρεμα των συντάξεων, μεταρρύθμιση ήταν το ξήλωμα του εργασιακού πλαισίου.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Καλά, μεταξύ μας τώρα και εσείς κούρεμα συντάξεων κάνατε και εσείς μεταρρύθμιση το βαφτίσατε του ασφαλιστικού.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εμείς κάναμε κα Μακρή μια μεγάλη τομή, θέλει διορθώσεις και θα τις βρούμε στην πορεία του χρόνου. Γιατί στην οικονομική πολιτική, στο ασφαλιστικό δεν μπορούμε όπως γνωρίζετε να εφαρμόσουμε τη δική μας πολιτική όσο ισχύει το πρόγραμμα, όμως έχουμε κάνει μια διαπραγμάτευση και κάνουμε μια πραγματικά μεγάλη τομή, τουλάχιστον στο χώρο των ελευθέρων επαγγελματιών, των μηχανικών που γνωρίζω εγώ πάρα πολύ καλά για το ασφαλιστικό τους και η μεγάλη τομή λέει ότι δεν πληρώνει ο άνεργος, ο αμειβόμενος κανονικά και ο μεγαλοεργολάβος ο μεγαλοεπενδυτής τα ίδια. 

Κ. ΜΑΚΡΗ: Η μεγάλη τομή βεβαίως από την άλλη λέει κιόλας κ. Σπίρτζη ότι όποιος ελεύθερος επαγγελματίας έχει δελτίο παροχής υπηρεσιών, από 1/1 το 70% το δίνει στην Εφορία και στα ασφαλιστικά Ταμεία και του μένει το 30%. Τώρα δεν ξέρω τι τομή είναι αυτό ακριβώς.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα σας πω κα Μακρή τι τομή είναι. Αυτό ίσχυε και πριν και μάλιστα όχι το 70% το 700% ειδικά για ανθρώπους που είχαν εισοδήματα πολύ χαμηλά, ή καθόλου. Και δεν είναι 70%.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Πάντως τώρα πάνε όλοι και κλείνουν τα μπλοκάκια τους κ. Υπουργέ. 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δηλαδή αυτή η συνάθροιση ποσοστών χωρίς κάποιος να κάτσει να δει τι ορίζει ο νόμος και τι προβλέψεις έχουν γίνει για την πρώτη τριετία και θα δούμε πως θα πάει το ασφαλιστικό σύστημα για μετά, είναι λίγο πλασματική.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Απαντήστε μου σε ένα πολιτικό ερώτημα. Μακάρι να πετύχετε όλα όσα ζητάτε από τις Βρυξέλλες. Σε περίπτωση όμως που δεν επιτευχθεί αυτό τι θα γίνει κ. Σπίρτζη;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τι εννοείτε να μην επιτευχθεί; Υπάρχει μια συμφωνία που πρέπει να τηρηθεί. Εμείς έχουμε τηρήσει τη συμφωνία την έχουμε τιμήσει και πολλές φορές σε πολλά σημεία χωρίς να πιστεύουμε τις πολιτικές που επιβλήθηκαν στη χώρα. Ηρθε η ώρα να δείξουν και οι θεσμοί και η άλλη πλευρά ότι τιμούν τη συμφωνία που έχουμε.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Μήπως και πολιτικά ανεβάζετε τους τόνους, γιατί σε αυτή την περίπτωση μπορεί να γίνει και το εφαλτήριό σας για να πάτε σε εκλογές; Σας το ρωτώ ευθέως όπως συζητείται ευρέως.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κυρία Μακρή, εκλογές θα γίνουν το ’19 με τη χώρα έξω από την περιπέτεια που την έβαλαν οι δυνάμεις του παλαιοκομματισμού. 

Κ. ΜΑΚΡΗ: Πάντως βλέπω πολλά μέτωπα ανοιχτά κ. Υπουργέ. Βλέπω μέτωπο οικονομίας, μέτωπο εξωτερικής πολιτικής, μέτωπο τηλεοπτικών αδειών, μέτωπο Εκκλησίας, πολλά μαζεύονται. Ακόμη και ο ανασχηματισμός πια δεν είναι εύκολη υπόθεση για τον Πρωθυπουργό.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν τα είπατε όλα τα μέτωπα, να συνεχίσουμε. Βλέπω και μέτωπο με χώρους οι οποίοι για πάρα πολλά χρόνια κερδοσκοπούσαν στην πλάτη του ελληνικού λαού, άρα βλέπετε μέτωπο με τους μεγαλοεργολάβους. Βλέπετε μέτωπο με τις συγκεκριμένες δυνάμεις που λήστευαν το χώρο των αστικών συγκοινωνιών, βλέπετε μέτωπο και θα δείτε με άλλους χώρους στις τηλεπικοινωνίες, βλέπετε μέτωπο με άλλους χώρους στην ενέργεια, θα δείτε πάρα πολλά μέτωπα και πάρα πολλά μέτωπα ανοιχτά.

Γιατί αυτές ήταν οι ομάδες, ή μια ιδιότυπη ολιγαρχία που είχε εγκατασταθεί στη χώρα που απομυζούσε τον ιδρώτα του ελληνικού λαού. 

Κ. ΜΑΚΡΗ: Με τις τηλεοπτικές άδειες τελικά τι θα γίνει; Γιατί συμπεριφέρεται η Κυβέρνηση από προχθές το βράδυ και τα κορυφαία στελέχη που παρακολουθώ όλες τις συνεντεύξεις, σα να μη το περιμένατε. Σα να ήσασταν ανέτοιμοι για μια πιθανή συζήτηση της ουσίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Γιατί έπρεπε να ήμασταν έτοιμοι; Είναι Δικαιοσύνη η Κυβέρνηση; 

Κ. ΜΑΚΡΗ: Όχι, αλλά όταν η Δικαιοσύνη αποφασίσει, είστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Ό, τι αποφασίσει η Δικαιοσύνη και να το κάνει παραδεκτό και να μην το κάνει. Εσείς φαίνεστε σα να πιστεύατε απολύτως ότι θα πορευτούν, οπότε θα προχωρήσετε κανονικά.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι κα Μακρή ίσα – ίσα. Εμείς πιστεύουμε ότι τηρούμε με συνέπεια μια πολιτική που έχουμε δεσμευτεί στον ελληνικό λαό γύρω από την τηλεόραση και το τρίγωνο της διαφθοράς και της διαπλοκής, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης, όποιες και να είναι, θα είναι απόλυτα σεβαστές. Αυτό έχουμε πει και θα ήταν καλό ειδικά με θεσμούς όπως της Δικαιοσύνης και γενικότερα να τους αφήσουμε στην άκρη γιατί η κρίση που έχουμε, είναι και θεσμική κρίση. Άρα ας μην απαξιώνουμε περαιτέρω τους όποιους θεσμούς έχει η χώρα. Ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη…

Κ. ΜΑΚΡΗ: Κύριε Σπίρτζη αυτή είναι πολύ μεγάλη και πολύ θεωρητική κουβέντα, ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη, ας αφήσουμε και τους δικαστικούς λειτουργούς που ξαφνικά ανασύρθηκαν ροζ σκάνδαλα από το ντουλάπι που λέει ο κ. Παρασκευόπουλος ότι το ήξερε από το ’15 αλλά άσκησε πειθαρχική δίωξη την εβδομάδα που αποφάσιζε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ας το αφήσουμε, αλλά ας το αφήσουμε στο σύνολό του ήσυχο.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτό κα Μακρή συμβαίνει σε ό, τι ακούμε το τελευταίο δίμηνο γύρω από το χώρο των τηλεοπτικών αδειών. 

Κ. ΜΑΚΡΗ: Τι εννοείτε;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Έχει ανασυρθεί και εγώ δεν ξέρω τι έχει ανασυρθεί. 

Κ. ΜΑΚΡΗ: Όταν έχεις δυο παραιτήσεις δικαστών, όταν έχεις τις Δικαστικές Ενώσεις να μιλάνε για φασιστικές νοοτροπίες, όταν έχεις το Δ.Σ.Α. να λέει…

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κυρία Μακρή ένα – ένα. Ένα – ένα, γιατί ακούμε διάφορα και τελικά ένα – ένα από αυτά που ακούμε, την άλλη στιγμή βγαίνει ότι είναι διαφορετικά τα πράγματα. 

Λοιπόν δεν έχεις τις παραιτήσεις δυο δικαστών. Από πού παραιτήθηκαν;

Κ. ΜΑΚΡΗ: Από το συνδικαλιστικό τους όργανο, οι Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Από το συνδικαλιστικό τους όργανο, πολύ ωραία.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Βεβαίως. 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Άρα δεν έχεις παραιτήσεις δικαστών από το λειτούργημά τους ως δικαστές. Ως συνδικαλιστές κάνουν ό, τι θέλουν.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Έχεις όμως με καταγγελίες περί αρνησιδικίας του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το θεωρείτε ήσσονος σημασίας αυτό κ. Υπουργέ;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αν υπήρχε τέτοιο θέμα οι δυο δικαστές όφειλαν να παραιτηθούν από το λειτούργημά τους ή να κάνουν άλλες ενέργειες, όχι από το συνδικαλιστικό τους όργανο. Εσείς το βλέπετε λογικό να επικοινωνείται κάτι τέτοιο τόσο χοντρό, ότι παραιτείται ο άλλος από το συνδικαλιστικό του όργανο; Αυτός είναι ο φορέας που θα διαμαρτυρηθούν οι δικαστές;

Κ. ΜΑΚΡΗ: Εγώ βλέπω ούτως ή άλλως προβληματικό το να υπάρχουν αυτές οι καταγγελίες κ. Υπουργέ. 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Πολύ ωραίο είναι αυτό που μου λέτε, είναι πρωτότυπο, είναι διεθνής πρωτοτυπία.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Τι εννοείτε;  Ότι είναι λογικό να βγαίνουν δικαστές και να μιλάνε έως για αρνησιδικία του Προέδρου;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αν βγαίνουν οι δικαστές και μιλάνε για αρνησιδικία, εκεί υπάρχουν άλλα όργανα που μπορούν να απευθυνθούν. Το όργανο αυτό δεν είναι το συνδικαλιστικό τους όργανο. 

Κ. ΜΑΚΡΗ: Εσείς θεωρείτε λογικό να υπάρχουν ανακοινώσεις των Ενώσεων, που να μιλάνε για φασιστικές πρακτικές; Αυτό τώρα κ. Σπίρτζη το θεωρείτε κανονικό;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως θυμάμαι πάρα πολλές φορές. Το θέμα είναι ότι οι Ενώσεις και οι συνδικαλιστές έχουν ένα άλλο ρόλο και οι δικαστές έχουν ένα άλλο ρόλο. Να είναι διακριτό το τι  κάνει ένας άνθρωπος, ένας λειτουργός όταν υπηρετεί τη Δικαιοσύνη ή οποιοδήποτε άλλο θεσμό στο δημόσιο και τι κάνουν οι συνδικαλιστές. Εγώ το έχω τελείως διακριτό αυτό.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Πάντως έτσι όπως έχει εξελιχθεί αυτή η ιστορία δεν έχει κακοφορμίσει κ. Υπουργέ; Μήπως θα έπρεπε να γίνει ένα restart;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν έχει καθόλου κακοφορμίσει. Έχει κακοφορμίσει για όσους θέλουν να τινάξουν στον αέρα το διαγωνισμό, να επανέλθουμε στην παλιά κατάσταση, να μην υπάρχουν άδειες. Όποιος θέλει να πηγαίνει να καταπατά την περιουσία του ελληνικού λαού και να φτιάχνει ένα κανάλι, να λέει ό, τι θέλει, να διαπραγματεύεται με τις Τράπεζες, με τα συμφέροντα, με την Κυβέρνηση, να πιέζει τους θεσμούς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και να προχωράμε, δήθεν, ότι είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα και μια αστική δημοκρατία. Αλλά αυτό δεν είναι ούτε αστική δημοκρατία, ούτε ευρωπαϊκή χώρα που ζούσαμε.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Να καταλάβω κάτι; Σε περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφασίσει ότι ο νόμος είναι συνταγματικός καταλαβαίνουμε ποια θα είναι η συνέχεια γι’ αυτό δεν σας ρωτώ και καθόλου. Θα εφαρμοστεί ο νόμος, θα έρθει και η τροπολογία θα κλείσουν και τα κανάλια. 

Στην αντίθετη περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφασίσει ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός …

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Για ποιο θέμα;

Κ. ΜΑΚΡΗ: Ο νόμος Παππά. 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Για ποιο θέμα να είναι αντισυνταγματικός;

Κ. ΜΑΚΡΗ: Για το ότι δεν έχει τη δικαιοδοσία το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Η προσφυγή είναι και γι’ αυτό το ζήτημα. 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Η προσφυγή είναι γι’ αυτό το ζήτημα, αλλά υπάρχει και η πραγματική ζωή κα Μακρή.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Τι εννοείτε;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα σας πω τι εννοώ. Η πραγματική ζωή είναι η εξής: όταν έχει ένα όργανο μια αρμοδιότητα για συγκεκριμένη λειτουργία της χώρας και του κράτους, σημαίνει ότι το όργανο αυτό υπάρχει και λειτουργεί. Όταν δεν υπάρχει και δε λειτουργεί, κάποια άλλη δημόσια ή κρατική Αρχή πληρώνει αυτή την Αρχή και το κενό που έχει. Αυτοί που δε συμβάλλουν για να συγκροτηθεί το ΕΣΡ έχουν τις πολιτικές και όχι μόνο πολιτικές και τις υπόλοιπες ευθύνες που απορρέουν από αυτό.

Άρα αν, –αν λέμε- είναι αντισυνταγματικό το ότι δεν υπάρχει αυτή η αρμοδιότητα στο ΕΣΡ πρέπει να καλυφθεί και το ποιος έχει αυτή την πλήρωση του ΕΣΡ όταν δε λειτουργεί. Είναι εξίσου αντισυνταγματικό να μην υπάρχει ΕΣΡ για να καλύψει αυτές τις αρμοδιότητες. Κάποιος πρέπει να αναπληρώσει.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Εγώ ερωτώ: θα προσπαθήσετε να κάνετε ΕΣΡ και νέο διαγωνισμό σε αυτή την περίπτωση; Αυτό είναι το ερώτημά μου.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εμείς κα Μακρή προσπαθούμε συνεχώς να συγκροτηθεί το ΕΣΡ. Άλλοι δεν προσπαθούν να συγκροτηθεί και καταλαβαίνετε τη σκοπιμότητα.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Νέο διαγωνισμό θα κάνετε κ. Υπουργέ;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μια στιγμή, για να κάνουμε νέο διαγωνισμό σημαίνει ότι ακυρώνεται ο υπάρχων. 

Κ. ΜΑΚΡΗ: Ναι, γιατί αν η διαδικασία δεν ήταν σύννομη και αν ο υπάρχων έγινε με βάση ένα νόμο που θα κριθεί αντισυνταγματικός, η λογική λέει ότι ακυρώνεται ο διαγωνισμός. Γι’ αυτό ρωτώ: θα κάνετε συγκρότηση ΕΣΡ και νέο διαγωνισμό;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Η εκτελεστική εξουσία κα Μακρή είναι πιο έμπειρη και από εμένα σε αυτά τα θέματα. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι όταν ένας διαγωνισμός έχει προβλήματα πολλά, ή απορρίπτεται ή ακυρώνεται και τα λοιπά, η εκτελεστική εξουσία είναι σε θέση -και σας το υπογράφω αυτό ότι είναι σε θέση- να κάνει άλλες διαδικασίες που θα οδηγήσουν τελικά στην εφαρμογή της ουσίας της πολιτικής του διαγωνισμού. 

Και η ουσία της πολιτικής του διαγωνισμού είναι ότι θα γίνει διαγωνισμός, θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και θα υπάρχουν νόμιμες άδειες.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Ο υπάρχων διαγωνισμός.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν έχει και τόσο σημασία αυτό. Όσοι ονειρεύονται ότι θα συνεχιστεί το μπάχαλο και η ασυδοσία συγκεκριμένων ανθρώπων, να το ξεχάσουν. Αυτή είναι η ουσία και όλα τα άλλα είναι… 

Κ. ΜΑΚΡΗ: Είστε απολύτως σαφής σε αυτό. Τώρα, δεν μπορώ γιατί ακόμη και σήμερα δέχομαι μηνύματα κ. Σπίρτζη και δεν μπορώ να μην σας το ρωτήσω. Δεν είναι πολύ σημαντικό, αλλά είναι ενδεικτικό θέμα της ελληνικής πραγματικότητας, βλέπω το μήνυμα του Χρήστου λέει «Καλημέρα κα Μακρή και με επιμελημένη μουσική στα λεωφορεία θα έχουμε δικαίωμα στο όνειρο!». Δεν μπορώ για ένα θέμα που έχει γίνει viral να μην σας ρωτήσω.

Αυτό που έλειπε από τα λεωφορεία ήταν η μουσική επιμελήτρια κ. Υπουργέ;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κάνετε πολλές λογικές υπερβάσεις κα Μακρή.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Εγώ μια ερώτηση κάνω!

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, κατ’ αρχάς για το συγκεκριμένο θέμα επειδή ασχολήθηκα και ρώτησα τη Διοίκηση του ΟΑΣΑ κατ’ αρχάς επικοινωνήθηκε ότι υπάρχουν μισθοί 4.000 το μήνα …

Κ. ΜΑΚΡΗ: Όχι είναι για το δίμηνο τα 3.900 έχω μπροστά μου την απόφαση.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είναι για το τρίμηνο τα 3.900 που καθαρά είναι κάτω από 1.000 €.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Μάλιστα όσο και να είναι τέλος πάντων.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, δεν είναι «όσο και να είναι», δεν είναι το ίδιο να παίρνει ένας άνθρωπος με διπλώματα, περγαμηνές για να ετοιμάσει ένα συγκεκριμένο project 800 € και 4.000, δεν είναι το ίδιο.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Λέει: «… Η διάρκεια του έργου ορίζεται από 1/10/2016 ως έως 30/12/2016 και το κόστος των υπηρεσιών έχει οριστεί στα 3.900».

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Πολύ ωραία, εκεί λοιπόν πρέπει να γίνει μια προετοιμασία, αυτό είναι μια πολιτική στις αστικές συγκοινωνίες γενικότερα, που πρέπει στην καθημερινότητα του πολίτη να εισάγουμε πολιτιστικές δράσεις, όχι μόνο στα λεωφορεία, στους σταθμούς του Μετρό και όπου αλλού μπορούμε.

Αν εσείς αυτό το θεωρείτε πολυτέλεια …

Κ. ΜΑΚΡΗ: Ναι το θεωρώ κ. Υπουργέ σας το λέω ευθέως, αφού με ρωτάτε δηλαδή σας το λέω. Όταν έχεις τόσα ακινητοποιημένα λεωφορεία, όταν έχεις λεωφορεία τα οποία κρέμεται ο προφυλακτήρας τους, δεν παίρνεις το έντεχνο και κλασικό ρεπερτόριο για τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Παίρνεις κανένα προφυλακτήρα!

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εδώ θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω, διότι το ένα που λέτε κάνει μερικά εκατομμύρια και βρήκαμε λεωφορεία πολύ περισσότερα ακινητοποιημένα και παρ’ ότι έλεγαν ότι «καταστρέφονται οι αστικές συγκοινωνίες, δεν θα έχουμε λεωφορεία να κινηθούμε, δεν έχουν πετρέλαιο», δεν έχουμε  κι εγώ δεν ξέρω τι δεν έχουμε, τελικά δεν έγινε τίποτε τέτοιο. Ίσα – ίσα που κυκλοφορούν περισσότερα λεωφορεία, αλλά δεν είναι καθόλου πολυτέλεια στα λεωφορεία, στο τραμ, στους σταθμούς του Μετρό, νέοι καλλιτέχνες να έρχονται σε επαφή με το κοινό και να δίνουν στην καθημερινότητά μας μια άλλη νότα και παιδεία σε όσους περνάνε.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Κύριε Υπουργέ, με το χέρι στην καρδιά επειδή γνωριζόμαστε, αν εσείς το ακούγατε πριν αυτό ότι θα προσληφθεί μουσική επιμελήτρια για τα λεωφορεία, θα το αφήνατε να συμβεί; Σας ρωτώ, αν το μαθαίνατε σε αυτή την εποχή που ζούμε, πριν γίνει πρόσληψη και όχι μετά, θα το αφήνατε να συμβεί;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως. Θα το επικροτούσα κιόλας.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Θα το επικρούσατε, εντάξει.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και θα σας πω τι συνέβαινε σε προηγούμενες Κυβερνήσεις και καλώς γινόταν δεν έχω κάποιο πρόβλημα. Προσλαμβάνονταν άνθρωποι για να γίνουν εκθέσεις φωτογραφίας και στις στάσεις και στους σταθμούς του Μετρό και αυτή τη φορά γίνεται κάτι, το οποίο θα είναι και μόνιμο. Δεν έγινε για να παιχτεί ένα CD στα λεωφορεία. Συγκροτείται ένας μηχανισμός που θα ακολουθεί τις αστικές συγκοινωνίες για πάρα πολλά χρόνια.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Κύριε Υπουργέ, να σας ευχαριστήσω πολύ.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Καλό μεσημέρι στον κ. Χρήστο Σπίρτζη.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Καλό μεσημέρι σε όλους.”

Πήγαινε στην κορυφή