Στέφανος Ξεκαλάκης:Ο Ελληνικός Λαός, τα τελευταία χρόνια εξαπατήθηκε πολλαπλώς και ποικιλοτρόπως από διάφορους

Συνέντευξη Στέφανου Ξεκαλάκη, Γραμματέα της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ στην εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» και στο δημοσιογράφο Μαρίνο Ορφανό:  

 

“Μ.Ο.: Κύριε Ξεκαλάκη, με το χέρι στην καρδιά, μπορείτε να εκτιμήσετε σήμερα, με την Ελλάδα να έχει υπογράψει ένα τρίτο μνημόνιο και πολλές επαναστατικές αυταπάτες να έχουν διαλυθεί, γιατί το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν μπορούν να ξεκολλήσουν από τα ποσοστά που έχουν καταβαραθρωθεί τα τελευταία έξι χρόνια;

Σ.Ξ.: Ο Ελληνικός Λαός, τα τελευταία χρόνια εξαπατήθηκε πολλαπλώς και ποικιλοτρόπως από διάφορους, που στην αγωνία τους να καταλάβουν πρόωρα τον Πρωθυπουργικό θώκο, του πούλαγαν, φρούδες, όπως εκ του αποτελέσματος απεδείχθη, ελπίδες και… φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Ειδικότερα, η πολιτική ρητορεία του κυρίου Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του κυρίου Καμμένου και των ΑΝΕΛ, αποτελούν μνημείο λαϊκισμού και εξαπάτησης του Ελληνικού Λαού.

Η εξέλιξη αυτή δυστυχώς επιδρά στην περαιτέρω απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών και πάνω σ’ αυτό το πρόβλημα πρέπει να ενσκήψει το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της Χώρας.

Το ΠΑΣΟΚ, παρότι λειτούργησε με γνώμονα το πατριωτικό του χρέος και καθήκον, μέσα από πράξεις, παραλήψεις και συμπεριφορές στελεχών του, διέρρηξε τη σχέση με το συντριπτικό ποσοστό των προοδευτικών πολιτών, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι αναζητούσε και εφάρμοζε πολιτικές γι’ αυτούς, χωρίς αυτούς.

Πλέον, αποτελεί εθνική αναγκαιότητα η απεμπλοκή από το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η επαναφορά της πολιτικής ισορροπίας στον τόπο μέσα από την ανάδειξη της Προοδευτικής Παράταξης, ως τον εναλλακτικό πόλο διακυβέρνησης απέναντι στη δεξιά και πάνω σ’ αυτή την αναγκαιότητα πρέπει να δουλέψουμε, χωρίς εγωισμούς και σκοπιμότητες, όλοι όσοι λειτουργούμε μέσα από τις τάξεις της Παράταξης. 

Η γεφύρωση αυτού του χάσματος δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, όμως θα επιτευχθεί, γιατί πλέον τα όργανα του Κινήματος αποτελούνται από στελέχη που προέρχονται από την κοινωνία και πιάνουν τον παλμό της, γιατί είναι σαρξ εκ της σαρκός της. Κι αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε και στη Μυτιλήνη αν δείτε τη στελέχωση του οργάνου της νέας Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ και τα πρόσωπα όσων ασχολούνται μ’ αυτό τα τελευταία χρόνια της εκλογικής κατάρρευσης.

 

Μ.Ο.:Η Πρόεδρος Φώφη Γεννηματά έχει δηλώσει πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει συμπληρωματική δύναμη, ούτε της ΝΔ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. Τι αλήθεια φιλοδοξείτε να αποτελέσετε εάν διεξαχθούν στο εγγύς μέλλον εκλογές και τι χρειάζεται γενικότερα η χώρα ως κυβέρνηση για να πορευτεί σε αυτό το δύσκολο σημερινό πλαίσιο;

Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη μέσα από τη λειτουργία τους και τις πολιτικές τους προτάσεις φιλοδοξούν να γίνουν ξανά ο προοδευτικός πόλος διακυβέρνησης της Χώρας. Αυτό είναι που έχει ανάγκη κι ο τόπος, καθότι, όπως η σύγχρονη πολιτική μας ιστορία έχει αποδείξει, οι καλύτερες περίοδοι ως προς το επίπεδο διαβίωσης, τις ευκαιρίες που είχαν στους πολίτες ή το ρόλο και τη θέση της Ελλάδας στο εξωτερικό, ήταν αυτές που στο πηδάλιο της Χώρας είχαν οι Προοδευτικές Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση, πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ, από την πρώτη ημέρα που αποκαλύφθηκαν τα αποτελέσματα της εγκληματικής διακυβέρνησης Καραμανλή που έφεραν τα μνημόνια, ήταν και είναι η αναγκαιότητα για εθνική συνεννόηση μεταξύ όλων των δυνάμεων που πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Πατρίδας μας. Συνεννόηση που θα διέπεται από θέσεις που θα διαμορφώνονται από κοινού πάνω στο τραπέζι του διαλόγου, θα υλοποιούνται από πρόσωπα κοινής αποδοχής και θα είναι απεγκλωβισμένη από τη νοσηρή αντίληψη της αναλογικής κατανομής των θέσεων εξουσίας και το κυνήγι της καρέκλας της εξουσίας.

 

Μ.Ο.:Λέγεται συχνά πως το ΠΑΣΟΚ παραμένει εγκλωβισμένο, επειδή διαπιστώνεται απροθυμία των πολιτών να «εμπιστευτούν τα ερείπιά του». Την ίδια ώρα, αρκετά στελέχη σας και παλιά μέλη του ΠΑΣΟΚ, προσχωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Πως εξηγείτε αυτήν την «διαρροή» και πως την εκλαμβάνετε εσείς σαν ΠΑΣΟΚ;

Σ.Ξ.:Τα Κόμματα είναι προβολή της κοινωνίας στον στίβο της πολιτικής. Όπως στην κοινωνία υπάρχουν ηθικοί και ανήθικοι, ιδεολόγοι και αριβίστες, ανιδιοτελείς και τυχοδιώκτες, το ίδιο συμβαίνει και στα κόμματα.

Τα τελευταία χρόνια πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πρόσωπα που κέρδισαν από την ενασχόληση τους με το κόμμα, άνθρωποι που πλήγωσαν με τις συμπεριφορές τους την Παράταξη και συνέβαλαν στην πολιτική ακύρωση ιστορίας δεκαετιών, πήδηξαν σαν τα ποντίκια πρώτοι από το καράβι για να διατηρηθούν σε θέσεις εξουσίας και να συνεχίσουν να καλύπτουν την προσωπική τους υστεροβουλία και ιδιοτέλεια.

Όλους αυτούς απαξιώ να τους κρίνω. Μου αρκεί που πλέον δεν έχουν καμία σχέση με το κόμμα μας και τους αφήνω στην κρίση του Ελληνικού Λαού.

 

Μ.Ο.: Γνωρίζετε ότι επισκέπτεστε την μεγαλύτερη πύλη εισόδου χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες είναι εγκλωβισμένοι στη Λέσβο και δεν μπορούν ούτε να γυρίσουν πίσω στην Τουρκία, ούτε να προωθηθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ποιες είναι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στα νησιά του βορείου Αιγαίου, οι φορείς των οποίων απαιτούν αποσυμφόρηση; Και ποια η κριτική σας στους χειρισμούς των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο προσφυγικό, από πέρυσι το καλοκαίρι;

Σ.Ξ.: Η Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια γίνεται αποδέκτης των πολιτικών που εφαρμόστηκαν από όσους επαγγέλλονταν την Αραβική Άνοιξη και τελικά έφεραν την Ευρωπαϊκή βαρυχειμωνιά. Η άρση του προβλήματος προϋποθέτει τερματισμό του πολέμου κι αυτό είναι κάτι που δυστυχώς δε διαφαίνεται άμεσα.

Το προσφυγικό πρόβλημα ανέδειξε για μια ακόμα φορά την αδυναμία των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λειτουργήσουν καθ’ υπέρβαση των κοντόφθαλμων εθνικών λογικών περιχαράκωσης και να προσεγγίσουν το θέμα με όρους ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Εις μάτην….

Μπροστά σ’ αυτές της συμπεριφορές η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επέδειξε εξαρχής ερασιτεχνική και επικίνδυνη συμπεριφορά. Μόλις πριν από 18 μήνες ο κύριος Καμμένος απειλούσε ότι θα ανοίξει τα σύνορα «για να περνούν οι τζιχαντιστές», η κυρία Χριστοδουλόπουλου έλεγε ότι οι πρόσφυγες «λιάζονται» και στη συνέχεια «εξαφανίζονται» ενώ ο κύριος Τσίπρας μπροστά στις κάμερες αναρωτιόταν: «και τι έγινε εάν μας βγάλουν από τη Σένγκεν;».

Στη συνέχεια επιχείρησαν να συνδέσουν το μεταναστευτικό με την αξιολόγηση με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα. Αυτό το πληρώνουμε ακόμα και σήμερα, ιδιαίτερα εσείς που το αντιμετωπίζετε στην καθημερινότητά σας.

Η στάση όλων των πολιτών της Λέσβου είναι αξιέπαινη και συνάδει με τις αρχές και την κουλτούρα του νησιού, το οποίο δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται υποδοχέας προσφύγων, καθότι βίωσε τα αποτελέσματα της Μικρασιατικής καταστροφής.

Η βασική προτεραιότητα σήμερα είναι να μειωθεί η πίεση στα νησιά.

Για να συμβεί αυτό, πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου.

Στην περίπτωση που το αίτημα γίνεται αποδεκτό ο πρόσφυγας θα έχει το δικαίωμα να αιτηθεί την μετεγκατάσταση του σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Στην περίπτωση που το αίτημα απορρίπτεται τότε θα έχουμε επαναπροώθηση στην Τουρκία στα πλαίσια της συμφωνίας 1 προς 1. 

Δυστυχώς, αυτή η διαδικασία σήμερα εξελίσσεται με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς.

Μόνο 4.140 πρόσφυγες από τις συνολικά 60.496 έχουν μετεγκατασταθεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία.

Ταυτόχρονα, οι επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία από την αρχή του έτους είναι μόνο 701.

Αυτό συμβαίνει γιατί η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να διεκπεραιώσει τον συσσωρευμένο αριθμό αιτήσεων ασύλου σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Μερίδιο ευθύνης έχουν και τα Ευρωπαϊκά κράτη, αφού δεν έστειλαν ικανό αριθμό ειδικών για να συνδράμουν τις ελληνικές αρχές όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί.

Η βασική ευθύνη όμως είναι της κυβέρνησης, η οποία έχει και την αρμοδιότητα για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου.

Η Χώρα μας πρέπει να πιέσει να λειτουργήσει η μετεγκατάσταση για τους πρόσφυγες. Ταυτόχρονα, πρέπει να ενισχυθεί και η υπηρεσία ασύλου με ευρωπαίους ειδικούς ώστε να λειτουργήσουν οι διαδικασίες πολύ πιο γρήγορα.

 

Μ.Ο.: Τι απαντάτε σε εκείνους που λένε ανοιχτά πια (είτε με θετική διάσταση-διάθεση, είτε με αρνητική) πως ο ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί σήμερα το «νέο ΠΑΣΟΚ»;

Σ.Ξ.: Τους αφιερώνω την εικόνα της πλειοψηφίας του σώματος των συνέδρων του ΣΥΡΙΖΑ, που παραληρούσε όταν ο κύριος Καμμένος τους απευθύνθηκε με την προσφώνηση “συντρόφισσες και σύντροφοι” κι όταν στη συνέχεια παρομοίασε τη συγκυβέρνηση τους με νέο Γοργοπόταμο.

Η παραχάραξη της ιστορίας αποτελεί ύβρη. Το να παρομοιάζεις την κορυφαία στιγμή της εθνικής συμφιλίωσης με την καιροσκοπική συνεργασία δυο αρχηγών και της κομματικής τους νομενκλατούρας, απλά και μόνο για τη νομή της εξουσίας, αποτελεί προσβολή για τους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης και αυτό κανείς δημοκράτης προοδευτικός πολίτης δεν μπορεί να το αποδεχθεί.

Και πέραν της πολιτικής σημειολογίας, ως προς την πολιτική ουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει να εξισώσει όλες τις κοινωνικές ομάδες και παραγωγικές τάξεις δια μέσου της ισοπέδωσης των πάντων και της εξίσωσής τους προς τα κάτω.

Αντιθέτως, το ΠΑΣΟΚ πάλευε και παλεύει για την αναδόμηση της μεσαίας τάξης και τη διασφάλιση μιας κοινωνίας των άξιων και των αξιών.

Συνεπώς, το “νέο ΠΑΣΟΚ”, την προβολή των αρχών της 3ης του Σεπτέμβρη δηλαδή στη σημερινή εποχή, δεν μπορούμε να την αναζητούμε σε «ιμιτασιόν» κακέκτυπες πολιτικές εκδοχές, αλλά στις αυθεντικές πολιτικές δομές, που πλέον συγκροτούνται ξανά από στελέχη που προέρχονται απ’ την κοινωνία και έχουν τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες αγωνίες εξίσου με τον κάθε Έλληνα πολίτη.”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή