Πριν στεγνώσει το μελάνι , Και ο Δήμος δημόσιο είναι

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Πριν στεγνώσει το μελάνι    , Και ο Δήμος δημόσιο είναι


Πριν στεγνώσει το μελάνι
        


Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, είχε εισαχθεί προς συζήτηση, εκτός ημερήσιας διάταξης, το θέμα του διακανονισμού και της εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δήμου Γαλατσίου προς την ΕΥΔΑΠ και την εταιρία PARK AVENUE.

Όπως είπε ο Δήμαρχος, ο λόγος για τον οποίο το θέμα εισάγεται εκτός ημερήσιας, είναι γιατί επίκειται η κατάθεση τροπολογίας από το Υπουργείο Εσωτερικών με την οποία θα τακτοποιούνται όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δήμων που θα προλάβουν να ενταχθούν. Η αναφορά αυτή του Δημάρχου δεν έπεισε την αντιπολίτευση, παρόλα αυτά το θέμα συζητήθηκε.
Και όταν λέμε συζητήθηκε, εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια και οι αντοχές αφού η συζήτηση για το θέμα αυτό κράτησε 3 ώρες! Δεν μπορώ να πω ότι οι πολίτες που παρακολουθούσαν τη συζήτηση έφυγαν σοφότεροι αλλά είμαι σίγουρος ότι και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι δεν ήταν πλήρως ενημερωμένοι. Και στο ζήτημα αυτό ευθύνες έχει και η διοίκηση και η αντιπολίτευση.
Αγαπητοί κύριοι, επειδή ορισμένοι από εσάς έχετε ασχοληθεί με κάποιο θέμα και το γνωρίζετε, αυτό αυτομάτως δεν σημαίνει ότι όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν όλες τις πτυχές του. Είναι υποχρέωσή σας με το λόγο σας να δίνετε την δυνατότητα σε όσους παρακολουθούν τη συζήτηση να καταλαβαίνουν το θέμα το οποίο συζητείται.
Το θέμα λοιπόν, των οφειλών του δήμου προς την ΕΥΔΑΠ έχει ως εξής:
Ο Δήμος Γαλατσίου χρέωνε – και συνεχίζει να χρεώνει και καλά κάνει – την ΕΥΔΑΠ με τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Η ΕΥΔΑΠ από την πλευρά της ζητά να της επιστραφούν τα χρήματα που έχει αποδώσει στο Δήμο για την περίοδο 1994-2009. Στις προσφυγές της που έχει καταθέσει στα δικαστήρια επικαλείται παραβίαση εκ μέρους του Δήμου των κανονισμών περί δημοσιεύσεων των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Ορισμένες εκ των προσφυγών της έχουν τελεσιδικήσει και κάποιες άλλες είναι πρωτόδικες, όλες όμως δικαιώνουντην εταιρεία.
Τα χρήματα τα οποία υπολόγιζε σε πρώτο στάδιο η ΕΥΔΑΠ ήταν 1,5 εκατ. ευρώ. Αν υπολογίσει κάποιος τα 15 χρόνια επί περίπου 100.000 έως 120.000 ευρώ το χρόνο δημοτικά τέλη που πλήρωνε στο Δήμο, κάπου εκεί θα είναι το ποσό.
Ο Δήμος Γαλατασίου ήρθε σε αρχική συμφωνία και το ποσό αυτό κατέβηκε στα 470.000 ευρώ. Γι’αυτό το ποσό λοιπόν μαζί με εκείνο της εταιρίας PARK AVENUE βιαζόταν η διοίκηση του Δήμου να ληφθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο γιατί, όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, την επόμενη μέρα (την Τρίτη 21/2) θα κατατίθετο η τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών και για να μπορέσει ο Δήμος να εντάξει τις δικές του ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα έπρεπε πρώτα να ληφθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Και πραγματικά πριν στεγνώσει ουσιαστικά το μελάνι, η τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως πληροφορηθήκαμε, κατατέθηκε στις 21 Φεβρουαρίου και θα ψηφιζόταν στις 23. Αν όλα προχωρήσουν ομαλά και δεν υπάρξουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής εκ μέρους της κεντρικής διοίκησης, ο Δήμος Γαλατσίου θα έχει απαλλαγεί από ένα οικονομικό βάρος, το οποίο συμπεριλαμβάνει τις απαιτήσεις της ΕΥΔΑΠ, της PARK AVENUE και των Σχολικών Φυλάκων.
Και λέω αν όλα πάνε καλά γιατί η κεντρική εξουσία μάς έχει συνηθίσει σε αλλαγές και αθέτηση συμφωνηθέντων. Πολλές φορές άλλα υπόσχεται, άλλα λέει το νομοσχέδιο που καταθέτει και τελικά άλλα ψηφίζονται. Έχουμε ιδίαν πείρα εμείς οι του τοπικού και περιφερειακού τύπου.
Και ρωτά κάθε καλόπιστος γιατί μια τέτοια απόφαση η οποία απαλλάσσει το Δήμο από οικονομικές εκκρεμότητες προς τρίτους να μην ψηφιστεί ομόφωνα; Μπορώ σε ένα βαθμό να δικαιολογήσω την αρνητική ψήφο σε ορισμένους δημοτικούς συμβούλους λόγω της πάγιας και σταθερής ιδεολογικής τους τοποθέτησης. Δεν μπορώ να δώσω όμως κανένα άλλοθι στους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι ενώ την περίοδο 1994 – 2009 άσκησαν διοίκηση και έχουν ευθύνη για το θέμα της ΕΥΔΑΠ, παρόλα αυτά καταψήφισαν στο Δημοτικό Συμβούλιο.


——————————————————————————-

Και ο Δήμος δημόσιο είναι

Πολλοί θα θυμούνται ότι οι δημοτικοί άρχοντες για πολλά χρόνια, είτε μόνοι τους είτε συντεταγμένα, μέσα από τις ενώσεις τους (ΚΕΔΕ, ΠΕΔΑ), έδιναν αγώνα για να τους παραχωρήσει η κεντρική διοίκηση κάποιες αρμοδιότητες. Ορισμένες κατάφεραν να τις πάρουν, κάποιες όχι, άλλες με τους απαραίτητους πόρους και κάποιες άλλες κλήθηκαν οι δήμοι να καλύψουν τις δαπάνες τους.


Στο πρόσφατο συνέδριό της η ΚΕΔΕ πήρε απόφαση να ζητήσει την υπαγωγή των νηπιαγωγείων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ξεσηκώθηκαν όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των δασκάλων ενάντια στην απόφαση αυτή και το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απορρίπτει το αίτημα της ΚΕΔΕ.
Παράσταση στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα έκανε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Η ΑΘΗΝΑ» όπου είχε κατατεθεί και η σχετική ανακοίνωση στην οποία, μεταξύ των άλλων, αναφέρει ότι:
«Υπογραμμίζουμε τα αυτονόητα. Πως η δημόσια εκπαίδευση είναι αγαθό για όλα τα παιδιά που δεν ιδιωτικοποιείται, δεν εκχωρείται, δεν εμπορευματοποιείται. Ζητάμε από τον Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο μια ξεκάθαρη τοποθέτηση – ψήφισμα ενάντια στο αίτημα της ΚΕΔΕ που εμπορευματοποιεί την εκπαιδευτική διαδικασία και επιχειρεί να ακρωτηριάσει το 25% των δομών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αβαντάροντας έτσι και τα ιδιωτικά συμφέροντα που θα κερδοσκοπήσουν από το κλείσιμο του δημόσιου νηπιαγωγείου.»
Δηλαδή για τους συνδικαλιστές οι ΟΤΑ θεωρούνται ιδιωτική επιχείρηση.
Γιατί, όμως, αν κάποια στιγμή στο μέλλον η λειτουργία των νηπιαγωγείων περάσει στους Δήμους, αφού έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητοι πόροι κι αφού έχουν κατοχυρωθεί τα δικαίωματα των νηπιαγωγών, δεν θα ήταν σωστό; Τους δήμους τους θέλουμε μόνο για να εκδίδουν πιστοποιητικά γέννησης;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή