Άγριος καβγάς στο Δημοτικό Συμβούλιο

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο της 26ης Ιανουαρίου, η ηρεμία, οι καλοί τρόποι συμπεριφοράς, η ευγένεια και ο σεβασμός απέναντι σε συναδέλφους αντιπάλων παρατάξεων καθώς και απέναντι στον Κανονισμό Λειτουργίας του Σώματος κράτησαν όση ώρα δικήρκεσαν οι ομιλίες δέκα δημοτικών συμβούλων για την απώλεια των Βασίλη Παπαδιονυσίου και Θανάση Μπούρα. Από κει και πέρα, άρχισαν τα όργανα – ή μάλλον ο άγριος καβγάς! Με ύβρεις και χαρακτηρισμούς τους οποίους αδυνατώ να γράψω γιατί, ως γνωστόν, υπάρχει και ο νόμος περί τύπου.

Όλα ξεκίνησαν από μια ανεξήγητη τοποθέτηση – ερώτηση του Νίκου Μαγκανάρη προς τον συντοπίτη του δημοτικό συμβούλο της πλειοψηφίας Γερμάνο Μελισσουργό. Ο λόγος είχε δωθεί από την πρόεδρο στον Νίκο Μαγκανάρη για να τοποθετηθεί επί των ανακοινώσεων μεταξύ των οποίων υπήρχε και μία ενός φαρμακοποιού, ο οποίος εξέφραζε τη διαφωνία του για τη μετατόπιση κάποιου περιπτέρου. Ο Νίκος Μαγκανάρης έκρινε σωστό να τοποθετηθεί και επί της γενικότερης πολιτικής του δήμου έναντι των περιπτερούχων.
Σε κάποια στιγμή ο Γερμάνος Μελισσουργός τον διακόπτει και του λέει ότι «αυτά μπορείτε να τα πείτε, κύριε συνάδελφε, λίγο αργότερα γιατί υπάρχουν θέματα στην ημερήσια διάταξη για τα περίπτερα». Πράγματι το 10ο, 11ο, 12ο και 13ο θέματα της ημερήσιας αφορούσαν τα περίπτερα. Τότε ο Νίκος Μαγκανάρης, ο οποίος προφανώς εκνευρίστηκε από τη διακοπή, απευθυνόμενος προς το Γερμάνο Μελισσουργό του λέει «εσύ να μας πεις για τα 7.000 ευρώ και τα λαμπάκια των Χριστουγέννων». Αυτό ήταν! Έγινε η έκρηξη του ηφαιστείου!
Ο Γερμάνος Μελισσουργός, σε απολύτως δικαιολογημένη έξαλλη κατάσταση, και χτυπώντας το χέρι του στο έδρανο, απαίτησε από τον Νίκο Μαγκανάρη να του πει σε τι αναφέρεται και εάν έχει στοιχεία  τα οποία αφορούν το πρόσωπό του να τα καταθέσει τώρα ειδάλλως είναι ένας κοινός συκοφάντης, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Η ανταλλαγή ύβρεων και χαρακτηρισμών διήρκεσε περίπου 5 λεπτά με τον Γερμάνο Μελισσουργό να τονίζει ότι «αυτό δεν θα περάσει έτσι, θα κληθείς στο δικαστήριο να απολογηθείς για τις συκοφανίες σου» και τον Νίκο Μαγκανάρη να αποχωρεί διαμαρτυρόμενος από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η συνεδρίαση διεκόπη για περίπου 10 λεπτά και μετά την έναρξη ο έτερος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Νέα Αρχή» Χρήστος Κιούπης τόνισε ότι «αυτό που είπε ο κ. Μαγκανάρης αφορούσε μία απευθείας ανάθεση για τη συντήρηση του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου αλλά υπάρχει και μια δεύτερη ανάθεση με ένα γερανοφόρο όχημα» και στη συνέχεια αποχώρησε κι εκείνος διαμαρτυρόμενος προς την πρόεδρο του Σώματος.
Μάλιστα απ’ ότι είδα ο συνδυασμός «Νέα Αρχή» εξέδωσε και μία ανακοίνωση στην οποία όμως δεν λέει τα πράγματα ως έχουν. Η πραγματικότητα έχει ως εξής:
Ο Δήμος προχώρησε στην ανάθεση της επισκευής των στολιδιών αντί του ποσού των 6.379,8 ευρώ αλλά αυτή ήταν η καλύτερη προσφορά που είχε κατατεθεί. Οι άλλες δυο ήταν, η δεύτερη της τάξης των 7.291,2 ευρώ και η τρίτη 21.873,6 ευρώ.
Ως προς το γερανοφόρο όχημα πάλι είχαν κατατεθεί τρεις προσφορές: η πιο χαμηλή προσφορά ήταν αυτή που έλεγε ότι η τοποθέτηση των χριστουγεννιάτικων επιστήλιων στολιδιών θα κοστίσει στο Δήμο 15 ευρώ ανά τεμάχιο αλλά με γερανοφόρο όχημα του ίδιου του αναδόχου. Η δεύτερη ήταν 17 ευρώ ανά τεμάχιο και η τρίτη 18 ευρώ ανά τεμάχιο αλλά με γερανοφόρο όχημα του Δήμου Γαλατσίου.
Τα στοιχεία αυτά γύρω από τις προσφορές θα μπορούσαν οι αγαπητοί δημοτικοί σύμβουλοι να τα έχουν πάρει από τις υπηρεσίες του δήμου ώστε να είναι πλήρως ενημερωμένοι και να μην απευθύνουν κατηγορίες προς συναδέλφους τους οι οποίες δεν έχουν καμία βάση.
Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Δήμος έχει το δικαίωμα βάσει του νόμου για απευθείας ανάθεση μέχρι του ποσού των 24.800 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Αν αυτό είναι σωστό ή όχι, να το συζητήσουμε και ο καθένας να καταθέσει τις προτάσεις του.
Αυτό όμως το οποίο σίγουρα δεν είναι σωστό είναι να αφήνονται υποννοούμενα ή να εκτοξεύονται κατηγορίες για κακοδιαχείριση χωρίς κανένα στοιχείο. Γιατί, αγαπητέ Νίκο, όταν λες στον άλλο «εσύ να μας πεις για τα 7.000 ευρώ», νόμιζες ότι αυτό θα εκληφθεί ως φιλοφρόνηση;
Κι όπως είπε και ο Σπύρος Παναγιώτου στην τοποθέτησή του «όποιος έχει στοιχεία να τα λέει και να τα καταθέτει με το όνομά τους και όχι αόρστια πράγματα».
Είχα γράψει προ καιρού, με αφορμή κάποιο άλλο περιστατικό ότι ο Νίκος Μαγκανάρης είναι ο παλιότερος δημοτικός σύμβουλος και συγχρόνως εκπαιδευτικός. Κι έτσι θα έπρεπε να δίνει το καλό παράδειγμα στους νέους συναδέλφους του δημοτικούς συμβούλους. Αλλά η συμπεριφορά του στο Δημοτικό Συμβουλιο της 26ης Ιανουαρίου ήταν αρνητικό παράδειγμα.
Και κάτι τελευταίο, φίλε Νίκο: ελπίζω να σε βάλει σε προβληματισμό το γεγονός ότι σε αυτή την ιστορία είχες τη στήριξη μόνο του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Παναγιώτη Δαβίλλα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή