Πού είναι ο Εµπορικός Σύλλογος;γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Πού είναι ο Εµπορικός Σύλλογος;γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Ήταν, όπως θα δείτε και από τη φωτογραφία, ∆εκέµβρης του 1998, όταν είχαµε κάνει πρώτο θέµα στον «ΠΑΛΜΟ» την ανάγκη δηµιουργίας Εµπορικού Συλλόγου στο Γαλάτσι.

Γράφαµε τότε ότι «η εποχή που το Γαλάτσι κατοικούνταν από λίγες µόνο οικογένειες και τα µικρά µαγαζιά της γειτονιάς µετρούνταν στα δάχτυλα καθώς οι τότε απαιτήσεις ήταν περιορισµένες, ανήκει στο παρελθόν. Το Γαλάτσι αποτελεί πλέον µια πόλη µε 90.000 κατοίκους περίπου και η αγορά του, ανεπτυγµένη και διευρυµένη πια, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει σε ποικιλία και ποιότητα από άλλες αγορές που κάποτε κρατούσαν τα πρωτεία. »

Όσο αυξάνει όµως ο αριθµός των επιχειρηµατιών που δραστηριοποιούν- ται στην αγορά του Γαλατσίου αλλά και ο αριθµός των καταναλωτών που κι- νούνται σ’αυτήν, τόσο αυξάνονται και τα προβλήµατα που προκύπτουν στο συνεχές δούναι και λαβείν της τοπικής µας αγοράς. Οι απαιτήσεις των καταναλωτών µεγαλώνουν, ο ανταγωνισµός (και συχνά πυκνά αθέµιτος) µεταξύ των εµπόρων γίνεται ολοένα και πιο έντο- νος, η εµπορική κίνηση πότε ανεβαίνει και πότε πέφτει κατακόρυφα, κι όλα αυτά έχουν άµεσο αντίκτυπο στην εύ- ρυθµη και οµαλή (ως όφειλε να είναι) λειτουργία της αγοράς. »Η ανυπαρξία ενός τοπικού Εµπορικού Συλλόγου, ο οποίος ενδεχοµένως να είχε δώσει λύσεις σε πολλά από τα προβλήµατα και να είχε αναλάβει πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της εµπορικής ζωής στο Γαλάτσι, µας οδήγησε στο να πάρουµε, κυριολεκτικά, τους δρόµους και να ζητήσουµε τη γνώµη των άµεσα ενδιαφεροµένων, των Γαλατσιωτών επιχειρηµατιών, για την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός τέτοιου Συλλόγου.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων κρίνει από αναγκαία έως άκρως επικτακτική κι απαραίτητη τη δηµιουργία ενός τέτοιου συλλογικού οργάνου ενώ δεν λείπουν κι εκείνοι που πιστεύουν πως λόγω του έντονου ανταγωνισµού που υπάρχει στο χώρο του εµποριου γενικιότερα, θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί µια χρυσή τοµή και να µπει επιτέλους µια τάξη όπου χρειάζεται.
 Η τήρηση ενός ενιαίου ωραρίου, ο καθορισµός της περιόδου αλλά και του ύψους των εκπτώσεων, η βελτίωση της εικόνας της αγοράς και η οργάνωσή της, αποτελούν τα βασικότερα από τα προβλή- µατα που απασχολούν τους ερωτηθέντες γαλατσιώτες επιχειρηµατίες.»

Είχαµε απευθυνθεί σε 18 εµπόρους της πόλης µας και τους είχαµε θέσει δύο ερωτήσεις:

1) Υπάρχει ανάγκη δηµιουργίας Εµπορικού Συλλόγου στο Γαλάτσι;
 2) Τι νοµίζετε ότι θα µπορούσε να προσφέρει σε εσάς ο Εµπορικός Σύλλογος; Όλοι µας είχαν απαντήσει ότι επιβάλλεται η δηµιουργία Εµπορικού Συλλόγου και ότι σίγουρα θα τους προσέφερε σηµαντική βοήθεια ειδικά στον τοµέα της ενηµέρωσης. Τον ∆εκέµβρη του 1998 έγινε το πρώτο βήµα. Ακολούθησαν κι άλλες πρωτοβουλίες εκ µέρους του «ΠΑΛΜΟΥ» ώσπου φτάσαµε στη δηµιουργία του Εµπορικού Συλλόγου Γαλατσίου, του οποίου υπήρξα για µια δεκαετία περίπου εκλεγµένο µέλος του ∆.Σ. Για το λόγο αυτό, όπως καταλαβαίνετε, διατηρώ µια ιδιαίτερη ευαισθησία γύρω από τον Εµπορικό Σύλλογο. Σήµερα που οι έµποροι και οι µι- κροεπαγγελµατίες περνούν πολύ πιο δύσκολες και συχνά ανυπέρβλητες καταστάσεις, σήµερα που η αγορά όσο πάει και συρρικώνεται από το κλείσιµο των καταστηµάτων, ο Εµπορικός Σύλλογος κρίνω ότι είναι πολύ πιο απαραίτητος. Αλλά δυστυχώς τα τελευταία χρόνια είναι ανύπαρκτος.

Μετά το κλείσιµο των γραφείων του λόγω της κρίσης, ο Σύλλογος πέρασε σε νέα χέρια. Τον πρώτο χρόνο το νέο προεδρείο ήταν δραστήριο και έδειχνε ότι θα ήταν κοντά στους εµπόρους της πόλης µας αλλά γρήγορα το ενδιαφέρον του ατόνισε µέχρι που έσβησε τελείως κι έτσι σήµερα είναι σαν να µην υπάρχει εµπορικός σύλλογος στο Γαλάτσι. Στα χρόνια της κρίσης έχουν έρθει τα πάνω κάτω τόσο στη φορολογία όσο και στις ασφαλιστικές εισφορές. Αυτά τα θέµατα δεν θα έπρεπε να απασχολούν τον Εµπορικό Σύλλογο; Μπορεί να έκλεισαν τα γραφεία του αλλά σήµερα τα ενοίκια έχουν µειωθεί πάρα πολύ και µπορεί άνετα ο Σύλλογος να στεγαστεί σ’ένα γραφείο µε πολύ χαµηλό µίσθωµα για να έχουν οι έµποροι και οι καταστηµατάρχες ένα σηµείο αναφοράς. Να υπάρχει ένα στέκι συνάντησης για να λένε, βρε αδερφέ, τον πόνο τους. Ας επαναδραστηριοποιηθεί το προεδρείο του Εµπορικού Συλλόγου γιατί αυτή είναι η θέληση και η απαίτηση των µελών του και αυτό προκύ- πτει µέσα από τις συζητήσεις που έχω σε καθηµερινή βάση µαζί τους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή