ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ: Το σήριαλ μάλλον φτάνει στο τέλος του

Καθηγητές συνταγματικού δικαίου το έλεγαν. Νομικοί το έλεγαν. Τα κόμματα το φώναζαν. Μόνο οι κυβερνώντες δεν άκουγαν και δεν έβλεπαν ότι ο λεγόμενος νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες θα κριθεί τελικά αντισυνταγματικός. Και ήρθε η απόφαση του ΣτΕ κι έκαναν λες και έχασαν το φως τους. Και αντί να βγουν και να πουν ένα περήφανο mea culpa (α, ρε Αντρέα!) και να πάμε παρακάτω, το πρώτο που έκαναν ήταν να ρίξουν την ευθύνη στους δικαστικούς για την απόφαση που πήραν.

Και ρωτά ο κάθε καλόπιστος πολίτης και μεταξύ αυτών κι εγώ (εγώ και για έναν λόγο παραπάνω) γιατί για ένα θέμα το οποίο ήταν ευκολάκι και θα μπορούσε να κομίσει οφέλη για όλους, κατέληξε τελικά φιάσκο; Αυτό το οποίο θα μπορούσε να γίνει από την αρχή ήταν να υπάρξει πρόβλεψη στο νόμο να ανοίξουν κι άλλα τηλεοπτικά κανάλια και όχι να κλείσουν. Ο αριθμός 4, όπως λέγεται, ήταν τελείως αυθαίρετος γιατί το φάσμα χωρά πολλά περισσότερα τηλεοπτικά κανάλια. Ήδη οι κυβερνώντες πλέον μιλούν για 7 ή 8. Και πριν από περίπου 6 μήνες, ο πρόεδρος της Ε.Ε.Τ.Τ. (Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων), ο οποίος διορίστηκε στη θέση αυτή από την κυβέρνηση, σε ακρόασή του στη Βουλή είχε δηλώσει ότι τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας μπορεί να είναι και μέχρι 10. Άλλοι λένε ότι μπορεί να φτάσουν τα 14.
Εγώ λέω να μείνουμε σε αυτά που ανέφερε ο πρόεδρος της Ε.Ε.Τ.Τ. Τα τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας που εκπέμπουν σήμερα είναι 7 (STAR, ΣΚΑΪ, ΑΝΤ1, ALPHA, ΜEGA, E, MAKEDONIA TV) συν τρία από τους νέους παίκτες (Μαρινάκης, Σαββίδης, Καλογρίτσας) φτάνουμε τα 10. Συμφωνώ ότι θα έπρεπε το τηλεοπτικό τοπίο να έχει μπει σε τάξη εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά ένα λάθος δεν το διορθώνεις με ένα άλλο λάθος.
Επίσης, συμφωνώ ότι θα πρέπει οι καναλάρχες να πληρώσουν για τη συχνότητα που χρησιμοποιούν και η οποία θεωρείται δημόσιο αγαθό. Με το διαγωνισμό που έγινε προέκυψαν έσοδα για το δημόσιο από τους 4 υπερθεματιστές, ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ για 10 χρόνια. Τα ίδια και περισσότερα έσοδα θα είχε το δημόσιο, αν οι άδειες αντί για 4 ήταν 10 ή και περισσότερες. Και το κυριότερο αντί να μείνουν στο δρόμο 2.000 εργαζόμενοι (3.500 μαζί με τους εξωτερικούς συνεργάτες) από το κλείσιμο των καναλιών, θα είχαν δημιουργηθεί το λιγότερο 1.500 νέες θέσεις εργασίας.
Το επιχείρημα των κυβερνώντων για τις 4 άδειες ήταν ότι επειδή η διαφημιστική πίτα είναι 200 εκατομμύρια, υπολόγιζαν 50 εκατ. έσοδα για κάθε κανάλι για να είναι, όπως έλεγαν, βιώσιμο το σχήμα. Το πώς όμως θα γινόταν σε μια ελεύθερη αγορά μια επιχείρηση να έχει εξασφαλισμένα 50 εκατ. έσοδα το χρόνο, δεν το μάθαμε. Και βέβαια ήταν αδύνατο να γίνει αυτό. Αυτά, φίλοι μου της κυβέρνησης, τα ρυθμίζει η αγορά μόνη της. Εσείς είστε υποχρεωμένοι να θέσετε τους κανόνες λειτουργίας των τηλεοπτικών επιχειρήσεων.
Έρχομαι τώρα σε αυτό που λέγεται ότι η κυβέρνηση προχώρησε στη νομοθέτηση 4 καναλιών γιατί ήθελε να ελέγξει την πληροφόρηση. Αν είχαν πράγματι αυτό στο μυαλό τους έκαναν ένα ακόμα λάθος. Γιατί αν η διαφημιστική πίτα, όπως λένε είναι τα 200 εκατ., με τα 4 κανάλια θα είχαμε 50 εκατ. έσοδα για το καθένα, με τα 10 θα είχαμε 20 εκατ. έσοδα για κάθε κανάλι. Ποιόν μπορείς να επηρεάσεις περισσότερο χρησιμοποιώντας ως δέλεαρ τα έσοδα από την κρατική διαφήμιση;
Και τώρα τι κάνουμε; Κανονικά θα έπρεπε να περιμένουμε να εκδοθεί η επίσημη απόφαση του ΣτΕ και μετά να προχωρήσουν οι κυβερνώντες στη νέα ρύθμιση και όχι να νομοθετούν με διαρροές. Δεν θα γινόταν και τίποτα αν τα 27 χρόνια αναρχίας του τηλεοπτικού τοπίου, γίνονταν 27 χρόνια και 2 μήνες. Οι τελευταίες ενδείξεις πάντως απ’όλες τις πλευρές δείχνουν ότι το σήριαλ αυτό οδεύει προς το τέλος του.
Να τελειώσουμε παιδιά, για να επέλθει επιτέλους οικογενειακή ηρεμία και επειδή τα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα είναι πολλά και πολύ πιο σοβαρά.

Τι γίνεται  με τους Παιδικούς Σταθμούς;

Πολλά τηλεφωνικά παράπονα από γονείς έχουμε δεχτεί τον τελευταίο καιρό, οι οποίοι διαμαρτύρονται και συγχρόνως ρωτούν γιατί μέχρι τώρα δεν έχουν πάρει το παιδί τους σε κάποιο παιδικό σταθμό ενώ, όπως λένε, πληρούν όλες τις προϋποθέσεις.
Η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου, απ’ό,τι θυμάμαι, είχε δηλώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι μέχρι το πολύ τα μέσα Οκτωβρίου θα είχε ικανοποιηθεί το σύνολο σχεδόν των αιτήσεων, οι οποίες φέτος ανήλθαν στις 642 ενώ πέρσι οι ενδιαφερόμενοι ήταν 623.
Αν είναι να γίνει κάτι, ας γίνει άμεσα γιατί, όπως μας είπε και μια μητέρα, «τι να το κάνω αν μετά τα Χριστούγεννα με καλέσουν να πάω το παιδί μου στον Παιδικό Σταθμό; Ήδη θα έχει φύγει ο μισός χρόνος.»
Λύση τώρα, λοιπόν, και όχι ετεροχρονισμένα γιατί οι ανάγκες και οι υποχρεώσεις των νοικοκυριών δεν περιμένουν!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή