Ο Γέρος του Μοριά

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Ο Γέρος του Μοριά

Πριν λίγο καιρό συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου επιστολή του Συλλόγου Πελοποννησίων με την οποία ζητούσαν τη μεταφορά του ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη από τη συμβολή των οδών Γαλατσίου και Νάξου σε άλλο σημείο εντός της πόλης, γιατί, όπως ανέφεραν, η σημερινή θέση που βρίσκεται το άγαλμα είναι υποβαθμισμένη και γιατί, στο τέλος, αρμόζει μια πολύ καλύτερη θέση για το Γέρο του Μοριά.

Όταν είχε επιλεγεί ο συγκεκριμένος χώρος επί δημαρχίας Β. Παπαδιονυσίου για να τοποθετηθεί το άγαλμα, είχα και τότε διαφωνήσει γράφοντας μάλιστα σκωπτικά ένα σχόλιο που είχε τον τίτλο «Θοδωρής, ο βενζινάς». Το ίδιο υποστηρίζω και σήμερα. Ο χώρος που έχει τοποθετηθεί το άγαλμα δεν είναι ούτε ο σωστός αλλά, όπως απεδείχθη αυτά τα χρόνια, ούτε και ο πιο λειτουργικός. Δεν μπορείς να τοποθετείς τον Κολοκοτρώνη σε 5 τετραγωνικά πλατεία – η οποία περισσότερο ζαρντινιέρα είναι κι όχι πλατεία – και με φόντο μάλιστα ένα βενζνινάδικο. Μόνο η αντλία του λείπει από το χέρι.
Και δεν είναι λειτουργικός γιατί όσες φορές τα παιδιά των σχολείων πήγαν να καταθέσουν στεφάνι την 25η Μαρτίου, στριμώχνονταν στο πεζοδρόμιο και κινδύνευαν από τα διερχόμενα αυτοκίνητα στη Λ. Γαλατσίου.
Γι’ αυτό και η πρόταση του Συλλόγου των Πελοποννησίων για μεταφορά του αγάλματος είναι σωστή και την υποστηρίζω. Χώροι υπάρχουν πολλοί και στο κέντρο της πόλης μάλιστα. Όπως το σημείο μπροστά από το γηπεδάκι μπάσκετ στη συμβολή των οδών Γαλατσίου και Λυσίου.
Το θέμα μας είναι ότι πρέπει να φύγει οπωσδήποτε από τη σημερινή του θέση κι όταν ληφθεί η απόφαση αυτή, θα βρεθεί και το κατάλληλο σημείο.

Χωρίς εκπλήξεις,

όπως αναμενόταν άλλωστε, τελείωσαν οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόεδρος του κόμματος επανεξελέγει ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 93,5%. Μαζί με τον πρόεδρο εκλέχθηκαν και τα 149 μέλη της Κ.Ε. του κόμματος τα οποία θα συνεδριάσουν για να εκλέξουν το νέο Γραμματέα.
Στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ όλα κύλησαν ομαλά γιατί δεν είχαμε διπλά ψηφοδέλτια και διπλές εισηγήσεις όπως παλιά όταν συμμετείχε η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Σ’ αυτό το Συνέδριο όλα πήγαν κατ’ευχήν και σύμφωνα με τις επιθυμίες του προέδρου. Μια μαύρη κουκκίδα στην όλη αρμονία μπορεί να χαρακτηριστεί η κίνηση των «53» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, η οποία δεν βλέπει με καλό μάτι τη διεύρυνση του κόμματος προς τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας.
Από το Γαλάτσι μέλος της Κ.Ε. εξελέγη στην 67η θέση ο Γιώργος Μπαλάφας με 396 σταυρούς προτίμησης. Υποψήφια για την Κ.Ε., όπως πληροφορήθηκα, ήταν και η βουλευτής του κόμματος Ελένη Αυλωνίτου, η οποία δεν εξελέγη. Δεν εκτίμησαν όπως φάνηκε οι σύντροφοί της τα ξενύχτια της στη «Δίκη» του ΣΚΑΪ με τον Κυριάκο Θωμαΐδη.

Όπως θα έχετε ήδη ενημερωθεί

επανήλθε ο θεσμός των αιώνιων φοιτητών στα δημόσια πανεπιστήμια, με νόμο που ψηφίστηκε πριν λίγο καιρό από την πλειοψηφία της Βουλής των Ελλήνων.
Με τον προηγούμενο νόμο Διαμαντοπούλου είχε αφαιρεθεί το προνόμιο αυτό που είχαν εδώ και δεκαετίες οι φοιτητές, να ολοκληρώνουν δηλαδή τις σπουδές τους όποτε το ήθελαν και όποτε το αποφάσιζαν. Οι λιμνάζοντες φοιτητές (έτσι αναφέρονται οι αιώνιοι) σε ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι 180.000 (140.000 σε ΑΕΙ και 40.000 σε ΤΕΙ). Από αυτούς με τον προηγούμενο νόμο θα είχαν διαγραφεί 129.000 από τα ΑΕΙ και 24.000 από τα ΤΕΙ. Ο νόμος Διαμαντοπούλου προέβλεπε επίσης ότι οι σπουδές θα ολοκληρώνονταν σε τόσα έτη όσα είναι τα έτη σπουδών για κάθε σχολή προσαυξανόμενα κατά το ήμιση. Χρόνος αρκετός για όσους ήθελαν πραγματικά να σπουδάσουν και να πάρουν το πτυχίο τους.

Ο νέος νόμος δίνει το δικαίωμα σε όσους φοιτητές θέλουν να παραμείνουν αιώνιοι δια βίου. Αυτό θεωρείται από κάποιους προοδευτικό.

Αντί να τον στείλεις «αδιάβαστο» για την εν γένει συμπεριφορά του, έπεσες στην παγίδα
που σου στήσανε!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή