Καλώς σμίξαμε!

Γειά και χαρά σας, χωριανοί, και καλώς ξανασμίξαμε!
Μη σας ξενίζει ο όρος χωριανοί γιατί στην ουσία ένα χωριό είμαστε. Ποιός θα το περίμενε, για παράδειγμα, ότι τον Δεκαπενταύγουστο, στην πανέμορφη παραλία του Αγίου Ανδρέα, πίσω από το Κατάκολο, στον Πύργο Ηλείας, θα συναντούσα τέσσερις Γαλατσιώτες;

Κι όταν λέω πανέμορφη παραλία δεν υπερβάλλω καθόλου. Τα συνδυάζει όλα! Καθαρά βαθιά νερά, λίγη άμμος, λίγα βραχάκια τα οποία ξεπροβάλλουν σαν πίνακας ζωγραφικής, ατέλειωτο πράσινο με θέα αξεπέραστη. Και το κυριότερο, τρία cafe bar – ουζερί (Κάστρο, Βρηνιώτης, Ληρής) με υπέροχους μεζέδες για να απολαμβάνεις το καραφάκι και την παγωμένη μπύρα σου. Καλή σεζόν, λοιπόν, καλό φθινόπωρο και καλό χειμώνα!
Ο φετινός χειμώνας προβλέπεται να είναι πολύ δύσκολος. Θα μου πείτε, οι προηγούμενοι που πέρασαμε τι ήταν, βελούδινοι; Όχι, το ίδιο ήταν αλλά μετά από 7 χρόνια κρίσης, τα πράγματα όσο πηγαίνουν γίνονται και χειρότερα. Και το κυριότερο δεν υπάρχει ένδειξη για έξοδο από το σκοτεινό τούνελ όσο κι αν κάποιοι λένε ότι στην άκρη του υπάρχει φως.
Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα αλλά για όλους η σεζόν δεν ξεκίνησε καλά. Ειδικότερα όμως για τον κλάδο τον δικό μας. Δεν είναι και λίγο να βλέπουν το φάσμα της ανεργίας να διαγράφεται μπροστά τους εργαζόμενοι στα τηλεοπτικά κανάλια, οι οποίοι σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ φτάνουν τους 4.800.
Όλοι οι τομείς της οικονομίας, αυτά τα χρόνια έχουν πληγεί. Αλλά ο κλάδος των ΜΜΕ (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες) έχουν υποστεί στην κυριολεξία καθίζηση αφού η διαφημιστική δαπάνη έχει μειώθει κατά 85%. Σήμερα η διαφημιστική πίτα είναι 200 εκατ. ευρώ το χρόνο όταν το 2008 μόνο ο ΟΠΑΠ διέθετε γύρω στα 240 εκατ. ευρώ για διαφήμιση. Επαίρεται η κυβέρνηση και σ’ένα βαθμό  καλά κάνει, για τα 246 εκατ. που εξασφάλισε από τις τέσσερις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών μέσω του πλειοδοτικού διαγωνισμού. Αλλά τα ίδια και ίσως και περισσότερα χρήματα θα είχε εξασφαλίσει αν οι άδειες δεν ήταν τέσσερις αλλά δέκα ή δώδεκα, όσες δηλαδή χωράει το φάσμα. Εκτός αυτού, θα είχε δημιουργήσει άλλες 1.500 έως 2.000 θέσεις εργασίας.
Κι αυτό που λέγεται, και από επίσημα χείλη μάλιστα, ότι τάχα δώθηκαν μόνο τέσσερις άδειες για να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις, είναι ανακριβές. Και τούτο διότι πρώτον ουδείς μπορεί να εξασφαλίσει έσοδα 50 εκατ. ευρώ για κάθε τηλεοπτικό κανάλι. Και δεύτερον οι τηλεοπτικοί σταθμοί που θα εκπέμπουν μαζί με τα τρία δημόσια κανάλια θα είναι επτά. Εκτός κι αν με νόμο απαγορευτεί στη δημόσια τηλεόραση να φιλοξενεί διαφημίσεις. Και πώς τελικά μπορεί να είναι βιώσιμο ένα κανάλι όταν έχει δώσει 76 εκατ. ευρώ για την άδεια, η οποία έχει διάρκεια 10 ετών, και θα χρειαστεί το λιγότερο άλλα 30 εκατ. για να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές.
Άλλοι επομένως ήταν οι λόγοι που επέβαλαν στην κυβέρνηση να δώσει τέσσερις άδειες και όχι η βιωσιμότητα των τηλεοπτικών επιχειρήσεων και φυσικά άλλοι ήταν οι λόγοι που οι πλειοδότες έφτασαν τόσο ψηλά το τίμημα. Διότι, μην κοροϊδευόμαστε, η κάθε τηλεοπτική άδεια δεν κοστολογείται πάνω από 20 εκατ. Τόσα υπολόγιζαν, δε, ότι θα εισπράξουν και οι κυβερνώντες.
Συγχωρείστε με που πλάτιασα λίγο με τα τηλεοπτικά αλλά όπως και να το κάνουμε έχω «έννομο», όπως θα λέγαμε, συμφέρον. Πολλά πάντως θα πάρουν το δρόμο τους μετά και την απόφαση του ΣτΕ που θα κρίνει τη συνταγματικότητα του νόμου.

Πήγαινε στην κορυφή