Οι 300 του ΟΑΚΑ

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Οι  300      του ΟΑΚΑ

Διεξήχθη τελικά ο πολυσυζητημένος τελικός αγώνας ποδοσφαίρου για το Κύπελλο Ελλάδος μεταξύ του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ.

Κυπελλούχος για την ποδοσφαιρική χρονιά 2015-2016 αναδείχθηκε η ΑΕΚ.

Ο αγώνας έγινε, όπως είδαν όλοι οι τηλεαθετές, σ’ένα κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο από… 300 οπαδούς. Εκεί έχει καταντήσει το ελληνικό ποδοσφαιρο. Αντί στις εξέδρες να βρίσκονται 70.000 θεατές, επετράπη από τις αρμόδιες αρχές τον αγώνα να παρακολουθήσουν μόνο 300 άτομα.

Διερωτώνται πολλοί υγιείς φίλαθλοι και οπαδοί, μεταξύ αυτών κι εγώ, για ποιό λόγο υπάρχει ακόμα αυτή η διοργάνωση που λέγεται ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου; Από όποια πλευρά κι αν το δει κάποιος, μη φανατικός, θα διαπιστώσει ότι το ελληνικό ποδοσφαιρο στην κυριολεξία βρωμάει. Το προϊόν είναι σάπιο και έχει σαπίσει εδώ και πολλά χρόνια.
Πολλές κατά καιρούς κυβερνήσεις, μέσω των αρμοδίων υπουργών Αθλητισμού, προσπάθησαν είναι αλήθεια να βάλουν τάξη σ’ αυτό το χώρο αλλά τελικά οι προσπάθειές τους απέβησαν άκαρπες. Θα θυμούνται πολλοί την κόντρα του πρώην υπουργού επί κυβερνήσεων Σημίτη, Γιώργου Φλωρίδη, με τον παράγοντα της ΕΠΟ και του ποδοσφαίρου Βίκτωρα Μητρόπουλο. Όλοι νόμιζαν ότι κάτι θα γίνει και θα διορθωθούν τα πράγματα. Αλλά τα γεγονότα που ακολούθησαν απέδειξαν ότι το βρώμικο κύκλωμα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι πανίσχυρο.
Όπως πανίσχυρο παραμένει ακόμα παρά τις προσπάθειες και του σημερινού υπουργού Αθλητισμού Γιώργου Κοντονή. Στο τέλος θα δείτε ότι τίποτα δεν θα αλλάξει.
Και δεν είμαι σίγουρος αν πραγματικά οι κυβερνήσεις και οι αρμόδιοι υπουργοί θέλουν να ξεβρωμίσει ο χώρος και να επικρατήσει ισονομία και δικαιοσύνη. Η Αγγλία, η οποία ήθελε πραγματικά να εξυγιάνει το δικό της ποδοσφαιρο, την περίοδο της Θάτσερ, πήρε σκληρές αποφάσεις και τελικά τα κατάφεραν. Απαγόρευσαν τότε τη συμμετοχή όλων των αγγλικών ομάδων σ’ όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για μια πενταετία. Υποχρέωσαν όλες τις ομάδες να προχωρήσουν σε ανακαίνιση των γηπέδων τους. Ψήφισαν αυστηρούς νόμους τους οποίους και εφάρμοσαν και δεν τους άφησαν στα χαρτιά. Για πολλά χρόνια σ’όλα τα γήπεδα, κάθε Κυριακή λειτουργούσαν αυτόφωρα δικαστήρια. Όποιος οπαδός συλλαμβάνονταν, δικαζόταν επιτόπου και όχι αναβολή στην αναβολή μέχρι το αδίκημα να παραγραφεί.
Σε εμάς και να ψηφιστεί κάποιος νόμος ο οποίος βελτιώνει λίγο τα πράγματα, δεν εφαρμόζεται ποτέ. Παράδειγμα ο νόμος που έχει ψηφιστεί για το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τις κάμερες παρακολούθησης εντός των γηπέδων στους αγώνες της Α’ Εθνικής Κατηγορίας, που δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα το οποίο συναρπάζει τους πληθυσμούς, ανεξαρτήτως οικονομικής και κοινωνικής τάξης. Το καλό ποδόσφαιρο προσφέρει πραγματικά ωραίο θέαμα. Γι’αυτό όλα τα γήπεδα σε χώρες ανεπτυγμένες και υγιείς ποδοσφαιρικά, είναι κάθε Κυριακή γεμάτα. Σε Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, ακόμα και ομάδες που αγωνίζονται στη Β’ Κατηγορία βλέπουν τα γήπεδά τους κάθε Κυριακή γεμάτα. Δεν συζητάμε για την Α’ Κατηγορία γιατί εκεί όλα σχεδόν τα εισιτήρια είναι διαρκείας.
Σ’αυτές τις χώρες το όποιο διαιτητικό λάθος θεωρείται ανθρώπινο και όχι εσκεμμένη ενέργεια, η οποία αλλοιώνει το αποτέλεσμα του αγώνα.
Αν θέλουμε, λοιπόν, κι εμείς εδώ στη χώρα μας να δούμε τα γήπεδα ποδοσφαίρου γεμάτα, οι αγώνες να διεξάγονται χωρίς το φόβο της φωτοβολίδας ή της πέτρας, το λάθος του διαιτητή να το θωρούμε πραγματικά ανθρώπινο λαθος, θα πρέπει οι κυβερνήσεις να αποφασίσουν κάποια στιγμή να πάρουν σοβαρά μέτρα. Σοβαρά και σκληρά μέτρα όμως για όλους και προς πάσα κατεύθυνση. Αλλά όταν ακούς υπουργό – όχι του Αθλητισμού – εντός της Ελληνικής Βουλής να ομολογεί ότι «θα ψηφίσουμε αυτόν τον νόμο, αλλά δεν θα τον εφαρμόσουμε», τότε προσγειώνεσαι στην πραγματικότητα και παύεις να ζεις με ψευδαισθήσεις.


Όταν, κύριοι δημοτικοί
σύμβουλοι
της αντιπολίτευσης,

καταθέτετε – και καλά κάνετε! – στο Δημοτικό Συμβούλιο κάποια γραπτή ερώτηση προς τη διοίκηση του Δήμου για θέματα που αφορούν τους δημότες μας, δεν είναι υποχρεωτικό να καλείτε και τους ενδιαφερόμενους στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Όταν μάλιστα οι ενδιαφερόμενοι ανήκουν και σε ευπαθείς ομάδες, τότε ακυρώνεται η όποια προσπάθειά σας και το ενδιαφέρον σας.
Αυτό συνέβει στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο όταν διαβάστηκε ερώτηση των δημοτικών συμβούλων Χρήστου Κιούπη και Κωνσταντίνου Ζώμπου προς τη διοίκηση του Δήμου για τα προνοιακά επιδόματα, τα οποία έχουν καθυστερήσει να δωθούν στους δικαιούχους. Αφού απάντησε η διοίκηση του Δήμου και η συζήτηση έλαβε τέλος, τότε ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Κιούπης πλησίασε ένα άτομο, δικαιούχο προνοιακού επιδόματος, μαζί με το σύνοδό του, για να του πει ότι «ακούσατε τι είπαμε εμείς και τι απάντησε ο δήμαρχος».
Είναι προφανές ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν ήρθαν από μόνοι τους στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά ήταν καλεσμένοι του κ. Κιούπη. Κι αν είχαν τη διάθεση να έρθουν μόνοι τους στη συνεδρίαση, ο ίδιος ο κ. Κιούπης θα έπρεπε να τους αποτρέψει για να μην ταλαιπωρηθούν αδίκως. Το «κάνε το καλό και ρίξτο στο γυαλό» δεν το έχει ακουστά ο κ. Κιούπης.
Υ.Γ. Η απάντηση του Δημάρχου ως προς τα προνοιακά επιδόματα ήταν ότι θα πληρωθούν εντός των ημερών και η μικρή καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι οι υπηρεσίες του Δήμου Γαλατσίου ανέλαβαν για πρώτη φορά αυτό το έργο. Μέχρι τώρα τα προνοιακά επιδόματα δίνονταν από το Δήμο Αθηναίων.

Πήγαινε στην κορυφή