Η κοινωνία σε σύγχυση

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Η κοινωνία σε σύγχυση

Μια κοινωνία απαισιόδοξη και σε σύγχυση έδειξαν τα αποτέλεσματα της δηοσκόπήσης της εταιρείας ΚΑΠΠΑ RESEARCH, τα οποία παρουσιάστηκαν στην εφημερίδα «Το Βήμα» πριν λίγες μέρες.

Σε σχετική ερώτηση με τη θέση της χώρας μας το 74,7% των πολιτών απαντά ότι πρέπει να παραμείνουμε μέλη της Ε.Ε. και το 60,3% ότι πρέπει να παραμείνουμε μέλη του ευρώ.
Η σύγχυση των πολιτών φαίνεται από τις απαντήσεις που έδωσαν στις δύο επόμενες ερωτήσεις. Στην ερώτηση αν τελικά τα μέτρα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι σκληρά, τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, το 46,3% απαντά ότι πρέπει να τα περάσει το συντομότερο από τη Βουλή και να κλείσει η αξιολόγηση και το 34,3% να κάνει δημοψήφισμα. Στην επόμενη ερώτηση, αν τελικά η κυβέρνηση κάνει δημοψήφισμα για τα μέτρα, εσείς τι θα ψηφίσατε: εγκρίνετε τα μέτρα ή δεν τα εγκρίνετε; Το 54,8% θα ψήφιζε ότι «δεν εγκρίνω τα μέτρα» και το 23% «εγκρίνω τα μέτρα».
Στην ερώτηση ποιά κατεύθυνση πιστεύετε ότι πρέπει να ακολουθήσει η χώρα την επόμενη πενταετία, το 49,5% απαντά ότι πρέπει να παραμείνει εντός της ευρωζώνης με τήρηση του μνημονίου και το 44,5% απαντά ότι πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο αποχώρησης από τη ζώνη του ευρώ.
Και στην ερώτηση, «κρίνοντας εκ των υστέρων, θεωρείτε ότι ψηφίσατε σωστά ή ότι ψηφίσατε λάθος στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές», το 66-68% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ψήφισε σωστά στις αναμετρήσεις του 2012 και του 2015 αλλά στην ερώτηση «αν το σύνολο του εκλογικού σώματος πιστεύετε ότι ψήφισε σωστά ή λάθος», το 60-72% πιστεύει ότι το εκλογικό σώμα ψήφισε λάθος! Αυτό δείχνει ότι η κοινωνία είναι σε τρικυμία.
Τέλος, στην ερώτηση ποιό συναίσθημα επικρατεί στην καθημερινότητά σας όσον αφορά στην κατάσταση της χώρας, το 81,4% απαντά ανησυχία, το 77,8% απογοήτευση, το 71,4% θυμός, το 43% φόβος και μόνο το 4,4% πίστη, το 13% ελπίδα, 2% υπερηφάνεια και 0,4% ευτυχία! Πολύ θα ήθελα να μάθω ποιό είναι αυτό το 0,4%!
Αυτά τα στοιχεία δείχνουν μια κοινωνία αλλοπρόσαλλη και καταθλιπτική… και πώς να μην είναι όταν ήδη κλείσαμε 6 χρόνια μνημονίων, 6 χρόνια περικοπών και φτώχειας χωρίς να υπάρχει προοπτική για κάτι καλύτερο. Όταν μπήκαμε για πρώτη φορά στο μνημόνιο, τον Απρίλιο του 2010, συζητώντας με τα παιδιά μου, τους είπα ότι πρέπει να εξοπλιστούμε με υπομονή και κουράγιο γιατί η ιστορία αυτή θα κρατήσει πάνω από 10 χρόνια. Μπήκαμε ήδη στον 7ο μνημονιακό χρόνο και … έχει ο Θεός. Κανείς δεν γνωρίζει πότε κι αν τελειώσουμε με τα μνημόνια…
Η ευθύνη γι’αυτό ανήκει σε όλους τους πολιτικούς ηγέτες του τόπου, οι οποίοι δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, όπως έκαναν άλλες χώρες (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος), οι οποίες μπήκαν μετά από εμάς στο μνημόνιο και τώρα έχουν επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης.


ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

Εύχομαι σε όλους ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ και μακάρι η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει και την ανάπτυξη στον τόπο μας, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός. Καλό ταξίδι και καλή επιστροφή σε όσους ταξιδέψουν εκτός Αθηνών.
Αν και δεν βλέπω – παρά τον καλό καιρό – να υπάρξει μαζική έξοδος των Αθηναίων. Τα ταξίδια πλέον στην περιφέρεια έχουν γίνει ακριβό σπορ. Και πώς να μην έχουν γίνει όταν εγώ για διόδια μόνο για να πάω στον Πύργο θέλω 30 ευρώ… Δεν θέλω να σκέφτομαι αυτόν που θα πάει Θεσσαλονίκη. Προσθέστε τώρα τα καύσιμα και όλα τα υπόλοιπα, να δείτε σε τι ύψος ανεβαίνει ο λογαριασμός.
Τις παλιές καλές εποχές όσοι έφευγαν από την Αθήνα για τα χωριά τους να περάσουν το Πάσχα, γνώριζαν ότι εκεί θα τα έβρισκαν όλα έτοιμα χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση δική τους. Τώρα τα πράγματα εχουν αλλάξει. Η κρίση έχει χτυπήσει και την περιφέρεια. Και εκεί υπάρχουν κλειστά μαγαζια, δημόσια συσσίτια και κοινωνικά παντοπωλεία. Βέβαια, οι επιτπώσεις της κρίσης θα έλεγα ότι είναι πιο ανώδυνες από την Αθήνα και τις άλλες μεγαλουπόλεις, αλλά και οι άνθρωποι της επαρχίας αντιμετωπίζουν τα ίδια σοβαρά προβληματα με εμάς εδώ στην Αθήνα.
Τέλος πάντων, εύχομαι σε όλους Καλό Πάσχα, Καλή Ανάσταση και καλό δρόμο σε όσους ταξιδέψουν!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή