Ο Δήμος δεν είναι δημόσιο;

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Ο Δήμος δεν είναι δημόσιο;

Στο προηγούμενο φύλλο του «ΠΑΛΜΟΥ» δημοσιεύσαμε την επιστολή του Δημάρχου Γαλατσίου Γιώργου Μαρκόπουλου προς το ΤΑΙΠΕΔ με την οποία ζητούσε την παραχώρηση όλου του Παλαί και επ’αόριστον. Το περιεχόμενο της επιστολής έγινε αντικείμενο συζήτησης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 8ης Φεβρουαρίου.

Οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων ήταν λίγο πολύ γνωστές γιατί το θέμα είναι παλιό. Δύο ήταν τα καίρια σημεία στα οποία στάθηκαν στην κριτική τους όλες οι πλευρές της αντιπολίτευσης. Το ένα σημείο για το οποίο κατηγόρησαν το Δήμαρχο είναι ότι πουθενά η επιστολή δεν αναφέρει το δημόσιο χαρακτήρα του Παλαί. Από τη στιγμή όμως που το ακίνητο θα περιέλθει στο Δήμο Γαλατσίου ή στο συνεργατικό σχήμα Δήμων και Περιφέρειας, αυτό δεν είναι δημόσιο; Τι νόημα λοιπόν θα είχε η αναφορά στην επιστολή για το δημόσιο χαρακτήρα; Αυτό ετίθετο από τον Δήμο και τους φορείς της πόλης την εποχή που λέγαμε τί δεν θέλουμε να γίνει στο Παλαί.
Σήμερα που οι εγκαταστασεις πρόκειται να παραχωρηθούν στο Δήμο έστω και για έξι μήνες, πιστεύω ότι διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του.
Η θέση η δική μου, η οποία έχει επανειλημμένως διατυπωθεί και η οποία διαφέρει σε κάποια σημεία με την επιστολή του Δημάρχου είναι ότι πρώτον ο Δήμος Γαλατσίου έπρεπε μόνος του να διεκιδκήσει την παραχώρηση του Παλαί και δεύτερον, η επιστολή θα έπρεπε να κοινοποιηθεί προς τους αρμόδιους φορείς της κυβέρνησης, τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές της Β’ Αθήνας. Γιατί, κακά τα ψέματα, αν ποτέ παρθεί απόφαση για οριστική παραχώρηση του Παλαί αυτή θα είναι πολιτική! Όπως πολιτική – και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο – ήταν και η απόφαση για εξαίρεση των 650 στρεμμάτων από την ιδωτικοποίηση του ΟΛΠ.
Ως προς την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του Παλαί, θα πρέπει να μην είμαστε αιθεροβάμονες, όπως έλεγε και καποια ψυχή, αλλά προσγειωμένοι στην πραγματικότητα και μάλιστα τη σημερινή και δύσκολη από οικονομικής άποψης. Η κεντρική κυβέρνηση δεν πρόκειται, αν το Παλαί περάσει στο Δήμο, να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα. Εδώ δεν υπάρχουν χρήματα για τα νοσοκομεία και τα σχολεία, το Παλαί θα κοιτάξουν; Το κόστος λειτουργίας του και όχι μόνο, μπορεί να καλυφθεί από την μερική εκμετάλλευση των 35.000 τ.μ. στεγασμένων χώρων του. Δεν νομίζω ότι τα αθλητικά σωματεία της πόλης μας χρειάζονται χιλιάδες τετραγωνικά για να λειτουργήσουν.
Το Παλαί μπορεί να καλύψει μόνο του, όχι μόνο τα λειτουργικά του έξοδα, αλλά να έχει και κέρδη, τα οποία ο Δήμος θα μπορούσε να επενδύσει σε κοινωνικές δομές για την στήριξη των αδύναμων οικονομικά συνδημοτών μας. Το έχω ξαναπεί, αν το Παλαί περάσει στα χέρια του Δήμου Γαλατσίου κάτω από συκγκεριμένες προϋποθέσις και με ένα οραματικό σχεδιασμό μπορεί να αλλάξει η μορφή και η λειτουργία της πόλης μας.

Πήγαινε στην κορυφή