Νέα ονόματα σε πλατείες και οδούς του Γαλατσίου

Πλατεία Ειρήνης Κουμαριανού θα λέγεται πλέον η πλατεία στη συμβολή των οδών Μαραθώνος και Κουρτίου και σε Πλατεία Φώτη Κόντογλου μετονομάζεται η μέχρι πρότινος πλατεία Αγίας Ειρήνης. Αυτά είναι δύο μόνο από τα έντεκα ονόματα που αποφάσισαν ομόφωνα τα μέλη της Διαπαραταξιακής Επιτροπής Ονοματοδοσίας του Δήμου Γαλατσίου να λάβουν αντίστοιχες οδοί και πλατείες της πόλης μας.

Ας δούμε ποιές ήταν οι προτάσεις που πρότεινε η Διαπαραταξιακή προς το Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο τελικώς τις ενέκρινε στην πρόσφατη συνεδρίασή του.
1. Πηγής (πλατεία)
Η πηγή είναι ένα από τα βασικά στοιχεία και μνημεία της πόλης μας. Για τη δημιουργία της πόλης, έπαιξε καταλυτικό ρόλο μαζί με την πέτρα της περιοχής. Ρέει αδιάκοπα εκατοντάδες χρόνια μέχρι και σήμερα.
2. Δημητρίου Καμπούρογλου (οδός) κοντά στις οδούς Ανδριτσαίνης & Χριστιανουπόλεως
Ο Δημήτριος Καμπούρογλου, ιστοριοδίφης, λογοτέχνης, δικηγόρος, ποιητής και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μας ταξιδεύει στο Γαλάτσι του 1600 με το εξαιρετικό του κείμενο «Γραικός, Γενίτσαρος και Βενετσάνος» και μας περιγράφει την πηγή από την οποία τρέχει αγιασμένο νερό.
3. Ζαχαρία Παπαντωνίου (οδός) κοντά στην οδό Νικοτσάρα
Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, λογοτέχνης, ποιητής, διηγηματογράφος, δημοσιογράφος, κριτικός τέχνης και ακαδημαϊκός, περιγράφει σε κείμενό του το Γαλάτσι του 1911 με την τέντα, το καφενείο και την πηγή, όλα δίπλα στην παλιά εκκλησία της Αγίας Γλυκερίας.
4. Σπύρου Βασιλείου (οδός) κοντά στην οδό Κιλκίς
Ο Σπύρος Βασιλείου, ζωγράφος, αγιογράφος, χαράκτης, σκηνογράφος, γραφίστας, διακοσμητής, συγγραφέας, κριτικός, δάσκαλος, έχει ζωγραφίσει την πόλη μας δεκάδες φορές και με διαφορετικές τεχνοτροπίες. Τα περισσότερα έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη.
5. Αγχεσμού (πλατεία), πρώην πλατεία Παραδεισίων
Το αρχαίο όνομα του λόφου της πόλης μας. Μέχρι να χρησιμοποιηθεί το τοπωνύμιο «Τουρκοβούνι» και «Τουρκοβούνια» ήταν το όνομα που ανελιππώς χρησιμοποιήθηκε πάνω από 2.500 χρόνια για τη λοφοσειρά από τον Λυκαβηττό μέχρι την άκρη του Λόφου του Γαλατσίου (αναφορές μέχρι και το 1875).
6. Ειρήνης Κουμαριανού (πλατεία) στην οδό Μαραθώνος & Κουρτίου
Η Ειρήνη Κουμαριανού (1931 – 25 Ιανουαρίου 2013) ήταν Ελληνίδα ηθοποιός. Γεννήθηκε στο Γαλάτσι και αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες φωσιογνωμίες του ελληνικού θεάτρου. Είχε πρωταγωνιστήσει σε αρκετές παραστάσεις κυρίως του Εθνικού Θεάτρου ενώ παράλληλα συμμετείχε σε πολλές αρχαίες τραγωδίες κυρίως της Επιδαύρου.
7. Νικολάου Λύτρα (οδός), μονόδρομος πλατείας Ανδριτσαίνης
Ο Νικόλαος Λύτρας, διακεκριμένος ζωγράφος μας, έχει ζωγραφίσει την πόλη μας (αρχές του 1900) και το λόφο της.
8. Φώτη Κόντογλου (πλατεία), πλατεία Αγίας Ειρήνης (Κουντουριώτου, Αλκυόνης)
Ο Φώτης Κόντογλου, λογοτέχνης και ζωγράφος, ασχολήθηκε με τον μοναδικό τρούλο της Ομορφοκκλησιάς μας και τον περίφημο Παντοκράτορά του, τον οποίο μελέτησε πάνω από τριάντα χρόνια, αντέγραψε και ζωγράφισε σε πολλούς ναούς, σε όλη την Ελλάδα (Οινούσσες, Καπνικαρέα κλπ.)
9. Διός Αγχεσμίου (οδός) σκαλοπάτια ανάμεσα Πρωτοπαπαδάκη & Έβρου, απέναντι από οδό Καβάλας
Ο αρχαίος περιηγητής Παυσανίας (περί το 150 μ.Χ.) αναφερόμενος στα όρη που περιβάλλουν την Αθήνα, μετά την Πεντέλη, τον Υμηττό και την Πάρνηθα, λέει: «και Αγχεσμός όρος εστί ου μέγα και Διός άγαλμα αγχεσμίου» (Παυσ. Αττικά Ι. 32 2).
Από το απόσπασμα αυτό προκύπτει ότι ο Αγχεσμός ήταν μικρό βουνό στο οποίο υπήρχε άγαλμα του αγχεσμίου Διός. «Επί του Αγχεσμού ην άγαλμα του Διός και μέχρι χθες εσώζετο κλίμαξ και επιγραφή ΔΙΟΣ ΑΓΧΕΣΜΟΥ λαλεξευμέναι επί του βράχου… όπες σημαίνει ότι ιστορικόν μνημείον υπό μόνου του Παυσανίου μνημονευόμενον, κατεστράφη ένεκα της αμάθειας ή αφροντησίας των προϋπαρξασών Κυβερνήσεων».
10. Σπύρου Βραδή (οδός) σκαλοπάτια Ξάνθης
Ο Σπύρος Βραδής υπήρξε εξέχων γιατρός του Γαλατσίου.
11. Ιάκωβου Καμπανέλλη (πλατεία), Απειράνθου, Λυκούργου, Ελ. Βενιζέλου
Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης (2 Δεκεμβρίου 1921 – 29 Μαρτίου 2011) ήταν Έλληνας θεατρικός συγγραφέας, δημοσιογράφος και ακαδημαϊκός.

Πήγαινε στην κορυφή