Οι σκύλοι και οι γάτες πρέπει να τρώνε κόκκαλα;

Αδέσποτες Φάτσες 

Φιλοζωϊκό Σωµατείο
Γαλατσίου Γ.Α.Φ.

Όλοι λίγο πολύ έχουμε στο μυαλό μας την εικόνα ενός σκύλου που απολαμβάνει ένα κόκαλο και μιας γάτας να φλερτάρει με ψαροκόκαλα. Τα κόκαλα είναι μια ιδιαίτερα απολαυστική ενασχόληση γι’ αυτά, δεν έχουν όμως καμία απολύτως διατροφική αξία. Αντιθέτως, τα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν είναι σοβαρά και μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και το θάνατο του ζώου.


Θραύσματα από κόκαλα μπορούν να προκαλέσουν χρόνιο πρόβλημα στον οισοφάγο του ζώου, είναι πολύ πιθανό να σφηνώσουν στο λαιμό του εμποδίζοντας είτε τη δίοδο του αέρα και να προκληθεί ασφυξία, είτε της τροφής με αποτέλεσμα να μη μπορεί να τραφεί.


Ένα κόκκαλο μπορεί να κολλήσει στο στομάχι, το παχύ και το λεπτό έντερο του ζώου, προκαλώντας έντονα προβλήματα ακόμα και διάτρηση που θα οδηγήσει σε θάνατο, καθώς επίσης και να τραυματίσει σοβαρά τον πρωκτό κατά την αφόδευση.


Οι πιο ελαφριές περιπτώσεις αλλά ιδιαίτερα επώδυνες για τα ζώα είναι ο τραυματισμός στα χείλη, τα ούλα και τη γλώσσα αφού τα κόκαλα όταν σπάνε μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα αιχμηρά.


Κάποιες ενδείξεις τραυματισμού από κόκκαλο:


1. Προσπάθεια να αναπνεύσει σωστά


2. Δυσκολία αφόδευσης


3. Διάρροια με αίμα


4. Ξύσιμο του στόματος με τις πατούσες


5. Απώλεια όρεξης (για φαγητό)


6. Εμετός


Καλό θα ήταν να έχουμε πάντα στο μυαλό μας πως ενώ στα δεσποζόμενα ζώα θα μπορούσαμε ίσως να αντιμετωπίσουμε κάποια από τα προβλήματα δεδομένου πως παρατηρούμε τις αλλαγές στη συμπεριφορά τους, τα αδέσποτα ζώα δεν έχουν την ίδια τύχη.


Κανείς δε θα προσέξει κάτι από τα παραπάνω, επομένως το τάισμα των αδέσποτων με κόκαλα μόνο προβλήματα μπορεί να τους δημιουργήσει και πιθανόν να οδηγήσει σε βασανιστικό θάνατο από διάφορες εσωτερικές μολύνσεις, ασφυξία ή ασιτία σε περίπτωση που φράξει κάποιο κόκαλο τη δίοδο αέρα ή τροφής.


Για περισσότερες λεπτομέρειες και συμβουλές επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας, μια συζήτηση μαζί του μπορεί να φανεί σωτήρια για το ζωάκι σας και τα αδέσποτα που φροντίζετε.

Επικοινωνία:
• Facebook: Φιλοζωϊκό Σωµατείο
Γαλατσίου Γ.Α.Φ.
• Ε-mail somatiogaf@gmail.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή