Γεύσεις & αρώματα πολιτισμών

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διαπολιτισμική εκδήλωση «Πολιτισμών… Γεύσις!», που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) του Δήμου Γαλατσίου, τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, στις 6 το απόγευμα. Η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου, όπου δεν έπεφτε καρφίτσα, γέμισε χρώματα, αρώματα, γεύσεις και – κυρίως! – χαμόγελα άλλων πολιτισμών και η μαγεία ήταν πως όλα και όλοι «έδεσαν» μεταξύ τους!

Όσοι βρέθηκαν στην αίθουσα «Θάνος Κωτσόπουλος», λοιπόν, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αρχικά την κεντρική ομιλία, με θέμα «Διάλογος Πολιτισμών» από την Πρόεδρο του Ελληνικού Νεανικού Παιδικού Πανεπιστήμιου Ελλάδος κ. Παρασκευή Παπαγιάννη. Η ομιλήτρια προβλημάτισε τους παρευρισκόμενους προσεγγίζοντας καίρια ζητήματα με ιδιαίτερα προσιτό τρόπο και αμεσότητα και παράλληλα παρουσίασε αντιπροσωπευτικές εικόνες που με την αλήθεια και τη ζωντάνια τους κέρδισαν το ενδιαφέρον του κοινού.
Στη συνέχεια η ομάδα εφήβων Γαλατσίου «Οι νέοι μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο», με συντονίστρια την Shirin Youssefian Maanian παρουσίασε θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Όλοι στο ίδιο τρένο…», όπου τα νέα παιδιά καθήλωσαν το κοινό, ευαισθητοποίησαν και συγκίνησαν μέσα από διαλόγους γεμάτους νόημα, βγαλμένους κυριολεκτικά από την καθημερινή ζωή!
Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τη Ρουμανία, από τα παιδιά της Ένωσης Ρουμάνων Γυναικών, που χόρεψαν με πολύ χάρη και καταχειροκροτήθηκαν!
Τον κόσμο έπειτα ξεσήκωσε με υπέροχα λικνίσματα και χορό της κοιλιάς η χορεύτρια που προσκάλεσε ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων!
Ακολούθησαν οι κυρίες από την Αφρική, οι οποίες με τις χαρακτηριστικές παραδοσιακές στολές τους και τους έντονους ρυθμούς τους, μας μετέφεραν στην αφρικάνικη ήπειρο, όπου ο χορός είναι ενσωματωμένος σε κάθε καθημερινή δραστηριότητα!
Ο ενθουσιασμός παρέμεινε αμείωτος με την παρουσίαση των πανέμορφων χορευτριών του Ρώσικου Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου «Μπεριόζκα», οι οποίες χόρεψαν σε παραδοσιακούς ρώσικους ρυθμούς και μάγεψαν το κοινό!
Στη συνέχεια στη σκηνή ανέβηκε η χορευτική ομάδα από το Χορευτικό και Πολιτιστικό Εργαστήρι «Χοροπατήματα» που με ζωντανή μουσική κάλυψη και άψογη εμφάνιση παρουσίασαν χορούς από τη Βόρεια Ελλάδα και συγκλόνισαν το πλήθος.
Η βραδιά έκλεισε με αυθεντική πολυφωνική παράδοση από την αλβανική πολυφωνία των «Lot Kurbeti» – «Τα δάκρυα της ξενιτιάς», οι οποίοι με ήχους αρχέγονους και απλούς προκάλεσαν ρίγη έντονης συγκίνησης…
Στην εκδήλωση συμμετείχαν με καλλιτεχνικό πρόγραμμα αλλά και τοπικά παραδοσιακά εδέσματα, η Ομοσπονδία Αλβανικών Συλλόγων στην Ελλάδα, η  Ένωση Αφρικανών Γυναικών, η Ένωση Αιγυπτιωτών Ελλήνων, η Ένωση Ρουμάνων Γυναικών Ελλάδος, το Ρώσικο Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο «Μπεριόζκα» και το Χορευτικό & Πολιτιστικό Εργαστήρι «Χοροπατήματα».

Πήγαινε στην κορυφή