Μένει όπως είναι το όριο ηλικίας των δικαστών

Ούτε μια ψήφο δεν πήρε στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου η πρόταση είχε καταθέσει η πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου κ. Βασιλική Θάνου (φωτογραφία) για αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών.

Γράφει σχετικά η κ. Ιωάνν Μάνδρου στην “Καθημερινή” της Πέμπτης:

“Πλήρη αποδοκιμασία από τα μέλη του ανωτάτου δικαστηρίου, δικαστές και εισαγγελείς εισέπραξε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, καθώς τόσο η Ολομέλεια των αρεοπαγιτών όσο και εκείνη της Εισαγγελίας του ανωτάτου δικαστηρίου, χθες, απέρριψαν τη θέση της για άμεση αύξηση των ορίων ηλικίας των δικαστικών λειτουργών, θέμα το οποίο είχε τεθεί προς κρίση στο ανώτατο δικαστήριο, ενώ είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στον νομικό και τον πολιτικό κόσμο.

Η αποδοκιμασία της προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου σε θέμα που έχει λάβει, εκ των πραγμάτων, συνταγματικές διαστάσεις προσδίδει στις αποφάσεις τόσο της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου όσο και της Εισαγγελίας του ανωτάτου δικαστηρίου θεσμικά χαρακτηριστικά, που σηματοδοτούν τη στάση της ελληνικής Δικαιοσύνης επί μείζονος σημασίας θεμάτων.

Σε ό,τι αφορά την Ολομέλεια των αρεοπαγιτών, που εξελίχθηκε σε βαριά ήττα της προέδρου του δικαστηρίου, η διάσκεψη κατέληξε σε ψηφοφορία με 40 ανώτατους δικαστικούς να ψηφίζουν ότι δεν υπάρχει καν ανάγκη αύξησης των ορίων ηλικίας τους και 25, που μειοψήφησαν, να τάσσονται υπέρ της άποψης ότι πρέπει τα όρια ηλικίας να αυξηθούν, αλλά χωρίς να τοποθετούνται για τώρα, όπως είχε ζητήσει αρχικά η πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Υστερα από συνεδρίαση περίπου τεσσάρων ωρών και με στιγμές όπου δεν έλειψαν η ένταση και οι υψηλοί τόνοι, τελικώς το αρχικό ερώτημα της προέδρου του Αρείου Πάγου (περί άμεσης εναρμόνισης) των ορίων ηλικίας των δικαστικών, έστω κι αν το Σύνταγμα με ρητές διατάξεις δεν το επιτρέπει, άλλαξε. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρεοπαγίτες και αντιπρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου ζήτησαν το αρχικό ερώτημα της κ. Θάνου να τροποποιηθεί και να τεθεί ότι μόνον στο πλαίσιο της επικείμενης αναθεώρησης του Συντάγματος και όχι τώρα με ρύθμιση ή άλλον τρόπο μπορεί να τεθεί θέμα αύξησης των ορίων των δικαστικών λειτουργών. Η παρέμβαση των μελών του ανωτάτου δικαστηρίου έγινε προκειμένου να προστατευθεί το κύρος τόσο της προέδρου όσο και του δικαστηρίου, με την αποφυγή από το ερώτημα για άμεση ρύθμιση του θέματος, όπως είχε ζητήσει η κ. Θάνου, αναπτύσσοντας σωρεία επιχειρημάτων – διότι εισηγήθηκε το θέμα στην Ολομέλεια μαζί με τους αντιπροέδρους Γ. Σακκά και Ειρήνη Κουρτσόγλου (η τελευταία μόνον επί θεμάτων ευρωπαϊκού δικαίου). Ομως το γεγονός ότι η πρόεδρος δεν δέχθηκε την πρόταση αυτή οδήγησε στη διατύπωση γενικού ερωτήματος, το οποίο κατέτεινε στο να δοθεί απάντηση τελικώς «αν διαπιστώνεται ανάγκη αυξήσεως των ορίων ηλικίας των δικαστικών λειτουργών». Το αποτέλεσμα: οι 40 ψήφισαν ότι δεν υπάρχει ανάγκη αύξησης των ορίων ηλικίας και οι 25 ότι υπάρχει ανάγκη να αυξηθούν τα όρια, αλλά δεν τοποθετήθηκαν για το πότε.

Μετά ταύτα, η θέση της κ. Θάνου για άμεση ρύθμιση του θέματος δεν πήρε ούτε μία ψήφο, ενώ ανάλογη απόρριψη υπήρξε για πρότασή της και από το σύνολο των εισαγγελέων του ανωτάτου δικαστηρίου.

Η Εισαγγελία

Η Ολομέλεια της Εισαγγελίας ομοφώνως τάχθηκε κατά της δυνατότητας να αυξηθούν τώρα τα όρια ηλικίας των δικαστών, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα πρωτίστως για την κ. Θάνου να μείνει στη θέση της, καθώς τον Ιούνιο φεύγει.

Η Ολομέλεια των εισαγγελέων, συμπεριλαμβανομένης και της εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου, αποφάσισε ότι το θέμα μόνον στο πλαίσιο της επικείμενης αναθεώρησης μπορεί να τεθεί, ενώ στο ερώτημα αν πρέπει να πουν τώρα οι εισαγγελείς τη γνώμη τους επ’ αυτού, έξι είπαν ότι είναι πρόωρο και άλλοι έξι τάχθηκαν υπέρ της αύξησης των ορίων ηλικίας των δικαστικών πάντα ενόψει της επικείμενης αναθεώρησης.

Στην Ολομέλεια των εισαγγελέων μετείχαν 12 ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί από τους 17 που υπηρετούν συνολικά σε αυτήν, από τους οποίους πέντε δεν παρέστησαν χθες για λόγους υγείας ή υπηρεσιακούς. Αντιθέτως, στην Ολομέλεια των αρεοπαγιτών μετείχαν συνολικά 65 αρεοπαγίτες και αντιπρόεδροι του ανωτάτου δικαστηρίου.

Η δημόσια θέση της κ. Θάνου να υπάρξει ρύθμιση για παράταση του ορίου ηλικίας των δικαστών πέραν των 67, παρά τη ρητή συνταγματική απαγόρευση, είχε προκαλέσει την καθολική αντίδραση των δικηγορικών συλλόγων, των δικαστικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, της αντιπολίτευσης, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής κατ’ επανάληψη είχε ξεκαθαρίσει ότι οι συνταγματικές διατάξεις δεν επιτρέπουν ρυθμίσεις για τα όρια ηλικίας των δικαστών”. 

πηγη:http://athensvoice.gr/
φωτο:http://.karfitsa.gr/

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή