Μειώνεται ο πληθυσµός της Ελλάδας

ΕΛΛΑΔΑ
Μειώνεται ο πληθυσµός της Ελλάδας

Η µείωση των γεννήσεων στην Ελλάδα έχει τις ρίζες της στην περίοδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Τότε που οι ετήσιες γεννήσεις µειώθηκαν από τις 140.000-150.000 ανά έτος στις 100.000 ετησίως στο τέλος της δεκαετίας του ’80, όπως σηµειώνει ο προϊστάµενος του Τµήµατος Φυσικής και Μεταναστευτικής Κίνησης Πληθυσµού της ΕΛΣΤΑΤ, Κωνσταντίνος Βούλγαρης, µιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθµό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο FM 104,9».

Σύµφωνα µε τον κ. Βούλγαρη η συγκεκριµένα τάση για µείωση των γεννήσεων είχε διάρκεια µιας περίπου 15ετίας. Στη συνέχεια, αναστράφηκε κατά τη δεκαετία του 2000, όταν υπήρξε εµφανής άνοδος στον αριθµό των γεννήσεων, οι οποίες έφτασαν µέχρι και τις 120.000 ανά έτος, πριν φτάσουµε στα σηµερινά ποσοστά αφού σήµερα «οι γεννήσεις σε ετήσια βάση ανέρχονται στο επίπεδο των 90.000 χιλιάδων, κάτι που δηµιουργεί πρό- βληµα γήρανσης του πληθυσµού».

Σηµαντικό εύρηµα των στατιστικών είναι πως στην Ελλάδα «τα τελευταία χρόνια οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις», όπως σηµειώνει ο κ. Βούλγαρης, αφού έχουµε περίπου 120.000 θα- νάτους ετησίως, µια µείωση του πληθυσµού που τα έτη πριν από το 2010 µπορούσε να καλυφθεί από τη µετανάστευση. Κι αυτό διότι εκείνη την πε- ρίοδο «οι άνθρωποι που έρχονταν στη χώρα ήταν περισσότεροι από εκείνους που την εγκατέλειπαν».

Σήµερα η εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα, πέρα από το ζήτηµα της αναλογίας των γεννήσεων µε τους θανάτους, είναι αυτή του φαινοµένου της «αρνητικής µετανάστευσης» κάτι που έχει ως συνέπεια και τη «µείωση κάθε χρόνο του πλη- θυσµού της χώρας σε απόλυτο αριθµό».

Οι προοπτικές για τον πληθυσµό της επικράτειας γενικότερα είναι αρνητικές, αφού υφίσταται και ζήτηµα που άπτεται της «δοµής του πληθυ- σµού, όπου όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι τα επόµενα χρόνια θα συνεχίσουµε να έχουµε µείωση του πληθυσµού και µεγάλη αύξηση του δείκτη γή- ρανσης», τονίζει ο κ. Βούλγαρης. «Θα αυξάνεται ο πληθυσµός πάνω από τα 65 σε βάρος των ηλικιών 0-14» προσθέτει ο Έλληνας επιστήµονας. Η εικόνα είναι «µέχρι σε έναν βαθµό µη ανα- στρέψιµη» τονίζει ο προϊστάµενος του Τµήµατος Φυσικής και Μεταναστευτικής Κίνησης Πληθυ- σµού της ΕΛΣΤΑΤ, για να συµπληρώσει πως η «µετανάστευση αλλά και κάποια αύξηση των γεννήσεων» µπορούν να αντισταθµίσουν ως προς έναν βαθµό την κατάσταση.

Πήγαινε στην κορυφή