Επιταγή κατάρτισης 2.600 ευρώ σε 23.000 ανέργους από 29 έως 64 ετών


Τον Οκτώβριο αναµένεται να προκηρυχθεί από το υπουργείο Εργασίας το νέο πρόγραµµα κατάρτισης και πιστοποίησης ανέργων 29-64 ετών σε κλάδους αιχµής, που φέτος θα αφορά 23.000 δικαιούχους.

Οι ωφελούµενοι θα λάβουν επίδοµα κατάρτισης και πρακτικής άσκη- σης ύψους 2.600 ευρώ (για χρονικό διάστηµα έως έξι µηνών), ενώ οι πάροχοι κατάρτισης (ΚΕΚ) θα λάβουν αµοιβή 1.155 ευρώ η οποία θα προσαυξάνεται κατά 200 ευρώ για κάθε άνεργο που θα συνεχίζει να εργάζεται στην επιχείρηση που έκανε την πρακτική του.

Το πρόγραµµα θα περιλαµβάνει:

– Θεωρητική κατάρτιση 130 ωρών, σε 43 ειδικότητες
– Πιστοποίηση επαγγελµατικών γνώσεων και προσόντων
– Υπηρεσίες επαγγελµατικής συµβουλευτικής & καθοδήγησης των ωφελουµένων – Εγγυηµένη Απασχόληση διάρκειας 6 µηνών σε θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τοµέα.

 Το πρόγραµµα διαρθρώνεται σε δύο επίπεδα µε βάση τα ιδιαίτερα χαρα- κτηριστικά των ανέργων του προαναφερόµενου ηλικιακού φάσµατος και της αγοράς εργασίας ως προς:
  Το επίπεδο εκπαίδευσης των ανέργων:
α) Άνεργοι που έχουν ολοκληρώσει βαθµίδες εκπαίδευσης από την υποχρεωτική έως τη δευτεροβάθµια.
 β) Άνεργοι που έχουν ολοκληρώσει είτε προγράµµατα µεταδευτεροβάθµιας εκπαίδευσης (απόφοιτοι ΙΕΚ) είτε προγράµµατα τριτοβάθµιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ, ΤΕΙ). Τους κλάδους εκείνους που παρουσιάζουν προοπτικές ανάπτυξης, οι οποίοι είναι: Εµπόριο, Logistics, Έργα υποδοµής και Τεχνικά επαγγέλµατα, Τουρισµός, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Περιβάλλον  ∆ιαχείριση Στερεών και Υγρών Αποβλήτων, Τρόφιµα-Ποτά, Ενέργεια, Βιοµηχανία και Αγροτικός Τοµέας. Οι ωφελούµενοι θα λάβουν εκπαιδευτικό επίδοµα, που περιλαµβάνει το επίδοµα θεωρητικής κατάρτισης το οποίο ανέρχεται σε: 600 ευρώ (120 ώρες x 5 ευρώ/ώρα) (συµπεριλαµβανοµένων των νοµίµων κρατήσεων) και το επί- δοµα πρακτικής άσκησης το οποίο ανέρχεται σε: 2.000 ευρώ (500 ώρες x 4 ευρώ/ώρα) (συµπεριλαµβανοµένων των νοµίµων κρατήσεων).
 Επίσης θα χορηγείται επιταγή κατάρτισης, που αφορά στην οικονοµική αξία ποσού έως 1.155 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στην παροχή υπηρεσιών κα- τάρτισης (θεωρία και πρακτική – 945 ευρώ) και συµβουλευτικής (60 ευρώ) καθώς και της πιστοποίησης των επαγγελµατικών γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράµµατος κατάρτισης από τους ωφελούµενους ανέργους (150 ευρώ). Το ποσό αυτό θα ανέλθει στα 1.355 ευρώ, στην περίπτωση µετατροπής της πρακτικής άσκησης του καταρτιζό- µενου, σε σύµβαση εξαρτηµένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, της οποίας η διάρκεια δεν θα είναι µικρότερη των 6 µηνών, δεδοµένου ότι στην περίπτωση αυτή, ο πάροχος κατάρτισης. Η δράση του υπουργείου Εργασίας αφορά πτυχιούχους ΑΕΙ-ΤΕΙ και αποφοίτους Γυµνασίου – Λυκείου από 29 έως 64 ετών (γεννηµένοι από το 1952 ως το 1987), µε σχετική επαγγελµατική εµπειρία σε κλάδους αιχµής, και η επιλογή θα γίνει µε συγκεκριµένα κριτήρια που αναµένεται αν αφορούν την διάρκεια της επαγγελµατικής εµπειρίας, την διάρκεια ανεργίας, το εισόδηµα, την ηλικία, το εκπαιδευτικό επίπεδο κ.λπ.

Πήγαινε στην κορυφή