Tο Σεπτέµβριο ανακοινώνονται οι 2οι κύκλοι δράσεων του ΕΣΠΑ



Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον καταγράφηκε κατά τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων χρηµατοδότησης επιχειρηµατικών σχεδίων για τις τέσσερις δράσεις επιχειρηµατικότητας του ΕΣΠΑ 2014-2020, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράµµατος «Επιχειρηµατικότητα, Ανταγωνιστικότητα και Καινοτοµία» (ΕΠΑνΕΚ) και ετοιµάζεται ο δεύτερος κύκλος (των τεσσάρων δράσεων). Η ειδική γραµµατέας του υπουργείου Οικονοµίας, Ευγενία Φωτονιάτα, µίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7», τόσο για τις τέσσερις δράσεις που έχουν αρχίσει να υλοποιούνται, µέσω ΕΣΠΑ, όσο και για τις επικείµενες.

Όπως σηµείωσε η κ. Φωτονιάτα, «σήµερα, που έχουν λήξει οι υποβολές και για τις τέσσερις δράσεις επιχειρηµατικότητας, τα στοιχεία, έτσι όπως έχουν καταγραφεί, δείχνουν ένα επενδυτικό ενδιαφέρον εξαιρετικά µεγάλο, έτσι όπως αντικατοπτρίζεται στον αριθµό των υποβολών. Τα ποσοτικά στοιχεία µπορούν να αντιστοιχήσουν σε ανά- λογα προγράµµατα προ κρίσεως. Εκτός από τα ποσοτικά, θεωρώ πως τα επενδυτικά σχέδια που υποβλήθηκαν, είναι πιο ποιοτικά. Στο επίπεδο του σχεδιασµού και στο επίπεδο των κριτηρίων, µοριοδοτούσαµε στον βαθµό που θεωρήσαµε µέγιστο τις καινοτόµες προτάσεις.

Ο αριθµός των αιτήσεων ξεπέρασε τις προσδοκίες µας». Σε ό,τι αφορά µελλοντικές δράσεις, επεσήµανε: «Σε ένα πρώτο στάδιο, θα αξιολογήσουµε τα επενδυτικά σχέδια για να εξάγουµε συµπεράσµατα, όµως οι δράσεις, όπως τις έχουµε δει, θα τρέξουν σε δεύτερους κύκλους, όπως έχουµε εξαγγείλει, κάποιες εξ’ αυτών θα τρέξουν µε µικρές παραλλαγές, κάποιες µε µεγαλύτερες. Μέχρι τέλος Σεπτέµβρη, οι δεύτεροι κύκλοι και των τεσσάρων δράσεων, θα τρέξουν. Από τις νέες δράσεις, η πιο ώριµη, η οποία αρχές Σεπτέµβρη θα προκηρυχθεί, αφορά την ανάπτυξη cluster και µεταcluster για τη δηµιουργία εγχώριων αλυσίδων αξίας στους στρατηγικούς τοµείς της χώρας. Θα είναι ενός συνολικού προϋπολογισµού 45 εκατ. ευρώ». «Πιστεύουµε πως ένας εξορθολο- γισµός του ΕΣΠΑ, το οποίο δεν κρύβουµε ότι είναι ίσως το κυριότερο χρηµατοδοτικό εργαλείο ρευστότη- τας για την πραγµατική οικονοµία, θα δώσει τα αποτελέσµατα που θα οδηγήσουν στην ανασυγκρότηση της οικονοµίας», πρόσθεσε η ειδική γραµµατέας του υπουργείου.

Αναλυτικά, για κάθε µία δράση, η κ. Φωτονιάτα ανέφερε:
 – Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθµιας εκπαίδευσης (100% χρηµατοδότηση). Υποβλήθηκαν 16.193 αιτήσεις νέων, πρωτίστως επιστηµόνων (νοµικών, γιατρών, µηχανικών κ.ά.) από ολόκληρη την επικράτεια.
Σε συνδυασµό και µε άλλες δράσεις, που χρηµατο- δοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο (ΕΚΤ) και έχουν ήδη ανακοινωθεί (ενίσχυση µεταδιδακτορικής έρευνας, απόκτηση διδακτικής εµπειρίας από νέους διδάκτορες), η δράση στοχεύει στην ανάσχεση της τάσης φυγής στο εξωτερικό των νέων επιστηµόνων. Με βάση τη συµ- µετοχή που καταγράφηκε, µελετάται το ενδεχόµενο µίας επιπλέον αύξησης του προϋπολογισµού της δράσης στον β’ κύκλο που θα ακολουθήσει. – Νεοφυής Επιχειρηµατικότητα (100% χρηµατοδότηση).

Υποβλήθηκαν 5.626 προτάσεις, εντοπισµένες, κατά κύριο λόγο, στα µεγάλα αστικά κέντρα. Ιδιαίτερα µεγάλο µέρος των αιτήσεων αφορά τοµείς που έχουν επισηµανθεί ως βασικοί τοµείς προτεραιότητας στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης: Πρωτίστως τον τοµέα των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής, αλλά και τους τοµείς της αγροδιατροφής ή της υγείας.

– Ενίσχυση τουριστικών µικροµε- σαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) για τον εκσυγχρονισµό τους και την ποιοτική αναβάθµιση των παρεχόµενων υπηρεσιών (50% χρηµατοδότηση). Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν 2.552 υφιστάµενες τουριστικές επιχειρήσεις, πρωτίστως από τουριστικά αναπτυγµένες περιοχές όπως το νότιο Αιγαίο, την Κρήτη και το Ιόνιο.

 – Αναβάθµιση πολύ µικρών και µικρών υφιστάµενων επιχειρήσεων µε την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές (50% χρηµατοδότηση). Η δράση συνάντησε πολύ µε- γάλο ενδιαφέρον, που δεν αποτυπώνεται µόνο στον αριθµό των αιτήσεων (9.577), αλλά και στον συνολικό προϋπολογισµό των επεν- δυτικών σχεδίων που κατατέθηκαν (πάνω από 1 δισ. ευρώ). Οι ενδιαφε- ρόµενοι εµφανίζονται, δηλαδή, δια- τεθειµένοι να επενδύσουν σηµαντικά ίδια κεφάλαια για την αναβάθµιση των επιχειρήσεών τους.

Πηγή: e-dimosio.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή