Green Spaces: µια εφαρµογή για να µάθεις το πράσινο της πόλης σου


Ο Αχιλλέας Πληθάρας της WWF εξηγεί στο LIFO.gr τη λειτουργία αυτής της πράσινης εφαρµογής. Αυτό που προκύπτει µέσα από την εφαρµογή WWF GreenSpaces είναι ότι σχεδόν κάθε πόλη διαθέτει υπέροχα αλλά και παρατηµένα πάρκα. Τι είναι το WWF GreenSpaces;

Πρόκειται για µια νέα, δωρεάν εφαρµογή για κι- νητά, µέσα από την οποία οι κάτοικοι µιας πόλης µπορούν να πάρουν κυριολεκτικά το πράσινο στα χέρια τους! Να ανακαλύψουν πράσινες οάσεις, να βρουν νέα µέρη για να βγουν βόλτα τα παιδιά ή τον σκύλο τους, να αθληθούν, να χαλαρώσουν και να συναντηθούν µε φίλους. Μπορούν επίσης να συµµετέχουν στην καταγραφή και αξιολόγηση των πράσινων χώρων σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Να βαθµολογήσουν, δηλαδή, την ποιότητα των πράσινων χώρων που βρίσκονται στη γειτονιά ή στην πόλη τους και να υποδείξουν έτσι καλά και κακά παραδείγµατα, ζητώντας βελτιώσεις όπου χρειάζεται.

Οι δηµοτικές Αρχές επίσης µπορούν να αξιοποιήσουν την εφαρµογή προκειµένου να δουν ποια είναι η στάση των δηµοτών σε σχέση µε το πράσινο της περιοχής και ανάλογα να παρέµβουν για να βελτιώσουν την υπάρχουσα κατάσταση. Η εφαρµογή διατίθεται στην ιστοσελίδα http://greenspaces.gr ή απευθείας από το google play και το app store.

Πόσοι το έχουν χρησιµοποιήσει ως τώρα και τι δεδοµένα έχετε συγκεντρώσει; Η ανταπόκριση µέχρι στιγµής είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Έως σήµερα, 4.500 πολίτες χρησιµο- ποιούν την εφαρµογή κι έχουν συµβάλει στην καταγραφή και αξιολόγηση 900 χώρων πρασίνου σε 89 ελληνικές πόλεις.

Οι περισσότερες κατα- γραφές έχουν γίνει στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη. Ιδιαίτερα ζεστή είναι επίσης η ανταπόκριση των πολιτών στην Καρδίτσα, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο, στη Σύρο, στα Ιωάννινα, στα Τρίκαλα, στην Ξάνθη, στο Κιλκίς και στη Λάρισα. Φυσικά, περιµένουµε τη συµµετοχή και συµβολή όλων των πολιτών σε όλες τις ελληνικές πόλεις, καθώς το πράσινο δεν είναι πολυτέλεια αλλά κάτι που µας αφορά και µας αναζωογονεί όλους εξίσου!

Πού συγκεντρώνονται οι µεγαλύτερες βαθµολογίες και πού οι χαµηλότερες; Αυτό που προκύπτει µέσα από την εφαρµογή WWF GreenSpaces είναι ότι σχεδόν κάθε πόλη δια- θέτει υπέροχα αλλά και παρατηµένα πάρκα.

Σε γενικές γραµµές, πάντως, από τις ως τώρα καταγραφές προκύπτει πως περισσότερο ευχαρι- στηµένοι είναι οι επισκέπτες των χώρων πρασίνου που βρίσκονται στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, στην Πετρούπολη, στην Τρίπολη, στη Λιβαδειά, στο Ίλιον, στην Καλαµάτα, στη ∆ράµα, στο Αιγάλεω, στη Βούλα, στην Πεύκη και στο Παλιό Φάληρο. Αντίθετα, λιγότερο ευχαριστηµένοι φαίνεται πως είναι όσοι επισκέπτονται πράσινους χώρους στη Νεάπολη και στον Εύοσµο Θεσσαλονίκης, στη Ν. Φιλαδέλφεια, στη Ν. Ιωνία, στη Λάρισα, στον Πει- ραιά και στου Ζωγράφου. Βέβαια, η κατάσταση, άρα και η βαθµολογία ενός χώρου δεν είναι κάτι στατικό και µπορεί να µεταβληθεί µέσα στον χρόνο, όσο αυξάνονται οι πολίτες που χρησιµοποιούν την εφαρµογή.

Επίσης, η βαθµολογία των χώρων πρασίνου µπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγµή, αν αναληφθούν πράξεις ανάπλασης από τις δηµοτικές Αρχές ή, έστω, µερικές δράσεις καθαρισµού και αποκατάστασης. Περιµένουµε περισσότερους πολίτες να αξιοποι- ήσουν την εφαρµογή για να καταγράψουν και να βαθµολογήσουν τους πράσινους χώρους στην πόλη τους.

Ποια είναι τα πάρκα που έχουν ξεχωρίσει οι πολίτες; Σε κάθε πόλη µπορεί να βρεθεί ένας τουλάχιστον εξαίσιος χώρος πρασίνου, καλά προσεγ- µένος, µε άφθονο πράσινο, συχνά κρυµµένα διαµαντάκια στον ιστό της πόλης. Και υπάρχουν πολλές πράσινες οάσεις που συγκέντρωσαν υψηλή βαθµολογία στην εφαρµογή. Αν έπρεπε να παραθέσουµε κάποιους, ιδιαίτερα αγαπητούς για τους πολίτες χώρους, τότε θα αναφέραµε τους εξής: το Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι, το ∆ηµοτικό Πάρκο Αθλητισµού και Αναψυχής στην Καλλιθέα, το Άλσος Κεφαλαρίου στην Κηφισιά, το Πάρκο Ασυρµάτου στον Άγιο ∆ηµήτριο Αττικής, το Πάρκο Γεωργιάδη στο Ηράκλειο Κρήτης, το Άλσος Αγίου ∆ηµητρίου στην Πετρούπολη, ο Λόφος Ιππείου Κολωνού στην Αθήνα, το Παυσίλυπο στην Καρδί- τσα, ο ∆ηµοτικός Κήπος ∆ράµας, το Πάρκο Αγίου Γεωργίου στα Τρίκαλα. Βέβαια, το θέµα δεν είναι να έχουµε λίγους και καλούς αλλά πολλούς και πολύ καλούς χώρους πρασίνου σε κάθε πόλη!

Γενικά, είµαστε ευχαριστηµένοι µε τους πράσινους χώρους στην Ελλάδα;

Ο µέσος όρος βαθµολογίας των 900 χώρων πρασίνου που έχουν καταχωριστεί στο WWF GreenSpaces είναι 6,2 µε άριστα το 10, πράγµα που δείχνει πως οι πολίτες δεν είναι απόλυτα δυ- σαρεστηµένοι, αλλά ούτε ιδιαίτερα ικανοποιηµέ- νοι µε την ποιότητα των χώρων πρασίνου στις ελληνικές πόλεις. Βέβαια, αυτό δεν είναι µυστικό. Όλοι, λίγο-πολύ, έχουµε τα παράπονά µας για την κατάσταση των πράσινων σηµείων στις πόλεις όπου κατοικούµε!

Πώς µπορούν να επωφεληθούν οι απλοί πολίτες και οι δηµοτικές Αρχές; Το WWF GreenSpaces είναι ένα χρήσιµο εργαλείο που µπορεί να αξιοποιηθεί τόσο από τους πο- λίτες µεµονωµένα όσο και από τις δηµοτικές Αρχές.

Οι πολίτες ανακαλύπτουν χώρους πρασί- νου και κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί, κατα- γράφοντας τη γνώµη τους, ενώ οι δηµοτικές Αρχές µπορούν να δουν την εφαρµογή ως ένα δωρεάν βοήθηµα που τους δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουν την άποψη των δηµοτών για την κατάσταση των πάρκων της πόλης και να προχωρή- σουν σε µια σειρά από παρεµβάσεις για την αναβάθµιση των χαµηλότερα βαθµολογηµένων χώρων.

Ο µέσος όρος βαθµολογίας των 900 χώρων πρασίνου που έχουν καταχωριστεί στο WWF GreenSpaces είναι 6,2 µε άριστα το 10, πράγµα που δείχνει πως οι πολίτες δεν είναι από- λυτα δυσαρεστηµένοι, αλλά ούτε ιδιαίτερα ικανοποιηµένοι µε την ποιότητα των χώρων πρασίνου στις ελληνικές πόλεις. Εσείς ποια πιστεύετε ότι είναι τα µεγαλύτερα προβλήµατα σχετικά µε το αστικό πράσινο στην Ελλάδα και πώς θα µπορούσαν να αντιµετωπιστούν; Το βασικότερο πρόβληµα είναι το γεγονός πως εµείς οι Έλληνες είµαστε «µαλωµένοι» µε τον δηµόσιο χώρο. Έχουµε ξεχάσει τη σπουδαιότητα του πρασίνου στην καθηµερινότητά µας και δεν ενδιαφερόµαστε ιδιαίτερα γι’ αυτό. Προτιµάµε να συχνάζουµε σε καφέ της πόλης από το να γεµί- ζουµε τα άλση και τα πάρκα.

Ας µην ξεχνάµε, βέβαια, ότι το πράσινο έχει πέσει θύµα της έλλειψης οράµατος από την πλευρά των εθνικών ή τοπικών Αρχών. Πολλές φορές το πράσινο είναι εµπόδιο στα σχέδια ενός δηµάρχου για την κατασκευή ενός πάρκινγκ ή άλλες φορές βρίσκεται στις τε- λευταίες θέσεις των πολιτικών προτεραιοτήτων.

 Η τάση στην Ευρώπη είναι περισσότερο πράσινο και καλύτερο περιβάλλον στις πόλεις ως βασικά στοιχεία για µια βιώσιµη και σταθερή ανάπτυξη, αλλά εδώ «πέρα βρέχει». Και, βέβαια, να µην ξε- χάσουµε ένα άλλο µεγάλο κακό που ακούει στο όνοµα «κακοδιαχείριση». ∆εν χρειάζεται και δεν πρέπει να πληρώνουµε 1, 2, 3 εκατ. ευρώ για να φτιάξουµε τα πάρκα µας.

 Μπορούµε να κάνουµε θαύµατα µε πολύ λιγότερους πόρους, αρκεί να τεθούν φραγµοί στη διασπάθιση του δηµόσιου χρήµατος και να υπάρξει σωστός σχεδιασµός. Συνολικά, το πρόβληµα µε το πράσινο είναι πρωτίστως θέµα κουλτούρας. Αν δεν αλλάξουµε νοοτροπία, ό,τι και να φτιάξουµε θα πάει χαµένο! Το βασικό είναι ότι το πράσινο είναι ένα στοίχηµα που δεν πρέπει να χάσουµε.

Πηγή: www.lifo.gr

Πήγαινε στην κορυφή