Ενα λεωφορείο για Αστεγούς

ΕΝΑ ΛΕΩΦΟΡΕΊΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΤΕΓΟΥΣ 


Ένα λεωφορείο αστικών συγκοινωνιών µετατράπηκε στην πρώτη κινητή µονάδα ατοµικής υγιεινής για τους άστεγους. Πλέον είναι έτοιµο να αρχίσει τις καθηµερινές του διαδροµές σε Αθήνα και Πειραιά, προκειµένου να βρεθεί κοντά στους ανθρώπους που ζουν στους δρόµους της πρωτεύουσας.

Την ιδέα της κινητής µονάδας «Φροντίδα εν κινήσει» είχε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το λεωφορείο παραχώρησε ο ΟΑΣΑ, ενώ η ΟΣΥ ανέλαβε να το µετατρέψει σε κινητή µονάδα, µε τη χορηγία της εταιρείας «Παπαστράτος».

Οι δήµοι Αθηναίων και Πειραιά θα παρέχουν ρεύµα και νερό δωρεάν, ενώ η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Praksis θα διαθέσει το απαιτούµενο προσωπικό για τη λειτουργία της µονάδας.

Το λεωφορείο είναι διώροφο, ανακατασκευάζεται και συντηρείται, ειδικά για τον σκοπό αυτό. Θα κινείται καθηµερινά στους δρόµους της Αθήνας όπου υπάρχουν άστεγοι, προκειµένου οι ενδιαφερόµενοι να µπορούν να το χρησιµοποιήσουν

. Θα διέρχεται από κέντρο της Αθήνας, ∆ηµαρχείο, Ζάππειο, Ακαδηµίας, Αχιλλέως, Φιλοπάππου, αλλά και Αχαρνών, στο λιµάνι του Πειραιά, Ελαιώνα, Αιγάλεω, Ρουφ. Στο λεωφορείο έχουν τοποθετηθεί τουαλέτες, ντουζιέρες, ψυγεία, τραπέζια όπου θα σερβίρονται ροφήµατα. Επίσης, θα δίνονται στους άστεγους ρουχισµός και είδη υγιεινής.

Το όχηµα θα στελεχωθεί µε κοινωνικό λειτουργό, γιατρό, νοσηλευτή, διερµηνέα και υποστηρικτικό προσωπικό, που θα παρέχουν τις πρώτες βοήθειες, ενηµέρωση και παραποµπή σε εξειδικευµένες υπηρεσίες, όταν χρειαστεί.

 Όλοι οι εµπλεκόµενοι φορείς τόνισαν ότι το πρώτο διάστηµα λειτουργίας του λεωφορείου, θα πρέπει να επικρατήσει η διακριτικότητα σε σχέση µε τον πληθυσµό που θα ωφεληθεί από τις υπηρεσίες του. Προτεραιότητα και σηµαντικότερο µέ- ληµα είναι να εξοικειωθούν οι ίδιοι µε αυτό και τη χρήση των υπηρεσιών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή