Ηλεκτρονική Πλατφόρμα για την ασφάλεια των Θαλάσσιων Σπορ μέσω ΚΕΔΕ

Ηλεκτρονική Πλατφόρμα για την ασφάλεια των Θαλάσσιων Σπορ προωθεί η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την Οργάνωση SAFE WATER SPORT και το Λιμενικό Σώμα σε μια προσπάθεια διάδοσης και καταγραφής όλων των παραλιών της Ελλάδας, του επιπέδου ασφάλειας, των κινδύνων, των επιχειρήσεων τουρισμού και θαλάσσιων σπορ και ότι άλλο χρήσιμο μπορεί να φανεί σε έναν λουόμενο.

Η πλατφόρμα υπάρχει και λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο στην διεύθυνση https://safewatersports.gr/en/.  Εχουν καταγραφεί 2.900 παραλίες και σε συνεργασία με τους Δήμους όπου κάθε ένας γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε τις δικές του, ξεκινάει η προσπάθεια καταγραφής όλων των παραλιών της Ελλάδας. H πλατφόρμα θα αποτελέσει ένα σημαντικό τουριστικό και κατ΄επέκταση αναπτυξιακό εργαλείο για τους παραλιακούς Δήμους αφού η ασφάλεια αποτελεί νούμερο ένα κριτήριο για την διαμόρφωση των τουριστικών ρευμάτων.
Όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης όμως εκτός από τα οφέλη για τους δήμους υπάρχει και σοβαρότατη κοινωνική προσφορά καθώς 50.000 Ευρωπαίοι τραυματίζονται ετησίως στα θαλάσσια σπορ, ενώ ο πνιγμός είναι η δεύτερη αιτία θανάτου για τα παιδιά από 8-14 ετών. «Σ΄αυτην την ανάγκη είπε, απαντά η πλατφόρμα και η ΚΕΔΕ έχει την βούληση να στηρίζει τέτοιες προσπάθειες.
Στην συνέντευξη έλαβε μέρος και ο Πρόεδρος της ΟΚΕ κ. Γιώργος Βερνίκος καθώς είναι και μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ( ΣΕΤΕ) και του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Ο κ. Βερνίκος τόνισε ότι ο θαλάσσιος τουρισμός είναι ως γνωστόν η σημαντικότερη δραστηριότητα  στην Ελλάδα και οφείλει να συνοδεύεται από την αίσθηση της υπευθυνότητας την τήρηση της ποιότητας  με προδιαγραφές ελέγχους και κανόνες ασφάλειας.
Στην συνέντευξη συμμετείχε και ο Υποναύαρχος του Λιμενικού Σώματος κ. Παρασκευάς ο οποίος είπε ότι ο κοινός στόχος που είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής έχει οδηγήσει σε μια πολύ καλή συνεργασία εδώ και ένα χρόνο και στην ανάπτυξη σημαντικών δράσεων όπως αυτή της ενημέρωσης που γίνεται στα σχολεία.
Πρωταγωνιστής του εγχειρήματος είναι ο κ. Παναγιώτης Πασχαλάκης ο οποίος ανέφερε ότι 26 εκ τουρίστες έφτασαν στην Ελλάδα 2015, αλλά η Ελλάδα παραμένει η χώρα με τον χειρότερο δείκτη ασφάλειας της Μεσογείου στα θαλάσσια σπορ.
Ο Κ. Πασχαλάκης εξήρε τη συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα με την βοήθεια του οποίου έχει γίνει ήδη καταγραφή των 2.950 παραλιών με τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος που διαθέτουν, τις επιχειρήσεις των θαλάσσιων σπορ, τα καταλύματα, τις παραλίες με ναυαγοσώστες, τις μαρίνες, τα αγκυροβόλια ακόμη και τα  Νοσοκομεία και τις Λιμενικές αρχές. Είπε ακόμη ότι η πλατφόρμα δίνει την δυνατότητα αξιολόγησης μια παραλίας αλλά και των γύρω επιχειρήσεων στους πολίτες και επεσήμανε την προσπάθεια που γίνεται να ενημερωθούν οι πολίτες για την πλατφόρμα. Στην ίδια κατεύθυνση κάλεσε τους δήμους να βοηθήσουν και να εμπλουτίσουν την πλατφόρμα δημιουργώντας και γι αυτούς μια προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν τους.
Αλλωστε εντός ολίγου ξεκινάει και μια διαδικασία δημιουργίας ενός πιστοποιητικού ασφάλειας για τις παραλίες μια μορφή ISO το οποίο θα ενσωματωθεί στη πλατφόρμα και θα αποτελέσει σημαντικό στοιχείο επιλογής των τουριστικών προορισμών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή