Κοντινές αποδράσεις για το Πάσχα

Αν δεν έχετε αποφασίσει ακόμη πού θα περάσετε το Πάσχα και αναζητάτε έξυπνες και οικονομικές λύσεις για να ζήσετε τις γιορτινές ημέρες με χαρούμενη διάθεση και λίγη δόση αισιοδοξίας να μερικές προτάσεις για κοντινές αποδράσεις από το «κλεινόν άστυ».

Η γραφική Ύδρα είναι μαγεία το Πάσχα! Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής ο επιτάφιος μπαίνει στη θάλασσα, στα Καμίνια, ενώ το Μεγάλο Σάββατο, την ώρα της Ανάστασης, το λιμάνι της φωτίζεται φαντασμαγορικά με κόκκινες φωτοβολίδες από τα στολισμένα και φωταγωγημένα σκάφη και πολλά βεγγαλικά.
Οι αρχοντικές Σπέτσες, στολισμένες με χιλιάδες αγριολούλουδα αυτή την εποχή, είναι μια πολύ καλή επιλογή για πασχαλινή απόδραση. Οι κατανυκτικές λειτουργίες στις εκκλησιές της και η περιφορά των επιταφίων στα φρεσκοασβεστωμένα καλντερίμια του νησιού ή δίπλα στη θάλασσα είναι εμπειρία που αξίζει να ζήσετε. Οι βόλτες με τα μόνιππα αμαξάκια ή με ποδήλατο στον παραλιακό δρόμο από την Ντάπια ως το Παλιό Λιμάνι με τους ταρσανάδες και τα ουζερί, θα σας χαλαρώσουν και θα σας ανανεώσουν μέσα σε λίγες ημέρες.
Σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται η όμορφη Αίγινα, που γεμίζει τούτες τις ημέρες από τους πολλούς θαυμαστές της. Οι βόλτες στην παραλία του λιμανιού με τα σκάφη, τα ιστιοπλοϊκά, τις ψαροκάικα και τα πλωτά μανάβικα θα σας ξανανιώσουν. Ωστόσο, μην παραλείψετε να ανακαλύψετε τις γραφικές γειτονιές της πόλης με τα καλαίσθητα νεοκλασικά, που θυμίζουν την εποχή της ακμής της. Το Πάσχα γιορτάζεται με κατανυκτικές λειτουργίες στις εκκλησιές και τα μοναστήρια του νησιού και φαντασμαγορική Ανάσταση στο λιμάνι. Ένα παλιό έθιμο που αναβιώνει τη Δευτέρα του Πάσχα είναι ο «Χορός της Λαμπρής», που γίνεται το πρωί, γύρω στις 10 – 12, στην Παλαιοχώρα, μπροστά από το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού, με μουσική από λαϊκά όργανα και πολύ χορό.
Μπορείτε ακόμη να κάνετε μια μονοήμερη εκδρομή ως τη Σαλαμίνα, για να ανακαλύψετε την πράσινη πλευρά του νησιού, τα σημαντικά μοναστήρια του (Μονή του Αγίου Νικολάου Λεμονίων, Μονή Φανερωμένης κ.ά.), τα γραφικά λιμανάκια της για ουζάκι και θαλασσινούς μεζέδες, το Σπίτι του Άγγελου Σικελιανού, αλλά και τον Ιππικό Όμιλο Σαλαμίνας για ιππασία και καφεδάκι με απεριόριστη θέα από το βουνό ως τη θάλασσα (μετά το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου).
Πιο μακρινή απόδραση με ατμοσφαιρικό Πάσχα θα ζήσετε στο Λεωνίδιο Κυνουρίας, στην Πελοπόννησο. Κατανυκτικές λειτουργίες στις εκκλησίες του χωριού ή στο Μοναστήρι της Έλωνας (στο δρόμο για το ορεινό χωριό Κοσμάς) και περιφορά επιταφίων με μπάντες στα δρομάκια του Λεωνιδίου με συγκέντρωση όλων των επιταφίων στην πλατεία. Βέβαια, αυτό που κάνει ξεχωριστό τούτες τις ημέρες το Λεωνίδιο είναι ένα μοναδικό πασχαλινό έθιμο… Καιρό πριν, ετοιμάζονται με μεράκι και τέχνη περισσή εκατοντάδες αυτοσχέδια, πολύχρωμα αερόστατα για να φωτίσουν τον ουρανό του Λεωνιδίου το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Την ώρα που ο παπάς ψάλλει το «Χριστός Ανέστη», η νύχτα παίρνει φωτιά από τα βεγγαλικά, τους δυναμίτες, κυρίως όμως από τα κόκκινα – κίτρινα ή πράσινα – μπλε αερόστατα, που αφήνονται πλέον ελεύθερα από μικρά και «μεγάλα» παιδιά να ανέβουν ψηλά στον ουρανό.
Γνήσιο ρουμελιώτικο Πάσχα θα ζήσετε αν επισκεφθείτε αυτές τις ημέρες την Αμφίκλεια. Εδώ την Κυριακή του Πάσχα ο παραδοσιακός οβελίας ψήνεται ομαδικά σε κάθε γειτονιά, σε μεγάλους λάκκους. Δεν ψήνει ο καθένας μόνος το αρνί του, αλλά όλη η γειτονιά μαζί. Περπατώντας στις γειτονιές της Αμφίκλειας, βλέπεις να ψήνονται 10-15 αρνιά στη σειρά. Ταυτόχρονα, οι νοικοκυρές ψήνουν τα συκωτάκια και τα έντερα από τα αρνιά και τα σερβίρουν σε όλη την γειτονιά. Πριν το τέλος του ψησίματος, όλοι μαζί λένε το «Χριστός Ανέστη» και έπειτα ο καθένας παίρνει το δρόμο για το γιορτινό τραπέζι του σπιτιού του, που θα απολαύσει τον οβελία με την οικογένεια του ή τους φίλους του.
Δύο ώρες χωρίζουν την πρωτεύουσα από την Άνδρο και τις μαγευτικές ομορφιές της, αν πάρετε το πλοίο από τη Ραφήνα. Το νησί δεν φημίζεται μόνο για τις παραλίες του αλλά και για την απίστευτη φυσική ομορφιά χάρη στην πλούσια βλάστηση, τις ρεματιές, τα ποτάμια και τα μονοπάτια που προσφέρονται για πεζοπορία. Προτιμήστε  να μείνετε στο παραθαλάσσιο και γραφικό χωριό Μπατσί, στο οποίο θα βρεις αρκετές ταβέρνες και μπαράκια αν δεν θέλεις να μετακινηθείς. Στην κοσμοπολίτικη Χώρα του νησιού, θα ανακαλύψεις πολλά κρυμμένα μυστικά, θα κάνεις τη βόλτα σου μέχρι το άγαλμα του Αφανή Ναύτη και θα πιεις παραδοσιακό ελληνικό καφέ.
Αν δεν θέλετε να μπλέξετε με πλοία, το Ναύπλιο αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για το Πάσχα. Θα ζήσετε στιγμές κατάνυξης, θα απολαύσετε φαγητό και γλυκό και θα κάνετε τις πιο ωραίες βόλτες με το ποδήλατο κατά μήκος της παραλίας. Κάπου μεταξύ φαγητού και ποτού αξίζει να κάνετε τον Γύρο της Αρβανιτιάς, να ανεβείτε τα (πολλά) σκαλιά του Ψαρομαχαλά και να επισκεφτείτε την Αγία Σοφία, ένα βυζαντινό μνημείο του 11ου αιώνα. Τα γραφικά σοκάκια του Ναυπλίου είναι γεμάτα ενδιαφέροντα μαγαζάκια για να επιδοθείτε σε ψώνια.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή