ΑΣΦΑΛΗΣΤΡΙΚΟ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΑΣΦΑΛΗΣΤΡΙΚΟ

Η διάλυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης είναι σταθερή επιδίωξη όλων των κυβερνήσεων εδώ και τρεις δεκαετίες. Καμία κυβέρνηση δεν κατάφερε να επιβάλει αυτά που ήθελε, παρά τα χτυπήματα που του έφεραν, εξαιτίας των γενικευμένων αντιδράσεων που συναντούσε κάθε φορά. Τώρα γίνεται η τελική επίθεση.

Tο κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό κατεδαφίζει τον όποιο κοινωνικό χαρακτήρα είχε απομείνει στο ασφαλιστικό σύστημα, μετατρέπει την ασφάλιση σε ατομική υποχρέωση, κόβει βάναυσα τις συντάξεις και ενοποιεί τους ασφαλισμένους στην εξαθλίωση. Τα μέτρα δε που περιλαμβάνει είναι η αφετηρία της «διαπραγμάτευσης» με το κουαρτέτο. Αν είναι αυτή η «αφετηρία» της κυβέρνησης καταλαβαίνουμε πόσο χειρότερη θα είναι η κατάληξη…
Πρόκειται για βίαιη μνημονιακή «μεταρρύθμιση», που συνεχίζει επάξια τη στρατηγική του 1ου και 2ου μνημονίου. Βασική φιλοσοφία του νομοσχέδιου: Ο καθένας είναι «υπεύθυνος για την ασφάλισή του». Αν έχεις περάσει περιόδους στην ανεργία, την μαύρη και ελαστική εργασία, ας πρόσεχες! Ίσως  πάρεις κάποια στιγμή, στα βαθιά γεράματα, μία «σύνταξη», το πολύ 300 ευρώ. Το Μνημόνιο-3 προβλέπει δύο πράγματα για το Ασφαλιστικό. Πρώτο, τη διαμόρφωση ενός συστήματος σκληρά κεφαλαιοποιητικού, που θα προσφέρει συντάξεις-φιλοδωρήματα. Δεύτερο, τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά περίπου 2,25 δισ. ευρώ τη διετία 2015-16.
Το σχέδιο υλοποιεί τον πρώτο στόχο, μειώνοντας τις λεγόμενες ανταποδοτικές συντάξεις στο ύψος άθλιων προνοιακών επιδομάτων. Κρατάει κρυφή την πραγματική διαδικασία χορήγησης της λεγόμενης εθνικής σύνταξης, που θα εξαρτάται κι αυτή από τα έτη ασφάλισης. Κυρίως, όμως, κρατάει κρυφό ολόκληρο το δεύτερο σκέλος της συμφωνίας, που αφορά το πετσόκομμα των συντάξεων που έχουν ήδη χορηγηθεί και αυτών που εκκρεμεί στις υπηρεσίες των Ταμείων ο ακριβής υπολογισμός τους. Το σχέδιο νόμου προβλέπει συντάξεις φτώχειας για όλους τους εργαζόμενους, ιδιωτικούς υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους, αυτοαπασχολούμενους, ψαράδες, αγρότες και πολλούς άλλους.
Με το σχέδιο Κατρούγκαλου, ο Κλάδος Κύριας Ασφάλισης Αγροτών οδηγείται στη χρεοκοπία. Κατά πάσα πιθανότητα, οι εισφορές των αγροτών το 2016 θα κινηθούν γύρω στα 400 εκατ.  ευρώ, πολύ λιγότερα από τα 1.100 εκατ. που απαιτούνται. Το κόψιμο της κρατικής χρηματοδότησης θα προκαλέσει πρόβλημα και στην καταβολή της σύνταξης του κλάδου Πρόσθετης Ασφάλισης. Κι ενώ συμβαίνει αυτό, οι Κατρούγκαλοι έχουν το απύθμενο θράσος να ισχυρίζονται ότι αγωνίζονται για να διασφαλίσουν τις χαμηλότερες συντάξεις!
Ας διαλύσουμε τις συγχύσεις. Το σχέδιο Κατρούγκαλου κοντεύουν να μας το παρουσιάσουν σαν σχέδιο που αφορά κυρίως τις εισφορές των ελευθεροεπαγγελματιών και όχι τις συντάξεις των μισθωτών και των πιο φτωχών από τους ελευθεροεπαγγελματίες, εμπόρους και τεχνίτες. Το σχέδιο όμως έρχεται να καταργήσει το διαχωρισμό της σύνταξης σε δυο κομμάτια. Οι συντάξιμες αποδοχές όσων θα συνταξιοδοτούνται από τώρα και μετά θα υπολογίζονται με το μέσο όρο των αποδοχών ολόκληρου του εργασιακού τους βίου. Άρα οι συντάξιμες αποδοχές θα υποστούν τεράστια μείωση. Αν συνυπολογίσουμε και τα καταβαραθρωμένα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, θα καταλάβουμε πως όσοι έχουν αρκετά χρόνια ασφάλισης μέχρι και το 2010 και υπολόγιζαν να πάρουν «πέντε δεκάρες» απ’ αυτό το τμήμα της σύνταξης, θα πρέπει να το ξεχάσουν. Η «ανταποδοτική» σύνταξή τους για 15 πλήρη έτη ασφάλισης με το ζόρι θα φτάσει το κατοστάρικο!
Η μείωση των συντάξεων προέρχεται από α) την πολύ χαμηλότερη βάση υπολογισμού των «συντάξιμων αποδοχών», καθώς υπολογίζονται με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου, β) από το χαμηλότερο «ποσοστό αναπλήρωσης» που πέφτει στο 46% (από 70% που ήταν πριν και 90% παλιότερα), στην «αναλογική σύνταξη» για 40 χρόνια δουλειάς. γ) από την σαρωτική κατάργηση όλων των ταμείων και των ειδικών διατάξεών τους.
Με το νομοσχέδιο καταργείται η κατώτερη σύνταξη. Ακόμα και αυτό το πενιχρό επίδομα των 384 ευρώ μικτά, δεν δίνεται ολόκληρο παρά με την συμπλήρωση των 67 ετών (μέχρι τότε περικόπτεται κατά 6% τον χρόνο), ενώ μειώνεται κατά 25% ακόμα και στα άτομα με αναπηρία άνω του 67%! Για τους ήδη συνταξιούχους καταργείται η 13η και 14η σύνταξη όπου ίσχυε – και η κυβέρνηση έχει το θράσος να λέει ότι δεν μειώνει τις συντάξεις.
Το νομοσχέδιο οδηγεί σε αύξηση των χρόνων που απαιτούνται για σύνταξη, (κατάργηση των ειδικών καθεστώτων συνταξιοδότησης από το δημόσιο ή άλλων ευνοϊκών διατάξεων των επιμέρους ταμείων). Δεν είναι μακριά η στιγμή που στις σχολικές αίθουσες θα βλέπουμε νηπιαγωγούς ετών 70, ενώ στον ιδιωτικό τομέα, οι εργαζόμενοι πρακτικά υποχρεώνονται σε «πρόωρες» συντάξεις πείνας.
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης συντριπτικά μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, με «μπλοκάκι».  Αθροιστικά το άθροισμα των εισφορών που καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι αυτοί ανέρχεται στο 38,5% του εισοδήματός τους! Σε συνδυασμό με τα σφαγιαστικά φορολογικά μέτρα (26% από το πρώτο ευρώ) είναι προφανές ότι οι νέοι επιστήμονες που δουλεύουν με ΔΠΥ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες οδηγούνται σε καταστροφή. Τα ίδια ισχύουν και για τους αγρότες, με τριπλασιασμό των εισφορών!
Θα μπορούσαμε να δώσουμε κι άλλα στοιχεία. Όλα όμως δείχνουν τον ένα και  μοναδικό στόχο της «μεταρρύθμισης» ο οποίος δεν είναι πώς θα σωθούν αλλά πώς θα καταργηθούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Πώς θα οδηγηθούμε όλοι, αναγκαστικά, στην ιδιωτική ασφάλιση. Τριάντα (30) χρόνια τώρα θέλουν να οδηγήσουν τα ταμεία στην πτώχευση. Όλοι ξέρουμε ότι τα ταμεία άδειαζαν από την κλεψιά που γίνεται στα αποθεματικά τους, εδώ και δεκαετίες. Από τα θαλασσοδάνεια που έδιναν στις τράπεζες ακόμα και με αρνητικό επιτόκιο, τα 70 δισ. ευρώ που λεηλατήθηκαν έως το 2010, τα δεκάδες δισ. που χάθηκαν με τα δομημένα ομόλογα και το «κούρεμα» του PSI, αλλά και αυτά που αρπάχτηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 για να αποπληρωθεί το ΔΝΤ. Από την εφιαλτική ανεργία, που δημιουργεί και γιγαντώνει η κρίση. Από την τεράστια εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών, την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, τα πεντάμηνα και τα Stage ακόμη και στον δημόσιο τομέα.
Αυτό το ασφαλιστικό τσακίζει και όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η τυχόν εφαρμογή των μέτρων του, συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματός τους, συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (ΦΠΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης, προκαταβολή φόρου εισοδήματος στο 75% από φέτος και 100% από του χρόνου κ.λπ.). Η εισφοροδοτική επιδρομή, που επιχειρείται με το συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου οδηγεί σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα  μεγάλου αριθμού του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών – επιστημόνων, καθιστά δε παντελώς επισφαλή την, ήδη, κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και συμβάλλει ευθέως στην ενίσχυση των «γκρίζων» ζωνών της οικονομίας. Η κατάσταση είναι οριακή για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών ασφαλισμένων επιστημόνων οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις. Οι προτάσεις της κυβέρνησης ενισχύουν την αδυναμία αυτή και καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας.
Κι αυτή θα είναι η χειρότερη εξέλιξη για όλο τον κοινωνικό ιστό. Το μήνυμα σε όλους είναι : μην κολλάτε ένσημα, ασφάλιση δεν πρόκειται να έχετε! Κάτι πενταροδεκάρες και γύρευε αν και πότε. Όποιος θέλει αξιοπρεπή σύνταξη ας κάνει ιδιωτική ασφάλιση. Ξεχάστε τα ταμεία σας, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες περιμένουν …

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή