Φάρμακο – φαρμάκι

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Φάρμακο – φαρμάκι

Αν απορείτε γιατί τα φάρμακα είναι τόσο ακριβά και γιατί τα ασφαλιστικά μας ταμεία ήταν πάντα ελλειμματικά, δείτε την επόμενη ταινία – θρίλερ. Τα έχει όλα: FBI, πράκτορες, διεθνείς έρευνες, απόπειρες αυτοκτονίας εμπλεκομένων υπαλλήλων, μίζες, χρηματιζόμενα ΜΜΕ, κυνήγι ή χειραγώγηση πολιτικών, διαφθορά γιατρών και φαρμακοποιών και πολλά άλλα.

Πρωταγωνιστής η πολυεθνική εταιρεία Novartis. Από τις ηγέτιδες εταιρείες, παγκοσμίως, στο χώρο του φαρμάκου. Γερμανικών συμφερόντων αλλά με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας. Έβαλε «πόστο» και στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. Γιατί αυτά τα 21 χρόνια που δραστηριοποιείται,  ακολούθησε μια επιθετική πολιτική στην εξαγορά και απορρόφηση άλλων εταιρειών παγκόσμιας εμβέλειας αλλά και σε μια ακόμα πιο επιθετική πολιτική στην προώθηση των προϊόντων της. Πώς ;
Το 2005 άρχισε η πρώτη έρευνα των ομοσπονδιακών αρχών των ΗΠΑ. Ακολούθησε η καταδίκη της εταιρείας για το στήσιμο ολόκληρου δικτύου γιατρών οι οποίοι προωθούσαν συγκεκριμένα φάρμακα της εταιρείας. Ταξίδια, δώρα, γεύματα και άλλα ήταν η «αμοιβή»  των γιατρών.
Πριν τα Χριστούγεννα «έσκασε» το σκάνδαλο Novartis και στην Ελλάδα. Από τις μέχρι τώρα έρευνες έχει βρεθεί ότι τα «συνέδρια» ιατροφαρμακευτικού προσωπικού σε πεντάστερα ξενοδοχεία με πολλά «έξτρα» δεν τα διοργάνωνε απευθείας η εταιρεία. Τα διοργάνωναν off-shore εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Γείτονα, στην οποία ανήκουν τα ομώνυμα εκπαιδευτήρια. Η Novartis ήταν απλώς … χορηγός των εκπαιδευτηρίων! Ναι, φαρμακευτική εταιρεία ήταν χορηγός ιδιωτικού σχολείου …
Το 2006 έσκασε στην Ινδία ένα άλλο σκάνδαλο. Η εταιρεία επιχείρησε να περάσει στην αγορά ένα φάρμακο κατά του καρκίνου, διεκδικώντας την προστασία της πατέντας του. Μόνο που αυτό το φάρμακο κόστιζε 4.000 δολάρια ενώ το παρόμοιό του γενόσημο μόλις 73 δολάρια. Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι τα δύο φάρμακα είχαν ελάχιστη διαφορά αλλά η εταιρεία συνέχιζε να απειλεί με αποκλεισμό της Ινδίας από όλα τα φάρμακά της!
Το 2013 ξέσπασε στην Ιαπωνία το σκάνδαλο Diovan. Ένα φάρμακο για την υπέρταση, για το οποίο δύο πανεπιστήμια της χώρας παρουσίασαν θετικές μελέτες. Αποδείχτηκε όμως ότι αυτές ήταν κατασκευασμένες και τα πανεπιστήμια ανακάλεσαν τις έρευνές τους κάνοντας λόγο για νοθευμένα κλινικά στοιχεία. Στις ερευνητικές εργασίες συμμετείχε και υπάλληλος της Novartis! Η εταιρεία βέβαια αρνήθηκε ότι αυτό ήταν σε γνώση της και το απέδωσε σε «ανάρμοστη συμπεριφορά» του υπαλλήλου. Η ίδια δεν ήξερε τίποτα…
Στην Ελλάδα δεν έχει διερευνηθεί ποτέ το σύστημα των αθέμιτων πρακτικών που χρησιμοποιούν οι φαρμακευτικές εταιρείες για να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Κι ας ξέρουμε όλοι, τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, ότι και «υπερκατανάλωση» φαρμάκων γίνεται στην Ελλάδα και υπερκοστολογημένα είναι. Έχουν γίνει πολλές συγκριτικές μελέτες με άλλες χώρες τόσο για την τιμή όσο και για την ποσότητα των φαρμάκων που καταναλώνουμε. Για την «αιτία του κακού» όμως δεν έκανε ποτέ κανένας έρευνα…
Στο σκάνδαλο που προέκυψε υπάρχουν φήμες και δημοσιεύματα για συμμετοχή όχι μόνο γιατρών, στελεχών δημόσιων νοσοκομείων και φαρμακοποιών αλλά και πανεπιστημιακών δημοσιογράφων και πολιτικών, πρώην υπουργών κι ενός πρωθυπουργού! Πρώην υπουργοί και  κρατικοί λειτουργοί φαίνεται να συμμετέχουν σε προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου, όταν άρχισαν οι πρώτες έρευνες. Όπως γράφτηκε, υπάρχει οπτικοακουστικό υλικό το οποίο έχει καταγραφεί από το κλειστό κύκλωμα στα γραφεία της εταιρείας. Στις καταγραφείσες συνομιλίες αναφέρονται τα ονόματα 4 πρώην υπουργών, οι οποίοι θα βοηθούσαν ώστε να μην προχωρήσουν οι έρευνες.
Έτσι γίνεται δεκαετίες τώρα στη χώρα μας. Όλοι ξέρουμε αλλά «δεν υπάρχουν αποδείξεις». Και μόλις βρεθούν τα πρώτα στοιχεία γίνεται μία τεράστια προσπάθεια κουκουλώματος. Όχι μόνο γιατί «είναι πολλά τα λεφτά, Άρη» αλλά και γιατί είναι πολλοί οι εμπλεκόμενοι. Και κάποιοι από αυτούς είναι «υψηλά ιστάμενοι». Είναι όμως και δημοσιογράφοι και ΜΜΕ οι οποίοι επιτίθενται σε όσους θέλουν μια εξυγίανση ενώ ταυτόχρονα προμοτάρουν τα προϊόντα της εταιρείας. Θα αποζημιωθούν με πλουσιοπάροχη διαφήμιση όλοι αυτοί.
Όπως έγινε με το Bexsero, το εμβόλιο μηνιγγίτιδας τύπου Β. Πολλοί ήταν αυτοί που συνηγόρησαν στην ένταξή του στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού, πολλά ΜΜΕ και ιατρικές ιστοσελίδες φιλοξενούσαν δηλώσεις επιστημόνων για το πόσο απαραίτητο ήταν κλπ. Μεγάλη καμπάνια δηλαδή για να χρεωθεί κάθε γονιός το ποσό των 100 ευρώ, όταν στις άλλες χώρες της Ευρώπης δεν κρίθηκε απαραίτητη η χρήση του, πλην της Αγγλίας και της Ιταλίας αλλά για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού. Για να έχουμε μέτρο σύγκρισης, να πούμε ότι το 2015 υπήρξαν μόνο 57 κρούσματα μηνιγγίτιδας τύπου Β στη χώρα μας!
Ευτυχώς για μας, η επιθετική πολιτική του γερμανοελβετικού κολοσσού μπήκε στο στόχαστρο των αμερικάνικων αρχών αφού απειλούσε άμεσα τα συμφέροντα των αμερικάνικων εταιρειών. Βλέπετε η Ελλάδα είναι μεταξύ των τριών ευρωπαϊκών χωρών από τις οποίες διαμορφώνεται ο μέσος όρος για να συγκροτηθεί ο δείκτης τιμολόγησης για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ είναι λοιπόν εδώ.
Το σκάνδαλο ξέσπασε όταν στις στις 12 Αυγούστου 2016 κατατέθηκε στις Αρχές των ΗΠΑ αναφορά από μεγάλο δικηγορικό γραφείο στην Ουάσινγκτον, που περιλαμβάνει τις καταγγελίες δύο πρώην υπαλλήλων της Novartis στην Ελλάδα για αθέμιτες μεθόδους που χρησιμοποιούσε η εταιρεία προκειμένου να βελτιώσει τη θέση της στην ελληνική αγορά επί σειρά ετών. Οι δύο πρώην υπάλληλοι φέρονται να εργάζονταν στη Novartis από το 2008, ως επικεφαλής επικοινωνίας και εταιρικής ευθύνης ο ένας και ως υπεύθυνος πωλήσεων ο δεύτερος.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, και οι δύο πληροφοριοδότες κατέθεσαν εκατοντάδες έγγραφα που αποδεικνύουν καταβολές χρηματικών ποσών σε ιδιώτες γιατρούς, αλλά κυρίως σε γιατρούς που εργάζονταν στο δημόσιο ή ασφαλιστικό σύστημα υγείας. Ακόμη κατέθεσαν ονόματα εταιρειών μέσω των οποίων η εταιρεία ξέπλενε χρήματα. Οι καταγγελίες τους σχετίζονται ακόμη και με δωροδοκίες αξιωματούχων, ανεπάρκεια του εσωτερικού ελέγχου της εταιρείας προκειμένου να ανιχνεύει παράνομες πληρωμές, αμοιβές γιατρών του ΙΚΑ και των νοσοκομείων στην Ελλάδα.
Την παραμονή των Χριστουγέννων οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούν, έπειτα από έφοδο στα γραφεία της φαρμακευτικής εταιρείας στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στη Μεταμόρφωση, κατάσχεσαν πλήθος εγγράφων και ηλεκτρονικών αρχείων.
Η υπόθεση επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο μετά την απόπειρα αυτοκτονίας 44χρονου στελέχους της εταιρείας το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς. Το στέλεχος αυτό ειδικευόταν στην ανάπτυξη και προώθηση φαρμάκων για διαβητικούς, τομέας στον οποίο η Novartis έχει σχεδόν το μονοπώλιο στην αγορά με διάφορα σκευάσματα, ινσουλίνες και χάπια.
Πάρτε δραμαμίνες. Το θρίλερ μόλις άρχισε!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή