ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 2 έργα με 1 εισιτήριο



Γράφει ο ΝΤΑΛΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ, ∆ιεύθυνση Σπουδών των φροντιστηρίων «Πρόταση»


Το πρώτο έργο που παίχτηκε ήταν: ο Στρατός παίρνει τις τύχες του κράτους στα χέρια του, αποτρέπει την ισλαµοποίηση και εγγυάται τον κοσµικό του χαρακτήρα. Σκέτη κωµωδία. Το δεύτερο έργο ήταν: ο Ερντογάν, µε τη λαϊκή υποστήριξη, αποκρούει τους πραξικοπηµατίες και εγγυάται τη δηµοκρατία. Σκέτη τραγωδία. ο αρχαίο ελληνικό θέατρο ήταν θεσµός της πόλης – κράτους.
Φέρει έναν έντονο θρησκευτικό και µυστηριακό χαρακτήρα κατά τη διαδικασία της γέννησής του, αλλά και έναν εξίσου έντονο κοινωνικό και πολιτικό χαρακτήρα κατά την περίοδο της ανάπτυξής του.
Συνολικά θεωρού- µενο το θέατρο, παρόλο που διαµορφώνεται στην εποχή των τυράννων, είναι θρέµµα της δηµοκρατίας. Στην αρχαία Ελλάδα θέατρο ονο- µάζονταν αρχικά το ακροατήριο και πολύ αργότερα η ονοµασία επικράτησε για τον τόπο των παραστά- σεων µε το σύνολο των κτισµάτων του.

Στην µετέπειτα εξέλιξη του θεάτρου δε, όταν τη δράση ανέλαβαν αποκλειστικά οι ηθοποιοί, δηµιουργήθηκε η υπερυψωµένη πάνω από την ορχήστρα σκηνή και το προσκηνιο. Με την προγενέστερη έννοια λοιπόν του θεάτρου, η Τουρκία, ως χώρα, είναι ένα µεγάλο θέατρο συγκρούσεων, ιστορικών, κοινωνικών και πολιτικών. ∆εν είναι θέατρο µε την έννοια της παράστασης.
Αν και πολλοί βιάστηκαν να χαρακτηρίσουν το πρόσφατο πραξικόπηµα ως στηµένο θεατρικό έργο του Εντογάν. Γιαλατζί πραξικόπηµα το είπαν. Fake, για τους νεότερους. Όχι εντελώς αβάσιµα. Γιατί πώς αλλιώς να εξηγηθεί µια απόπειρα πραξικοπήµατος τον 21ο αιώνα µε τα µέσα του προηγούµενου; Οι πραξικοπηµατίες κατέλαβαν την τηλεόραση αλλά άφησαν το ίντερνετ ελεύθερο, τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίες ανέπαφες και τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης να παίρνουν φωτιά. Με µαζικό SMS, προσωπικά γραµµένο και µε την υπογραφή του, κάλεσε ο Ερντογάν τους οπαδούς του να βγουν στους δρόµους και να τον στηρίξουν! Και είναι το πρώτο πραξικόπηµα όπου δεν συλλαµβάνεται ούτε ο επικεφαλής της κυβέρνησης αλλά ούτε και κανένα από τα µέλη της!

Yπάρχει καλύτερη λαβή για σενάρια συνωµοσίας;
Aν και είναι δύσκολο να πεις ότι ήταν θέατρο µια επιχείρηση που έλαβε χώρα ταυτόχρονα σε πάρα πολλές πόλεις, συµµετείχαν µεγάλοι σχηµατισµοί επιπέδου Στρατιάς, Σώµατος Στρατού και Ταξιαρχίας της ∆ιοίκησης Χερσαίων ∆υνάµεων (Turk Kara Kuvvetleri), κύριες µονάδες της ∆ιοίκησης Αεροπορικών ∆υνάµεων (THK – Turk Hava Kuvvetleri) και της Στρατοχωροφυλακής (Jandarma Genel Komutanligi), ενώ µετείχαν και µονάδες και Βάσεις της ∆ιοίκησης Ναυτικών ∆υνάµεων (TDK – Turk Deniz Kuvvetleri).
Μήπως ήταν ερασιτέχνες; Αστείο, αφού σε αυτή τη χώρα ο στρατός έχει το know-how στα πραξικοπή- µατα µε τέσσερα απολύτως πετυχηµένα από το 1960 ως το 1993. Μάλλον όµως ο Ερντογάν ήταν κα- λύτερα προετοιµασµένος…
Στηµένο παιγνίδι προγραφών και συλλήψεων στην Τουρκία, φωτογράφισε ο Επίτροπος ∆ιεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, ενισχύοντας τις πληροφορίες που φέρουν τον Ταγίπ Ερντογάν να έχει ενεργοποιήσει µια εκστρατεία εκκαθάρισης και εξόντω- σης των αντιπάλων του.
Ο Γιοχάνες Χαν είπε ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε έτοιµους τους καταλόγους των συλληφθέντων, πριν την εκδήλωση του πραξικοπήµατος: «Τουλάχιστον κάτι είχε προετοιµαστεί. Εννοώ πως (το γεγονός ότι) οι λίστες (των συλλήψεων) είναι διαθέσιµες αµέσως µετά τα γεγονότα, καταδεικνύει ότι αυτές είχαν προετοιµαστεί ώστε σε συγκεκριµένη χρονική στιγµή να µπορούν να χρησιµοποιηθούν».
Υπονοούµενα για τα διαδραµατισθέντα στη Τουρκία, περιείχε η τοποθέτηση του Αµερικανού Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος σηµείωσε µε νόηµα ότι έγιναν πολλές συλλήψεις µέσα σε πολύ µικρό χρονικό διά- στηµα: «Πολλοί άνθρωποι έχουν συλλη- φθεί και έχουν συλληφθεί πάρα πολύ γρήγορα…»

Κάποια γεγονότα είναι ενδεικτικά των διαθέσεων. Τριάντα τούρκοι κυβερνήτες και περισσότεροι από 50 υψηλόβαθµοι δηµόσιοι λειτουργοί έχουν αποµακρυνθεί από τις θέσεις τους, ενώ 103 ανώτατοι αξιωµατικοί έχουν τεθεί υπό κράτηση στο πλαί- σιο της έρευνας για το αποτυχηµένο πραξικόπηµα. Ο αριθµός των αστυ- νοµικών που έχουν παυθεί από τα καθήκοντά τους έχει φθάσει τους 8.777, καθώς φαίνεται πως διεξά- γονται εκκαθαρίσεις σε κρατικές δοµές. Οι ισλαµιστές φαίνεται να ήταν έτοιµοι από καιρό και απλά πε- ρίµεναν την ευκαιρία …
Οι ισλαµιστές έχουν στόχευση. Παρασκευή βράδυ εκδηλώθηκε το πραξικόπηµα, Σάββατο απόγευµα οι ισλαµιστές του Ερντογάν επιτέθηκαν στα γραφεία του Κουρδικού κόµµατος. Ενώ το Κουρδικό κόµµα είχε καταδικάσει την απόπειρα πραξικοπήµατος, ο Ερντογάν αισθανόµενος πανίσχυρος τα βάζει µε τους «πραγµατικούς» του εχθρούς, τους δηµοκράτες και τους Κούρδους! Η µετά-πραξικόπηµα περίοδος της Τουρκίας αρχίζει: οπαδοί του ΑΚΡ χτυπούν αριστερές γειτονιές, όπως το Γκαζί στην Κωνσταντινούπολη, σπίτια και κτίρια Αλεβιτών και γραφεία των Κούρδων ανά τη χώρα…

Ενώ ο Ερντογάν διαµηνύει ότι η Εθνοσυνέλευση θα επανεξετάσει την επαναφορά της θανατικής ποινής… Είναι βέβαιο ότι ο Ερντογάν ισχυροποίησε τη θέση του. Άλλο τόσο βέβαιο είναι όµως ότι η Τουρκία παραµένει µια βαθειά διχασµένη χώρα, τώρα πλέον και µε το στρατό της διχασµένο. ∆εν είναι επίσης καθόλου βέβαιο ότι Αµερικανοί και Ευρωπαίοι ήθελαν την επικράτηση του Στρατού. Να στείλουν ένα µήνυµα στο Σουλτάνο ήθελαν.
 Όχι όµως και να ισχυροποιήσουν το στρατό, ο οποίος αντιτάσσεται στα γεωπολιτικά τους σχέδια, έχοντας τη δική του ατζέντα. Υπενθυµίζουµε ότι οι µαζικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου µας στο Αιγαίο από το στρατό γίνονται και δική του τακτική εξυπηρετούν. Το άγριο µακέλεµα ολόκληρων κουρδικών χωριών από το στρατό γίνεται.
Αυτό το λέµε για όσους έχουν την αφέλεια να πιστεύουν ότι µια επικράτηση των στρατιωτικών θα µετρίαζε τον «ισλαµικό κίνδυνο» και θα έφερνε την Τουρκία πιο κοντά στο «∆υτικό Κόσµο». H ∆ύση είχε ενοχληθεί από τη βιαστική αλλά µελετηµένη κίνηση των γειτόνων µας για επαναπροσσέγγιση µε τη Ρωσία και το Ισραήλ. Εκ των υστέρων καταλαβαίνουµε ότι κι ο Ερντογάν βιαζόταν να κλεί- σει µέτωπα για να είναι έτοιµος για τη στιγµή που οι νατοϊκοί σύµµαχοι θα του τραβούσαν το χαλί κάτω από τα πόδια. Εκείνο που πρέπει να κρατήσουµε όλοι όσοι αντιµετωπίζουµε τα τεκταινόµενα στην Τουρκία από τη σκοπιά του δυτικού ορθολογισµού είναι η εµφάνιση του «λαϊκού παράγοντα».

 ∆εν πρόκειται για λαϊκή στήριξη στο πολίτευµα. Το ίδιο το καθεστώς προχώρησε, µετά την εξέγερση της πλατείας Ταξίµ, στη συγκρότηση ταγµάτων εφόδου, που αναλαµβάνουν ανοιχτή δράση στους δρόµους εναντίον κάθε αντικαθεστωτικής φωνής – ιδίως εναντίον της νέας κοινωνικής συµµαχίας Κούρδων, ριζοσπαστικών µερίδων του αλεβιδισµού και οργανώσεων της άκρας αριστεράς, που προέκυ- ψαν από αυτήν την ίδια την εξέ- γερση. Η κυριότερη από αυτές τις οργανώσεις είναι οι Οθωµανικές Εστίες (Osmanlι Ocaklarι). Ιδρύθηκαν το 2009, στα πρότυπα των ταγµά- των εφόδου που είχαν οργανώσει κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1970 οι Γκρίζοι Λύκοι εναντίον της τουρκικής άκρας αριστεράς και πλέον αριθµούν 2.000.000 µέλη σε όλη την Τουρκία.
Οι Οθωµανικές Εστίες δεν κρύβουν την τυφλή τους προσήλωση στον Ερντογάν και το κόµµα του. Πολλοί εκπρόσωποι του δυτικού κατεστηµένου στέκονται αµήχανοι µπροστά στις οβιδιακές µεταµορφώσεις εκείνου που άλλοτε εκθείαζαν ως πρότυπο του ήπιου και δηµοκρατικού ισλάµ. Ο Ερντογάν, βέβαια, είχε φροντίσει να διακηρύξει από πολύ νωρίς τις προθέσεις του, µε αυτόν τον τόσο χαρακτηριστικό για την τουρκική πολιτική πλάγιο λόγο.
Σε ανύποπτο χρόνο, και πολύ παλιά, είχε δηλώσει: «H δηµοκρατία είναι για µένα σαν ένα δροµολόγιο λεω- φορείου· όταν φτάσω στον προορι- σµό µου, θα κατέβω»…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή