Δεύτε λάβετε φαιό

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Δεύτε λάβετε φαιό

Με «όχημα» το Προσφυγικό ο υποψήφιος του ακροδεξιού και αντιμεταναστευτικού Κόμματος των Ελευθέρων επικράτησε σαρωτικά έναντι των ανθυποψηφίων του στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία. Ο Νόρμπερτ Χόφερ συγκεντρώνει ποσοστό πάνω από 36% – το μεγαλύτερο από σύστασης των Ελευθέρων…

Aκολουθούν αμφότεροι κοντά στο 20% οι δύο ανεξάρτητοι υποψήφιοι, ο πρώην πρόεδρος των Πρασίνων Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν και η δικαστικός Ίρμγκαρντ Γκρις, ενώ «κοιτούν» από μακριά οι υποψήφιοι του δικομματικού κυβερνώντος συνασπισμού. Τα ποσοστά που συγκεντρώνουν οι Σοσιαλδημοκράτες και το Λαϊκό Κόμμα κυμαίνονται γύρω στο 11%, εικόνα που αντικατοπτρίζει τη δυσαρέσκεια των Αυστριακών για τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει, είτε μόνα, είτε από κοινού, τη χώρα σχεδόν καθ’ όλη τη μεταπολεμική περίοδο.
Όλοι σήμερα αναζητούν στην Αυστρία τα αίτια του πολιτικού σεισμού που έγινε στη χώρα. Ο μόνος λόγος δεν μπορεί να είναι η απογοήτευση από την κρίση. Κι αυτό γιατί η Αυστρία είναι μια όαση ανάπτυξης στην περιοχή. Αυτή η εκλογική αναμέτρηση αποδεικνύει ότι η ακροδεξιά μπορεί να φτάσει ως την εξουσία ακόμη και σε χώρες σε καλή οικονομική κατάσταση.
Οι εκλογές έγιναν, κυρίως, σε ένα θυελλώδες κλίμα μετά την άφιξη των μεταναστών. Ο απερχόμενος πρόεδρος, δεν βοήθησε τα πράγματα λέγοντας ότι ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στην Αυστρία το 2015 «ξεπέρασε τον αριθμό των γεννήσεων». Αυτό γιγάντωσε τον φόβο των κατοίκων που πιστεύουν ότι η κυβέρνησή τους δεν κατάφερε να σταματήσει το κύμα των προσφύγων. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο δεύτερος γύρος των εκλογών που γίνεται στις 22 Μαΐου, φαίνεται αβέβαιος. Το ακροδεξιό κόμμα δίνεται ως φαβορί για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές και ίσως αυτό φοβίσει τους ψηφοφόρους να του δώσουν όλα τα κλειδιά της εξουσίας. Ο ίδιος ο ακροδεξιός ηγέτης Νόρμπερτ Χόφερ φάνηκε αρκετά απειλητικός, μετά τον θρίαμβό του. Προειδοποίησε ότι μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση και δήλωσε ότι: «Θα μείνετε έκπληκτοι από το τι μπορεί να συμβεί». Άφησε έτσι να εννοηθεί ότι η Αυστρία θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε μια «μη φιλελεύθερη δημοκρατία», όπως είναι η Ουγγαρία και η Πολωνία.
Οι ψηφοφόροι ήταν ωστόσο δυσαρεστημένοι και πριν την προσφυγική κρίση που «είδε» την κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών – Λαϊκού Κόμματος να περνά από τα ανοιχτά σύνορα στην πρώτη γραμμή για το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου και τους σκληρούς περιορισμούς για το άσυλο. Ζητήματα – κλειδιά, όπως το φορολογικό, το συνταξιοδοτικό και οι μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, είχαν ήδη προκαλέσει κλίμα πολιτικής έντασης και αποστασιοποίηση των ψηφοφόρων από Σοσιαλδημοκράτες και Λαϊκό Κόμμα.
Όσο μικρός κι αν είναι ο ουσιαστικός ρόλος του προέδρου στην Αυστρία, τόσο ηχηρά έχει αντηχήσει σε όλη την Ευρώπη το σοκ του πρώτου γύρου στις προεδρικές κάλπες: Τα δύο μεγάλα κόμματα στη Βιέννη, που συγκυβερνούν και μεταπολεμικά μοιράζονταν το ύπατο αξίωμα, εξαφανίστηκαν και πάνω στο πτώμα του «κατεστημένου» χορεύει όχι μόνο ο ακροδεξιός Χόφερ αλλά και όλες οι ακροδεξιές δυνάμεις στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η ίδια η Βιέννη μοιάζει χαμένη και αναρωτιέται εάν μετατρέπεται σε Ουγγαρία…
Στην άνοδο του Χόφερ πρέπει να προσμετρηθεί όμως ειδικά το ότι η εκστρατεία του είναι το αποκορύφωμα του FPÖ να αποβάλει την εικόνα της «σκληροπυρηνικής ακροδεξιάς» και να εμφανιστεί ως καθαρή, πατριωτική δεξιά – χωρίς, βεβαίως, να απομακρύνεται ουσιαστικά από τις ιδεολογικές του καταβολές. Ακολούθησε έτσι την ίδια τακτική που έχει ακολουθήσει και η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία με το «Εθνικό Μέτωπο». Ο Χόφερ ήταν η ενσάρκωση αυτή της τακτικής, καθώς στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχε καλλιεργήσει την εικόνα «μετριοπαθούς» φιγούρας (σε σύγκριση με τον αρχηγό του κόμματός του, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε) – αλλά η στάση που υποστήριζε ήταν στη γραμμή του κόμματός του, με άξονα τις αντιμεταναστευτικές θέσεις και την αντίθεση στην ΕΕ.  
Σας θυμίζουν κάτι από τη χώρα μας, αυτά που λέγονται και γίνονται στην Αυστρία; Μήπως βλέπετε ότι θα μπορούσαν να συμβούν και στην Ελλάδα, στο προσεχές μέλλον; Αν σας φαίνεται υπερβολική η ερώτηση, ας πάμε μια βόλτα στη Σλοβακία του προηγούμενου μήνα …
Ο σχηματισμός «Λαϊκό Κόμμα – Η Σλοβακία μας», με επικεφαλής τον Μαριάν Κοτλέμπα, ο οποίος οργάνωσε πορείες εναντίον της μειονότητας των Ρομά, πήρε 8% των ψήφων, ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο απ’ αυτό που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις. Όπως ακριβώς είχε συμβεί και με τη Χρυσή Αυγή. Η Σλοβακία στοιχειώθηκε από φαντάσματα του παρελθόντος της, καθώς ακροδεξιοί που λανσάρουν στολές βασισμένες σ’ αυτές του σλοβακικού κράτους-ανδρείκελου των Ναζί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κέρδισαν για πρώτη φορά έδρες στο κοινοβούλιο.
Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τη χειρότερη προσφυγική κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από την εμπόλεμη Συρία και πέραν αυτής, η υποστήριξη προς ακροδεξιούς πολιτικούς στην κεντρική Ευρώπη σημειώνει αύξηση. Στην Ουγγαρία, το κόμμα Γιόμπικ, γνωστό για τις στολές της Ουγγρικής Φρουράς και τις πορείες κατά των Ρομά, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο.
Μέλη του πρώην κόμματος του Κοτλέμπα «Σλοβακική Αδελφότητα», ντυμένοι με μαύρες στολές που θυμίζουν τη φρουρά Χλίνκα της ναζιστικής περιόδου, πρωτοεμφανίσθηκαν σε συγκεντρώσεις για να τιμηθεί το Σλοβακικό Κράτος που διήρκεσε από το 1939 έως το 1945 με επικεφαλής τον καθολικό ιερέα Γιόζεφ Τίσο, ο οποίος έστειλε στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου δεκάδες χιλιάδες εβραίους της Σλοβακίας. Το κόμμα διαλύθηκε το 2006 κατηγορούμενο για διάδοση μίσους.
Ο Κοτλέμπα, ο οποίος φέρει λεπτό μαύρο μουστάκι, ίδρυσε έκτοτε ένα νέο κόμμα, άλλαξε τη στολή του μ’ ένα μπλέιζερ και αντικατέστησε τις πολεμικές συγκεντρώσεις με ρητορική εναντίον των Ρομά, εναντίον των μεταναστών και εναντίον της διαφθοράς. Σήμερα το κόμμα του απορρίπτει οποιαδήποτε σχέση με την ιδεολογία των Ναζί και επικεντρώνει στις επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.
«Δεν είμαστε φασίστες ούτε νεοναζί παρόλο που μπορεί να φαινόμαστε εξτρεμιστές σε σύγκριση με άλλα χλιαρά κόμματα», είπε ένας από τους νεοεκλεγέντες βουλευτές του, ο Μίλαν Ούρικ. «Θα μείνουμε προς το παρόν στην αντιπολίτευση, αλλά πιστεύω ότι, αν γίνουν πρόωρες εκλογές, θα σημειώσουμε συντριπτική νίκη», πρόσθεσε.
Εμείς δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι άλλο. Για όποιους καταλαβαίνουν πότε τα σύννεφα φέρνουν βροχή, αυτά τα σημάδια είναι αρκετά …

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή