Γράμμα προς τους πρόσφυγες

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Γράμμα προς τους πρόσφυγες

Γράφω αυτό το γράμμα προς όλα τα άτομα που ήρθαν από τη θάλασσα ή την «Ασπροθάλασσα» όπως ονομαζόταν παλιά το Αιγαίο Πέλαγος. Εννοώ, βέβαια, τα άτομα που προσφεύγουν στην βοήθεια της Ελλάδας, τους πρόσφυγες δηλαδή, αλλά και τους οικονομικούς μετανάστες.

Αγαπητοί και ταλαίπωροι Αλή, Ιμπραήμ, Μοχάμεντ ή όπως αλλιώς σας λένε, προστρέξατε στη βοήθεια αυτής της χώρας που μέσα στα προβλήματά της έχει ένα ακόμη πολύ μεγάλο και είναι όπως καταλαβαίνετε η δική σας κουτσή στραβή επιβίωση.
Φίλοι μου, πολλές μεγάλες δυνάμεις που κάνουν τον «Γερμανό» είναι η αιτία των δικών σας προβλημάτων. Σας εκμεταλλεύτηκαν πολλοί.  Αμερικάνοι, Γάλλοι, Άγγλοι, Ρώσοι κ.τ.λ. με τελευταίο εκμεταλλευτή την απέναντί μας χώρα την Τουρκία που όχι μόνο οι λαθρέμποροί της σας καταλήστεψαν για να σας φέρουν θαλασσοπνιγμένο σε εμάς, αλλά εκμεταλλεύτηκαν την παρουσία σας ώστε να βρουν ευκαιρία να δημιουργήσουν σε εμάς προβλήματα.
Η Ελλάδα, η χώρα που σας φιλοξενεί τώρα, δεν είχε καμία προετοιμασία να δεχτεί τέτοιες ποσότητες μεταναστών και όμως παρά τα προβλήματά της, σας δέχτηκε και με τις λίγες δυνάμεις της σας παρέχει ασφάλεια, λίγη στέγη και λίγη τροφή (45.000 μερίδες την ημέρα) από το τίποτα που είχατε στις χώρες σας. Αυτή τη στιγμή έχετε εγκλωβιστεί εδώ και κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με σας.
Ένα πράγμα που μου κάνει εντύπωση είναι ότι μετά την λήψη μέτρων από την ΕΕ και την συμφωνία με την Τουρκία, η οποία και πάλι επωφελήθηκε, δεν έρχονται πλέον άλλοι ομοεθνείς σας. Μήπως τέλειωσε ο πόλεμος στη Συρία, μήπως σταμάτησαν οι κίνδυνοι των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν ή των τρομοκρατών στο Ιρακ; Τίποτα από αυτά δεν έγινε. Απλά η Τουρκία έδωσε σήμα στους διακινητές της να σταματήσουν το έργο τους τουλάχιστον προσωρινά γιατί τα πήρε χοντρά από την ΕΕ. Πάλι δηλαδή πέσατε στην εκμετάλλευση.
Για να λύσουμε τα προβλήματα που μας δημιουργήσατε, φέραμε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και η γειτονική μας χώρα βρήκε την ευκαιρία να προσπαθεί να επισημοποιήσει τις διεκδικήσεις της έναντι της Ελλάδας. Κανένας σας δεν μπορεί να αρνηθεί ότι οι Έλληνες πολίτες, η εκκλησία, οι εθελοντές και κράτος δεν σας βοήθησαν ή δεν σας βοηθούν. Εδώ που ήρθατε νοιώθετε ασφάλεια και έχετε ήσυχο ύπνο, όπου και να κοιμάστε, γιατί δεν σκέφτεστε μήπως σας σκοτώσει κάποιος στον ύπνο σας ή σας ανατινάξει την ώρα που ψωνίζετε.
Θα πρέπει να θυμάστε ότι δεν είστε πολίτες σε αυτή τη χώρα, αλλά έχετε κάνει προσωρινή στάση στην πορεία σας για τις πλούσιες χώρες του Βορρά που σας ξεσήκωσαν, αλλά τώρα αρνούνται να σας δεχτούν. Να θυμάστε ότι ήρθατε απρόσκλητοι σε αυτή τη χώρα και εκμεταλλευόμενοι συνθήκες που έχουμε υπογράψει αποκτήσατε το δικαίωμα να μείνετε προσωρινά.
Όπως, φίλοι μου, οι Έλληνες πολίτες έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις, έτσι ακριβώς ισχύει για κάθε άλλον που ζει έστω και προσωρινά σε αυτή τη χώρα. Αν αρρωστήσετε να είστε βέβαιοι ότι θα πάτε σε νοσοκομείο χωρίς να πληρώσετε. Τρώτε δωρεάν, καταναλώνετε άλλους πόρους δωρεάν και έχετε υποχρέωση να σέβεστε και να υπακούτε στους νόμους αυτού του φιλόξενου κράτους. Κανένας δεν είναι υπεράνω των νόμων του Ελληνικού κράτους. Έχετε κλείσει το λιμάνι του Πειραιά και δημιουργείτε προβλήματα στον τουρισμό μας, ο οποίος είναι ο πυλώνας της οικονομίας μας γιατί από αυτόν θα φάτε και εσείς τις 45.000 μερίδες φαΐ που σας ταΐζουμε καθημερινά. Τα ίδια και χειρότερα κάνετε εσείς οι δέκα χιλιάδες στην Ειδομένη που έχετε κλείσει την γραμμή του τρένου. Αυτοί οι αποκλεισμοί βλάφτουν σοβαρά την οικονομία που σας τροφοδοτεί αφιλοκερδώς, την οικονομία που για 6 χρόνια είναι ανάμεσα στις συμπληγάδες των μνημονίων, υπερχρέωσης και ΔΝΤ.
Επιχειρήσεις που περιμένουν πρώτες ύλες για να παράγουν προϊόντα προς εξαγωγή κινδυνεύουν να κλείσουν. Άλλες χάνουν πελάτες του εξωτερικού επειδή δεν μπορούν να στείλουν έγκαιρα τις παραγγελίες τους με μεγάλο κίνδυνο να στείλουν Έλληνες οικογενειάρχες στην ανεργία. Τι λέτε; Έχετε δικαίωμα εσείς, με στόχο τον εκβιασμό μιας κατάστασης, να μας δημιουργείτε τέτοια σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αν δεν λυθούν χωρίς καθυστέρηση, η βλάβη που θα έχει προκύψει θα είναι τόσο μεγάλη που δεν θα έχει διορθωθεί ούτε στα δύο-τρία χρόνια που θα έχετε μείνει εδώ σύμφωνα με τον υφυπουργό μας της Εθνικής μας  Άμυνας κ. Βίτσα; Θυμηθείτε. Δεν σας καλέσαμε, ήρθατε. Μη μας δημιουργείτε προβλήματα. Στο χωριό μου έλεγαν στην νιόφερτη νύφη: «Όχι όπως ήξερες, αλλά όπως βρήκες.»
Επειδή έχουμε μια άβουλη κυβέρνηση που σκέφτεται μήπως σας ανησυχήσει και σας στεναχωρήσει, δεν σημαίνει ότι πρέπει εσείς να παραβαίνετε το νόμο.
Σύμφωνα με τα άρθρα των  συνθηκών περί προσφύγων που επικαλείσθε, υπάρχουν και αυτά που λένε ότι και οι πρόσφυγες και οι οικονομικοί μετανάστες ΟΦΕΙΛΟΥΝ υπακοή στους νόμους της χώρας που τους φιλοξενεί. Όταν είδα στην τηλεόραση να σπάτε με ρόπαλα αστυνομικό αυτοκίνητο στην Ειδομένη γιατί τραυμάτισε έναν ομοεθνή σας, στεναχωρήθηκα για την συμπεριφορά σας και άρχισα να αναρωτιέμαι αν κάνουμε καλά που σας περιθάλπουμε. Αστυνομικά αυτοκίνητα να σπάτε στις χώρες σας. Οι Έλληνες δεν γουστάρουν τέτοια καουμποϊλίκια και παίρνουν εύκολα ανάποδες. Εκτός των άλλων εξόδων που μας έχετε υποβάλει, τώρα θα πρέπει να πληρώσουμε και κανένα τριχίλιαρο για την επισκευή του αστυνομικού αυτοκινήτου στην Ειδομένη. Μην νομίζετε ότι επειδή αυτή η κυβέρνηση είναι άβουλη και σας παρακαλάει ότι έτσι θα είναι όλες οι μελλοντικές. Υπάρχουν διεθνείς συνθήκες όπως της Γενεύης και άλλες και τις σεβόμαστε, αλλά και σεις οφείλετε να σέβεστε αυτούς που ξοδεύονται χωρίς να σας το χρωστάνε και να σας φιλοξενούν.
Μην νομίζετε ότι αυτό θα υπάρχει επ’ αόριστον. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν και κάποια στιγμή και πολύ σύντομα νομίζω ότι θα πέσετε από τα σύννεφα. Καθίστε λοιπόν καλά, κάντε αυτό που σας παρακαλά η κυβέρνηση ώστε να έχουμε καλό ρώτημα. Δεν θα δεχτούμε να διακινδυνεύσουν τα δικά μας συμφέροντα για χάρη σας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή