Οι μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές του 21ου αιώνα

ΚΟΣΜΟΣ
Οι μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές του 21ου αιώνα

Οι χειρότερες φυσικές καταστροφές που συνέβησαν στα 17 πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα μας δείχνουν την σκοτεινή πλευρά των περιβαλλοντικών προβλημάτων του πλανήτη μας. Η φυσική καταστροφή είναι ένα συμβάν που προκαλείται από τη φύση, όπως μια πλημμύρα, ένας σεισμός ή ένας τυφώνας, το οποίο προκαλεί μεγάλες ζημιές και απώλειες ζωών. Οι φυσικές καταστροφές υπήρχαν πριν ακόμα υπάρξει ο άνθρωπος και θα υπάρχουν και μετά την εποχή των ανθρώπων. Η εξαφάνιση των δεινοσαύρων, ο κατακλυσμός του Νώε και άλλα παρόμοια συμβάντα δεν μπορούν να αποδειχθούν ότι συνέβησαν. Παρόλα αυτά έμειναν στην ιστορία ως συμβάντα που άλλαξαν την πορεία της ανθρωπότητας και του πλανήτη μας. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας σε θέματα Περιβάλλοντος αναφέρει πως για πρώτη φορά περισσότεροι άνθρωποι χάνονται από φυσικές καταστροφές παρά από πολέμους και επιδημίες. Από τη δεκαετία του 1990 και μετά, η διαχείριση και πρόληψη φυσικών καταστροφών γίνεται ολοένα και πιο σημαντική. Διεθνείς οργανισμοί και κυβερνήσεις παίρνουν συνεχώς μέτρα για να «προλάβουν» τους φυσικούς κινδύνους.

1. Τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό, 2004


Τα ξημερώματα της 26ης Δεκεμβρίου 2004, ένας σεισμός 9 Ρίχτερ χτύπησε τον Ειρηνικό Ωκεανό. Ο σεισμός χτύπησε 150 χιλιόμετρα μακριά από την δυτική ακτή του νησιού Σουμάτρα της Ινδονησίας. Μέσα σε λίγες ώρες ένα τσουνάμι είχε ήδη δημιουργηθεί. Το τσουνάμι χτύπησε τις ακτές της Ινδονησίας, της Σρι Λάνκα, της Ταϊλάνδης και των νησιών Μαλδίβες. Τα κύματα είχαν ύψος περίπου 10 μέτρα (30 πόδια). Το τσουνάμι σκότωσε 230.000 ανθρώπους και εκτόπισε εκατομμύρια άλλους.

2. Τυφώνας Κατρίνα, 2005
Ο τυφώνας Κατρίνα θεωρήθηκε ο πιο «ακριβός» και ο έκτος πιο θανατηφόρος τυφώνας που πέρασε από την Ακτή του Αμερικανικού Κόλπου. Προκάλεσε καταστροφές από την κεντρική Φλόριντα μέχρι το Τέξας. Τις πιο πολλές καταστροφές υπέστη η γραφική πόλη της Νέας Ορλεάνης. Οι καταστροφές επιδιορθώνονται μέχρι και σήμερα. Πέθαναν περίπου 1.300 άνθρωποι.

3. Το κύμα ζέστης στην Ευρώπη, 2003
To καλοκαίρι του 2003 ήταν το πιο ζεστό καλοκαίρι που πέρασε από την Ευρώπη σε 500 χρόνια. Κατά τη διάρκεια του κύματος ζέστης η μέση θερμοκρασία που επικρατούσε σε χώρες που συνήθως περνάνε πολύ ήπια καλοκαίρια ήταν 45 βαθμοί Κελσίου. Η χώρα που επηρεάστηκε περισσότερο ήταν η Γαλλία. Ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 70.000 σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

4. Ο σεισμός στην Αϊτή, 2010

7.0 Ρίχτερ χτύπησαν δυτικά της πρωτεύουσας της Αϊτής τον Ιανουάριο του 2010. Ακολούθησαν 52 μετασεισμικές δονήσεις 4.5 ή και παραπάνω Ρίχτερ. Σκοτώθηκαν περίπου 230.000 άνθρωποι ενώ 300.000 τραυματίστηκαν και πάνω από ένα εκατομμύριο έμειναν άστεγοι. Οι καταστροφές εξαπλώθηκαν σε όλη την ευρύτερη περιοχή γκρεμίζοντας 250.000 σπίτια και 30.000 κτήρια

5. Ξηρασία στην Ανατολική Αφρική, 2011

Η ξηρασία διήρκησε από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι και τον Ιούνιο του 2012. Η ξηρασία εξαπλώθηκε σε χώρες όπως η Σομαλία, η Κένυα και η Αιθιοπία. Αυτό σημαίνει ότι απείλησε τις ζωές σχεδόν 9 εκατομμυρίων ανθρώπων. Επίσης, δημιούργησε προβλήματα υγείας, όπως υποσιτισμό και ανθυγιεινές συνθήκες, οι οποίες στοίχισαν τις ζωές πολλών ανθρώπων.

Πηγή: https://frapress.gr/2017/09/i-megalyteres-fysikes-katastrofes-tou-21ou-eona/

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή