Μνημόνιο καλής συμπεριφοράς, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Μνημόνιο  καλής  συμπεριφοράς, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Μνημόνιο καλής συμπεριφοράς

Όσα μνημόνια και να υπογράψουμε, όσες τρόικες κι αν έρθουν, η νοοτροπία μας δεν πρόκειται να αλλάξει. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει μάλλον να υπογράψουμε ένα τέταρτο μνημόνιο που θα εμπεριέχει αποκλειστικά και μόνο κανόνες καλής συμπεριφοράς για όλους μας, ειδικότερα όμως για τους οδηγούς Ι.Χ. αυτοκινήτων.

Ταξίδεψα κι εγώ για τις Άγιες Μέρες του Πάσχα εκτός Αθηνών και είδα αυτό που βλέπω κάθε φορά σε κάθε μου έξοδο. Στην εθνική οδό η ΛΕΑ να έχει καταληφθεί από Ι.Χ. αυτοκίνητα, οδηγούς να πετάνε έξω από το παράθυρο ό,τι τους περισσεύει και κάποιους στην κυριολεξία ανόητους να περνούν τα διόδια χωρίς να πληρώσουν. Και λέω ανόητους γιατί η κάμερα τους έχει ήδη καταγράψει και σε λίγες μέρος το τσουχτερό πρόστιμο θα έχει πάει στην Εφορία, θα έχει χρεωθεί στο λογαριασμό τους και τότε θα τρέχουν να βρουν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για να κάνουν τα παράπονά τους.
Γι’ αυτό λέω ότι θα πρέπει να μας επιβάλλουν ένα τέταρτο μνημόνιο μπας και διορθώσουμε κάποια πράγματα.
Ένα άλλο το οποίο διαπίστωσα, όχι για πρώτη φορά, έχει σχέση με τον τόπο προορισμού μου, την Ιτέα Φωκίδος. Σ’αυτή την υπέροχη πόλη, οι μονίμως διαμαρτυρόμενοι για αναδουλειά – σε κάποιο βαθμό δικαίως – οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, δεν φροντίζουν ποτέ να έχουν το απαραίτητο προσωπικό για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.
Γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι κάθε Πάσχα η πόλη τους θα έχει αυξημένη κίνηση και για το λόγο αυτό θα έπρεπε να έχουν οργανωθεί κατάλληλα τόσο σε προσωπικό ΄όσο και σε μέσα για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους πελάτες. Αλλά δυστυχώς δεν κάνουν απολύτως τίποτα!
Έχουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι με δύο ή τρία άτομα προσωπικό που έχουν τις καθημερινές, μπορούν να φέρουν εις πέρας και τον αυξημένο, κατά πολύ, όγκο δουλειάς λόγω εορτών. Με αυτή όμως τη συμπεριφορά τους και οι ίδιοι χάνουν ως επιχειρηματίες αλλά και η πόλη τους δυσφημίζεται.
Ελπίζω κάποια στιγμή να αντιληφθούν το λάθος τους και να διορθωθούν. Ίσως κι αυτοί με κάποιο μνημόνιο.


Η φωτογραφία αυτή είναι από το Αττικό Άλσος
BAZA-GALATSI

και συγκεκριμένα από τη συμβολή της περιφερειακής οδού με την οδό που οδηγεί προς τον Προφήτη Ηλία. Δεν είναι η πρώτη φορά που σ’αυτό το σημείο ασυνείδητοι – κοινώς βρωμιάρηδες! – αφήνουν τα σκουπίδια τους.
Θα πρέπει ο δήμος να καθαρίσει το χώρο και μάλιστα γρήγορα γιατί σε λίγες μέρες τα σκουπίδια αυτά θα έχουν γίνει βουνό.
Επίσης, θα πρέπει να εφαρμοστεί κάποια στιγμή και ο ψηφισμένος από το Δημοτικό Συμβούλιο Κανονισμός Καθαριότητας, μπας και συνετιστούν αυτοί των οποίων η οικολογική συνείδηση είναι ανύπαρκτη, σε αντίθεση με τη συνείδηση των πολιτών 70 χρόνια πριν.
Διαβάζω από «Τα Νέα» στις 3 Μαρτίου 1948:

«Μία Σύστασις
»Διάφοροι αναγνώσται μας παρακαλούν να διαβιβάσωμεν μιαν παράκλησίν των εις την αρμοδίαν υπηρεσίαν του Δήμου.
»Να συστήση εις τους οδηγούντας τα αυτοκίνητα της καθαριότητας να μην είνε τόσο πολύ βιαστικοί. Με τον ρυθμόν που ακολουθείται δεν προφθάνει ο κόσμος να δώση τα σκουπίδια του. Και δεν είνε μόνον αυτό.
»Με την ταχύτητα που αδειάζονται τα κιβώτια στο αυτοκίνητο, μέρος από τα απορρίμματα πέφτουν στο δρόμο. Έτσι όταν φεύγει το αυτοκίνητο καθαριότητας, η περιοχή του δρόμου όπου είχε σταματήσει, αφίνει όχι μόνον οπτικώς αλλά και οσμικώς την εντύπωσιν ότι εσκόρπισαν επάνω από δύο τουλάχιστον ντενεκέδες σκουπιδιών.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή