Ήρθε ο καιρός οι Τράπεζες να καλύψουν το χρέος που οι ίδιες δημιούργησαν

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ήρθε ο καιρός οι Τράπεζες  να καλύψουν το χρέος που  οι ίδιες δημιούργησαν

233 δισ. του χρέους πήγαν στις Τράπεζες. Σου λένε τώρα να τα πληρώσεις με το αίμα σου, Έλληνα πολίτη, και ως δανειολήπτης και ως φορολογούμενος. Καλό ε; Ούτε ο Οργουελ δεν το είχε σκεφτεί.

To θέμα είναι βασικά απλό και ολέθριο. Όλα τα χρήματα που δεν είναι χρήματα αλλά ηλεκτρονικές λογιστικές εγγραφές, τα διαχειρίζονται οι Τράπεζες και μόνο αυτές. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν δανείζει απευθείας τα κράτη αλλά τις ιδιωτικές Τράπεζες. Ιδιωτικές διότι δεν υπάρχει πλέον κρατική Τράπεζα. Υπάρχει πρόβλεψη στις εκάστοτε συνθήκες του διαβόλου ότι η ΕΚΤ μπορεί να δανείζει απευθείας τα κράτη αλλά αυτό προϋποθέτει ότι το συγκεκριμένο κράτος δεν έχει χρέος πάνω από το 60% του ΑΕΠ. Μόνο που δεν έχει φανεί μέχρι τώρα τέτοιο κράτος.
Οι ιδιωτικές, λοιπόν, Τράπεζες δανείζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με 0,5-1% και στην συνέχεια δανείζουν τα κράτη με επιτόκιο 3, 5, 6, 7% ανάλογα με τις αξιολογήσεις των διάφορων Οίκων οι οποίοι ανήκουν σε αυτούς οι οποίοι κατέχουν και τις Τράπεζες. Μόλις έρθει το τοκογλυφικό χρήμα στο εκάστοτε κράτος, πάει κατευθείαν στις Τράπεζες.
Έχουμε, λοιπόν, ένα μεγαλοφυές σχέδιο. Μια λογιστική εγγραφή κυκλοφορεί και αποφέρει τόκους και προμήθειες στους εκλεκτούς και γίνεται ταυτόχρονα ένα άριστο εργαλείο υποδούλωσης και αρπαγής πραγματικού πλούτου.
Με τα χρήματα των κρατικών εγγυήσεων παίρνουν ρευστό από την ΕΚΤ με 1% και δανείζουν το ελληνικό δημόσιο με 4,80% με υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας. Και όλα αυτά διότι αν το κράτος πιάσει και κόψει το άτοκο, δωρεάν χρήμα που χρειάζεται, όπως γινόταν χιλιάδες χρόνια τώρα, θα πέσει ο ουρανός να μας πλακώσει.
Έτσι έγινε στην Ελλάδα. Αφού ξεφτιλιστήκαμε ως εκεί που δεν πάει άλλο και κάναμε ό,τι μας διέταξαν, μας έστειλαν 233 δισ. τα οποία πού πήγαν; Στον κόσμο για ν’ ανασάνει και να ανακάμψει η οικονομία; Όχι βέβαια. Πήγαν στις – ιδιωτικές πάντα – Τράπεζες για ανακεφαλαίωση δηλαδή για κάλυψη του κεφαλαίου τους λόγω της ζημιάς που είχαν υποστεί από την «κρίση», οι οποίες Τράπεζες παραμένουν ιδιωτικές, περιλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος.
Και τι έκαναν οι τράπεζες το ρευστό που πήραν και που όφειλαν να χρησιμοποιήσουν, όπως λένε τα ΦΕΚ, για χορήγηση δανείων στεγαστικών και προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ανταγωνιστικούς όρους. Έδωσαν δάνεια όπως όφειλαν; Ναι έδωσαν είναι η απάντηση. Αλλά όχι σύμφωνα με το νόμο. Αντί να δανείσουν την «αγορά», δάνεισαν παρανόμως το Κράτος για να υποθηκεύσουν και την Δημόσια Περιουσία.
Και καλά το Κράτος που είχε νομοθετήσει για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, πώς αποδέχτηκε αυτόν τον δανεισμό; Θα πρέπει οι διαχειριστές της εξουσίας να μας πουν τι έγιναν τα τόσα δισ. ευρώ (περιουσία του ελληνικού λαού) που δόθηκαν μέσω Τραπέζης της Ελλάδος και των τραπεζών που επέβλεπε, για την ανάπτυξη της χώρας. Ας κάνει ο καθένας τους υπολογισμούς του για το συνολικό ποσόν και να διερωτηθεί· τόσα δισ. ευρώ δόθηκαν ειδικά για την ανάπτυξη της χώρας από Βουλή και κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ανάπτυξη δεν είδαμε. Περιμένουν τώρα τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη της χώρας. Και τα προηγούμενα δισ. ευρώ τι έγιναν;
Τελικά, το μοντέλο χρήσης των ιδιωτικών τραπεζών ως μεσαζόντων για την ανάπτυξη της χώρας με την ενίσχυση αυτών με εγγυήσεις και τίτλους του Ελληνικού Κράτους, αποδεικνύεται ότι είναι μία καλοστημένη απάτη σε βάρος του Ελληνικού Λαού και της περιουσίας του. Η δομημένη οικονομική αφαίμαξη της ελληνικής κοινωνίας με συστηματική προπαγάνδα ότι οι ιδιωτικές τράπεζες πρέπει να διασωθούν γιατί βοηθούν στην ανάπτυξη της χώρας έχει τραβήξει αρκετά. Η τραπεζική απάτη είναι στο ζενίθ, ενώ το οικονομικό χάος κυριαρχεί πάνω από τη χώρα σε κάθε Έλληνα.
Στο όνομα της ανάπτυξης και της σωτηρίας της χώρας, οι τράπεζες με τη συνεργασία Κυβερνήσεων και Βουλής, βύθισαν το καράβι της οικονομίας και τώρα ζητάνε από εμάς να πληρώσουμε τα σπασμένα. Τι να πληρώσουμε όμως; Όπως βλέπουμε, 233 δισ. από το δημόσιο χρέος το οποίο καλούμαστε να αποπληρώσουμε εμείς ως εγγυητές, είτε ιδιώτες είτε ως πολίτες αυτού του κράτους διότι αυτό σημαίνει εγγύηση του δημοσίου.
Η τρικέφαλη τροϊκανή κυβέρνηση, με τα εξαπτέρυγά της, εξαπατά σήμερα τον κόσμο λέγοντας ότι η ανακεφαλοποίηση των τραπεζών, που θα προέλθει από την νέα δόση του δανείου από την Τρόικα, θα βοηθήσει στην τόνωση της οικονομίας (θα δοθούν δηλ. ως επιχειρηματικά δάνεια). Και φυσικά αυτό είναι ΨΕΜΑ, διότι όλα τα χρήματα αυτά θα πάνε για να συμπληρώσουν «την αρνητική κεφαλαιακή θέση των τραπεζών». Αυτό άλλωστε σημαίνει και η λέξη «ανακεφαλαιοποίηση». Αυτό σημαίνει απλά, ότι όλες οι τράπεζες τώρα βρίσκονται σε «αρνητική κεφαλαιακή θέση», ήτοι τα δάνεια που έχουν χορηγήσει υπερβαίνουν τα «ίδια κεφάλαιά των» (τα δικά τους πάγια κεφάλαια τα οποία οφείλουν να διατηρούνται ακέραια κι ανέπαφα, για εγγύηση των καταθέσεων και των δανείων των ίδιων των τραπεζών).
Με λίγα λόγια οι τράπεζες ιδιωτικοποιούν τα κέρδη τους (υπέρ των μετόχων τους) και κοινωνικοποιούν τις ζημίες τους (εις βάρος όλου του λαού).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι πολίτες χρεώνονται δύο φορές το ίδιο ποσό, ως φορολογούμενοι και ως δανειολήπτες – οφειλέτες προς τις Τράπεζες με αποτέλεσμα την οικονομική, κοινωνική ή ακόμα και την φυσική τους εξόντωση.
Οι ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες θα πρέπει να τεθούν άμεσα υπό δημόσιο έλεγχο και να αναλάβουν την κάλυψη τουλάχιστον των τόκων του δανείου του Ελληνικού Δημοσίου, που αντιστοιχούν στο ποσό της ανακεφαλαιοποίησής τους. Οι τράπεζες θα πρέπει αυτή τη φορά να αναλάβουν τη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά και την διευκόλυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιτέλους να αναλάβουν την πραγματική ευθύνη που φέρουν για την διόγκωση του χρέους που οι ίδιες δημιούργησαν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή