Δημόσια Διαβούλευση για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Γαλατσίου

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Δημόσια Διαβούλευση για τον  προϋπολογισμό και το τεχνικό  πρόγραμμα του Δήμου Γαλατσίου

Πραγματοποιήθηκε η δημόσια διαβούλευση για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του 2013 του Δήμου Γαλατσίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δημαρχείου, με τη συμμετοχή μελών της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης και του κοινού, όπως προβλέπει ο νόμος για το σχέδιο «Καλλικράτης».

Στο πάνελ των ομιλητών ήταν ο δήμαρχος Γαλατσίου και πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης Κυριάκος Τσίρος, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών και υπεύθυνος σχεδιασμού του Προϋπολογισμού Κώστας Ζώμπος, η διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών Χριστίνα Δαβέτα, ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Παναγιώτης Σπηλιόπουλος, ο προϊστάμενος Λογιστηρίου Ιπποκράτης Λιαγούρης και η γραμματέας της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης Παναγιώτα Παρασκευά, ενώ υπεύθυνη συντονισμού ήταν η Τζίνα Πανδρούλα.
Από την πλευρά της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης συμμετείχαν τα μέλη Μπούλαξη – Τούντα Φανή από την Ένωση Γονέων, Ηλίας Γραμματόπουλος από τον Α.Ο.Γ., Ιωάννης Κουσαΐτης από το Σύλλογο Θεσσαλών, Ιωάννης Ζαβιτσάνος από το Σύλλογο Επτανησίων και ο Παναγιώτης Νεοφώτιστος από τους Προσκόπους Γαλατσίου. Παρά τη μειωμένη συμμετοχή τόσο των μελών της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, όσο και των δημοτών και κατοίκων, η αναλυτική παρουσίαση των έργων και των οικονομικών καταστάσεων του δήμου Γαλατσίου από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Κώστα Ζώμπο ήταν κατατοπιστική και ενημερωτική για τα πεπραγμένα του δήμου.

Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης αποτελεί φορέα συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων που αφορούν σε προγράμματα, θέματα, προβλήματα και αποφάσεις του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου.
Οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης είναι οι εξής:

α) Γνωμοδοτεί στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα προγράμματα δράσης του δήμου, το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου, καθώς και για θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος.
β) Εξετάζει τα τοπικά προβλήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του δήμου και διατυπώνει γνώμη για την επίλυση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών.
δ) Δύναται να διατυπώνει παρατηρήσεις επί του περιεχομένου των κανονιστικού χαρακτήρα αποφάσεων οι οποίες εκδίδονται σύμφωνα με το άρθρο 79 του Κ.Δ.Κ..
Ο δήμαρχος Γαλατσίου Κυριάκος Τσίρος στην εισήγησή του ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δέχτηκε μεγάλο πλήγμα το έτος αυτό καθώς μειώθηκαν δραματικά οι ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι), λόγω της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα ο Δήμος μας – όπως και οι υπόλοιποι δήμοι – να έχει μειωμένους πόρους από την κρατική επιχορήγηση. Στόχος μας λοιπόν για το οικονομικό έτος 2013 είναι ένας προϋπολογισμός ισοσκελισμένος μεν αλλά λιτός, με σημαντικό περιορισμό στις δαπάνες που αφορούν εκδηλώσεις και δημόσιες σχέσεις και ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική πολιτική. Θα δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στην αύξηση των κοινωνικών παροχών στο δήμο, όπως απαιτεί η εποχή που διανύουμε και αναλογιζόμενοι πάντα τις ανάγκες των κατοίκων όπως αυτές προκύπτουν από τα στοιχεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του δήμου μας. Ωστόσο λόγω οικονομικών δυσχερειών θα προχωρήσουμε στις ακόλουθες περικοπές που θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση χρημάτων για κοινωνική πολιτική. Ειδικότερα, πρόκειται να καταργηθεί το 3ο ΚΕΠ, καθώς και η αίθουσα για τα ΚΑΠΗ που λειτουργεί στα Καραγιαννέικα, ενώ θα μειωθούν σημαντικά όλα τα έξοδα που αφορούν εκδηλώσεις και δημόσιες σχέσεις».
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστας Ζώμπος, ο οποίος προχώρησε σε αναλυτική παρουσίαση του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού 2013 του Δήμου Γαλατσίου, ξεκινώντας από τα έργα που έχουν υλοποιηθεί στο Δήμο Γαλατσίου μέχρι σήμερα, συνεχίζοντας με όσα έργα πρόκειται να ολοκληρωθούν στο άμεσο μέλλον και αναφέροντας μελέτες τις οποίες σκοπεύει να υποβάλλει ο δήμος σε αναπτυξιακά προγράμματα ώστε να χρηματοδοτηθούν. Ειδικότερα, όσον αφορά τις υποβληθείσες μελέτες ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών επικεντρώθηκε στο νέο βρεφονηπιακό σταθμό στο χώρο του πάρκιγκ δίπλα στο Δημαρχείο, στη «Βιοκλιματική ανάπλαση κέντρου πόλης του Δήμου Γαλατσίου». Επίσης, αναφέρθηκε και στις μελέτες προς ένταξη σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα, οι οποίες αφορούν στην ανακατασκευή παιδικών χαρών, στην επέκταση του ποδηλατόδρομου, στην επέκταση της βιοκλιματικής ανάπλασης του κέντρου πόλης και της πλατείας Λέσιγκ, καθώς και την ανακατασκευή της οδού Ναρκίσσου.

Ο κ. Ζώμπος αναφέρθηκε αναλυτικά στα οικονομικά στοιχεία του δήμου, τονίζοντας κυρίως τη μείωση των εσόδων του δήμου από τους ΚΑΠ κατά 27% το 2012 σε σχέση με το 2011 και επεσήμανε ότι η ποσοστιαία συμμετοχή του δημοτικού ταμείου για έργα είναι μόλις 2,26%, καθώς το υπόλοιπο ποσό προέρχεται από προγράμματα.
Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης, μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης και το κοινό έθεσαν ερωτήματα σχετικά με το αν υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ποσά από τον προϋπολογισμό για τον ποδηλατόδρομο που ολοκληρώνεται στη Λεωφόρο Βεϊκου και το πρόγραμμα Πράσινη ζωή στην πόλη σε άλλες δράσεις. Ο κ. Ζώμπος απάντησε ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι υποχρέωση των δήμων να απορροφούν τα ποσά για τα συγκεκριμένα έργα. Επίσης, διευκρίνισε ότι είναι επιλογή της δημοτικής αρχής να ακολουθεί και να υποβάλλει μελέτες για όλα, ενώ δεν μπορεί να προτείνει έργα και κατά συνέπεια τη χρηματοδότησή τους με βάση τις πραγματικές ανάγκες του δήμου.

Πήγαινε στην κορυφή